Zdravotné poistenie novorodenca. Na čo netreba zabudnúť? Časť 1.

Je po narodení poisťovňa novorodenca rovnaká, ako poisťovňa matky? Koľko času majú rodičia na výber? Ktorú poisťovňu vyberajú rodičia najčastejšie?

newborn-baby-feet
Matej Štepiansky, PR špecialista z poisťovne Dôvera, vysvetľuje, že zdravotne poistený je každý od narodenia: „Bábätko je počas prvých 60 dní automaticky poistené v zdravotnej poisťovni matky. V rámci tejto lehoty by mu rodičia mali vybrať zdravotnú poisťovňu.“

Každý novorodenec, ktorý má trvalý pobyt na území SR, musí byť v zmysle platnej legislatívy zdravotne poistený. „Dieťa narodené poistencovi v inom členskom štáte Európskej únie (dieťa bez trvalého pobytu na území SR) musí byť tiež zdravotne poistené. Pod poistencom v tom prípade rozumieme zákonného zástupcu dieťaťa, ktorý je zdravotne poistený na území SR (podmienka poistenia sa týka všetkých zákonných zástupcov dieťaťa),“ vysvetľuje Eva Peterová, manažérka oddelenia komunikácie Všeobecnej zdravotnej poisťovne. „V prípade, ak jeden zákonný zástupca nie je zdravotne poistený na území SR, je potrebné skúmať aj uplatniteľné právne predpisy takéhoto dieťaťa.“ Tieto prípady posudzujú individuálne preskúmaním všetkých skutočností.

Ak chcete zmeniť poisťovňu, nepremeškajte lehotu

Rodič má povinnosť podať za novorodenca prihlášku do zdravotnej poisťovne (ZP) v prípade, ak ho chce poistiť do inej zdravotnej poisťovne, akú má matka. Prihlášku do vybranej zdravotnej poisťovne je potrebné podať do 60 dní od narodenia dieťaťa. V prípade, že rodič tento termín nestihne a prihlášku podá až po uplynutí lehoty 60 dní od narodenia, dieťa sa stane poistencom tejto zdravotnej poisťovne až od 1.januára nasledujúceho roka.

V prípade, ak si rodič želá, aby novorodenec zostal v rovnakej ZP, ako jeho matka, môže do nej podať prihlášku v lehote do 60 dní od narodenia dieťaťa. Aj ju však nepodá, nič sa nestane, prihlášku do zdravotnej poisťovne bude nahrádzať oznámenie o narodení dieťaťa príslušnou matrikou. Menej časté sú prípady, ak sa dieťa narodí poistencovi v inom členskom štáte EÚ (dieťa bez trvalého pobytu na území SR). Vtedy je povinnosť vždy podať prihlášku do vybranej zdravotnej poisťovne do 60 dní od narodenia dieťaťa.

K prihláške rodič predkladá svoj občiansky preukaz a rodný list dieťaťa.

Novorodenca vám poistí Dôvera a VšZP aj priamo v pohodlí vášho domova, nemusíte nikam chodiť. Ďalšie spôsoby, ako môže rodič podať prihlášku sú online na webe zdravotnej poisťovne, telefonicky, osobne v pobočke, alebo poštou.

Najviac novorodencov smeruje do Dôvery

Aj keď Všeobecná zdravotná poisťovňa je na Slovensku najväčšia, pre novorodencov rodičia najčastejšie vyberali Dôveru. Union je zas najmenšia poisťovňa, no počet poistených novorodencov každý rok stúpa.
 
  VšZP Dôvera Union
2021 26 080 26 663 10 253
2020 28 928 27 528 10 075
2019 33 614 28 274 8 166
Údaje o počte poistených novorodencov poskytli zdravotné poisťovne.

V ďalšom článku si povieme viac o výhodách, ktoré zdravotné poistenie ponúkame novorodencom.

Vyberáme z Poistovne.sk

918_nemocnicabory3-redakcia

Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023

Tieto nemocnice hodnotia pacienti ako najlepšie.
27.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023
man-with-glasses-driving

10 najlepších autoservisov za rok 2023

Toto sú najlepšie autoservisy na Slovensku. Poznáte ich?
25.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o 10 najlepších autoservisov za rok 2023
60878

Aké doklady potrebujem pre poisťovňu pri hlásení poistnej udalosti?

Pri rôznych typoch škodových udalostí je potrebné predložiť rôzne typy dokladov. Pozrite si praktický prehľad, aké doklady bude poisťovňa od vás vyžadovať.
22.03.2024 | Katarína Macková
Čítať viac o Aké doklady potrebujem pre poisťovňu pri hlásení poistnej udalosti?

Vyberáme z banky.sk