CESTOVNÉ poistenie: Pripoistenie storna a čakacie lehoty

Pripoistenie storna vám pomôže, ak na dovolenku z vážnych dôvodov nemôžete vycestovať. Pozor si však dajte na čakacie lehoty. Prečítajte si, kedy ich poisťovňa uplatňuje a kedy nie.

dovolenka8-redakcia

Pri zrušení dovolenky na poslednú chvíľu, letecka spoločnosť, hotel či cestovná kancelária vám späť peniaze nevrátia. Preto je vhodné si k zájazdu či letenke dokúpiť aj poistenie storna. (Viac o akceptovaných dôvodoch storna sme písali v článku: V ktorých situáciach vám pomôže poistenie storna?)

Kúpa dovolenky a poistenia storno poplatkov

Poisťovne radia, že ideálne je uzatvoriť si poistenie storna v deň zakúpenia zájazdu, pretože jeho platnosť začína zvyčajne hneď nasledujúci deň po úhrade poistného. Ak by ste chceli s poistením storna zájazdu čakať na poslednú chvíľu, nemusí sa to vyplatiť.

V Union poisťovni je možné zakúpiť si poistenie storno poplatkov najneskôr do dvoch pracovných dní od záväzného objednania zájazdu, na ktorú sa poistenie vzťahuje. „Poistenie, ktoré je uzavreté po uvedenej lehote, sa na storno objednanej služby nevzťahuje,“ vysvetľuje Beáta Dupaľová-Ksenzsighová, hovorkyňa Union poisťovne. Čakaciu dobu pri poistení storna si Union poisťovňa neuplatňuje. Poistenie platí hneď nasledujúci deň po jeho uzavretí.

Čakaciu dobu na platnosť poistenia storno poplatkov majú iné poisťovne a niekedy je pomerne dlhá. „Pokiaľ si klient dopoistí storno cesty až potom, ako si kúpil dovolenku, uplatňuje sa čakacia doba a platnosť storna začína až 15.dňom po uhradení poistného,“ informuje Beáta Lipšicová, hovorkyňa poisťovne Uniqa. Ak si niekto uzavrie cestovné poistenie aj s pripoistením storna len týždeň pred odletom na dovolenku, a  deň pred odchodom ochorie, v Uniqe by mu storno poplatkov nepreplatili, pretože ešte neubehla čakacia lehota. Podobne to funguje aj v Allianz-Slovenskej poisťovni. V prípade poistenia storna zájazdu musí byť poistná zmluva uzatvorená na druhý deň po dni, kedy došlo k zaplateniu prvej splátky. Ak sa tak nestane, uplatňuje sa čakacia doba 14 dní. „Ak si osoba uzatvorila poistenie storna načas, teda do spomenutých 24 hodín, v prípade poistnej udalosti – zrušenia cesty, mu to z poistenia storna kryjeme,“ dodáva Helena Kanderková, hovorkyňa Allianz-SP.

Na porovnanie, v Európskej cestovnej poisťovni je čakacia lehota 8 dní.

Čakacími lehotami sa poisťovne chránia pred špekulantmi, ktorí by si chceli poistiť storno dovolenky až v momente, keď zistia, že je ohrozená chorobou.

Ak ste dovolenku museli stornovať, je potrebné nahlásiť poisťovni poistnú udalosť. Poisťovňa bude požadovať doklad o kúpe zájazdu (resp. ubytovania, letenky) a lekársku správu resp. iný doklad, ktorý bude potvrdzovať nemožnosť vycestovania.

Rušenie celého poistenia

Ak cestujúcemu skríži plány na dovolenku choroba, môže zrušiť aj celé cestovné poistenie. Aj tu si však musí dať pozor na čas.

V Uniqa poisťovni je možné odstúpiť od zmluvy cestovného poistenia najneskôr jeden deň pred jej začiatkom. „Poistníkovi vrátime nespotrebované poistné po odpočítaní administratívneho poplatku. Odstúpenie od zmluvy nie je možné, pokiaľ je súčasťou dojednaného rozsahu aj poistenie storno poplatku a prerušenia cesty,“ dodáva B.Lipšicová.

O zrušenie poistnej zmluvy cestovného poistenia je možné požiadať aj v Union poisťovni. Je to možné pred začiatkom plynutia doby poistenia. V takomto prípade poisťovňa vráti tzv. nespotrebované poistné, znížené o náklady spojené s uzavretím poistnej zmluvy. „Ak je súčasťou poistnej zmluvy aj poistenie storna, z ktorého si poistený súčasne uplatňuje nárok na poistné plnenie, takúto poistnú zmluvu nie je možné zrušiť,“ dodáva Beáta Dupaľová-Ksenzsighová.
 

Vyberáme z Poistovne.sk

dentist-doing-checkup

Návšteva zubára sa predraží, ku koncu apríla sa ruší zubný benefit

Návšteva zubára sa niektorým Slovákom predraží. Ministerstvo zdravotníctva SR totiž po konzultácii s rezortom financií navrhlo revíziu v benefitoch zdravotných poisťovní. Dotkne sa pritom práve poskytovania zubného benefitu zdravotnými poisťovňami.
15.04.2024
Čítať viac o Návšteva zubára sa predraží, ku koncu apríla sa ruší zubný benefit
Doktor a peniaze-005

Zdravotné poisťovne vlani uhradili poistencom benefity za viac ako 60 mil. eur

Zdravotné poisťovne uhradili vlani svojim poistencom benefity v celkovej výške 60,8 mil. eur. Najviac z tejto sumy pripadlo na štátnu Všeobecnú zdravotnú poisťovňu, takmer 29 mil. eur, Dôvera minula na benefy viac ako 20 mil. eur a Union necelých 12 mil. eur.
15.04.2024
Čítať viac o Zdravotné poisťovne vlani uhradili poistencom benefity za viac ako 60 mil. eur
redakcia-letisko

Pozor! Cestovné poistenie pre územie Izraela a Palestíny neplatí

UNIQA pripomína, že vzhľadom na pretrvávajúcu mimoriadnu bezpečnostnú situáciu na celom území Izraela a Palestíny, ktorá vznikla v dôsledku vojnového konfliktu, nie je možné klientom cestujúcim do týchto krajín garantovať zaistenie asistenčných služieb. Z tohoto dôvodu cestovné poistenie pre dane krajiny nie je účinné.
15.04.2024
Čítať viac o Pozor! Cestovné poistenie pre územie Izraela a Palestíny neplatí

Vyberáme z banky.sk