Dovolenka 2023: Pozor na podvodné cestovné kancelárie

Väčšina zájazdov na leto je už vypredaná. Asociácia cestovných kancelárií upozorňuje na desiatky nelegálnych cestovných kancelárií, ktoré ponúkajú zájazdy, no nemajú na to oprávnenie. Poradíme, ako ich rozpoznať a nenaletieť podvodníkom.

over-shoulder-of-retail-business-owner

Čo musí spĺňať cestovná kancelária

1.Každá cestovná kancelária musí byť poistená proti úpadku.

2. Každá cestovná kancelária bez výnimky, ktorá predáva svoje zájazdy konečným spotrebiteľom, musí byť zapísaná v Zozname cestovných kancelárií, ktorý vedie Slovenská obchodná inšpekcia. Je to jediný dôveryhodný zoznam, ktorý poskytuje informácie o poistení cestovnej kancelárie. V tomto zozname nájdete každú cestovnú kanceláriu, ktorá podniká na našom trhu, údaje o tom, či je poistená, na akú výšku je poistená a odkedy dokedy je poistenie platné. „Pozrieť sa do tohto zoznamu by mal byť prvý klik, ktorý by mal urobiť každý pred nákupom dovolenky, aby mal istotu, že si tá ktorá cestovná kancelária plní všetky svoje povinnosti," radí Nadežda Machútová, ústredná riaditeľka Slovenskej obchodnej inšpekcie.

Ak sa cestovná kancelária do tohto zoznamu nezapísala a je poistená, už takýmto konaním porušuje svoje zákonné povinnosti. Informácia o poistení musí byť ľahko dohľadateľná na webovej stránke príslušnej cestovnej kancelárie. Akékoľvek zahmlievanie situácie a vysvetľovanie, prečo nie je možné predložiť poistný certifikát, je znakom toho, že daná cestovná kancelária nie je poistená. Poistené musia byť aj zahraničné cestovné kancelárie, ktoré predávajú zájazdy na Slovensku, napríklad online cez doménu .sk . „SACKA vo svojej analýze konštatuje, že na Slovensku podniká viac ako 70 nelegálnych cestovných kancelárií – organizátorov zájazdov – pod ktorými rozumieme rôzne fyzické osoby, živnostníkov a firmy bez oprávnenia na tento predmet poistenia a bez akejkoľvek ochrany pre prípad svojho úpadku“, konštatuje Roman Berkes, prezident Slovenskej asociácie cestovných kancelárií a cestovných agentúr (SACKA).

Aký je rozdiel medzi cestovnou agentúrou a kanceláriou

Ľudia si často zamieňajú cestovnú kanceláriu s cestovnou agentúrou. Rozdiel je však zásadný. Cestovná agentúra je špecializovaný obchod, ktorý predáva zájazdy rôznych cestovných kancelárií, pričom však cestovná agentúra nemôže organizovať vlastné zájazdy a teda nemusí byť poistená. Ku všetkým ponúkaným zájazdom bez výnimky je povinná predložiť kupujúcemu poistenie pre prípad úpadku organizátora zájazdu – cestovnej kancelárie.

Cestovná kancelária kombinuje rôzne služby cestovného ruchu a vytvára zájazdy, ktoré predáva buď sama alebo prostredníctvom cestovnej agentúry. Každá cestovná kancelária musí byť riadne poistená.

Zájadzy cez sociálne site nekupujte

Sociálne siete majú vzbudiť záujem o destináciu a letnú dovolenku, nemajú však slúžiť na jej nákup. Žiaľ, skutočnosť je taká, že veľká časť Slovákov podľahne podozrivo nízkym cenám tzv. samozvaných organizátorov zájazdov prezentujúcich a predávajúcich svoju ponuku výhradne na sociálnych sieťach“, hovorí generálny tajomník SACKA Radoslav Košík. Vo všetkých preverovaných prípadoch sa jednalo o nelegálne zájazdy, ktoré organizovali osoby bez príslušného oprávnenia a poistenia. Klienti uhradili cenu za zájazd len na základe informácií zaslaných e-mailom a v množstve prípadov, ktoré preveruje Slovenská obchodná inšpekcia, nikam nevycestovali. Stále sa nájdu ľudia, ktorí veria, že zájazd do vzdialenej exotiky si môžu kúpiť za 1000 EUR. Zaplatia za zájazd vopred a pár dní pred vycestovaním sa nikam nevedia dovolať. V tej dobe sú peniaze už dávno na iných účtoch.

Rovnako, pri zájazdoch ponúkaných cez zľavové portály nie vždy je klientovi známe, kto zájazd organizuje a či spĺňa zákonné podmienky.

Slovenská obchodná inšpekcia dostáva ročne 130-180 podnetov na cestovné kancelárie, z ktorých je 30-40% opodstatnených.

Vyberáme z Poistovne.sk

male-doctor-with-stethoscope-and-clipboard

Na očkovanie proti žltačke, ovčím kiahniam, HPV vírusu vám prispeje poisťovňa

Dobrovoľné teda nepovinné očkovania sú už dávno súčasťou zdravotnej starostlivosti. Ide napríklad o očkovanie proti chrípke, žltačke, či kliešťovej encefalitíde. Koľko vám prispeje poisťovňa a ako treba požiadať o zľavu?
02.05.2024
Čítať viac o Na očkovanie proti žltačke, ovčím kiahniam, HPV vírusu vám prispeje poisťovňa

Ako poistiť bicykel

V peknom počasí sadá na bicykel čoraz viac cyklistov. Cyklistika nie je už len víkendovou záležitosťou, ale mnohí ľudia siahajú po bicykli aj pri ceste do práce. Ako si zabezpečiť bicykel pred krádežou a kto uhradí škody, ktoré spôsobíte ako cyklista? 
29.04.2024 | redakcia
Čítať viac o Ako poistiť bicykel

Kedy za vás platí zdravotné poistenie štát

Štát platí zdravotné poistenie nielen za deti, študentov a dôchodcov. Pozrite si, za ktoré osoby platí zdratovné poistenie štát a kedy si ho musíte platiť sami.
26.04.2024 | redakcia
Čítať viac o Kedy za vás platí zdravotné poistenie štát

Vyberáme z banky.sk