Kedy treba ísť s dieťaťom 1. krát k zubárovi?

Zvyčajne dovedie rodič dieťa k zubárovi až vo chvíli, keď musia riešiť akútny problém. Zubár sa tak v bolestivých chvíľach stáva pre deti strašiakom s vŕtačkou a kliešťami. Kedy je teda ten správny čas?

toothbrush-floss
Názor, že starostlivosť o mliečne zuby nie je potrebná, lebo časom aj tak vypadnú, je viac než mylný. Prvé mliečne zuby sa začínajú prerezávať okolo 6. mesiaca, u niektorých detí dokonca aj skôr a ich výmena za trvalé prichádza na rad približne až po šiestich rokoch. „Ak sa preventívne prehliadky odkladajú, tak sa môže stať, že dieťa príde prvýkrát do ambulancie s akútnym stavom, bolesťou alebo opuchom a zbytočne vzniká u detí strach z ošetrenia u zubného lekára. Preto sa snažíme budovať si vzťah s dieťaťom už od útleho veku, aby sme vychovali generáciu detí bez zubných kazov a bez strachu pred zubnými lekármi”, opisuje realitu v zubných ambulanciách MDDr. Veronika Hlaváčová.

VH

Kedy je vhodný čas na prvú návštevu zubnej ambulancie?

Zubári odporúčajú, radšej prísť do ambulancie skôr, ako neskoro a s bolesťou. Prvá návšteva ambulancie sa odporúča už pri prvom prerezaní sa zúbkov. „Je ideálne, aby dieťa stihlo prvú preventívnu prehliadku do svojich 1. narodenín. Prvé preventívne prehliadky sú nesmierne dôležité a majú najmä informatívny a edukačný charakter pre rodiča. Zubný lekár vysvetlí ako čistiť zúbky a zodpovie na otázky, ktoré môžu zaujímať rodiča. Napríklad o slede prerezávania zúbkov, o vplyve cumlíka na zuby, ukáže správnu techniku čistenia zubov na modeli alebo aj v ústach dieťaťa, ak si dieťa so sebou prinesie svoju zubnú kefku”, dopĺňa stomatologička.

Deťom cumlík ani lyžičku neolizujte

Pokiaľ má rodič neošetrené zubné kazy, pri olizovaní cumlíka alebo detskej lyžičky môže dôjsť k preneseniu baktérii kazu do úst dieťaťa. Zubný kaz nie je dedičný, ale touto cestou môže rodič preniesť baktérie kazu do úst dieťaťa. Ak má dieťa cumlík, namiesto olizovania ho radšej ho opláchnite a pravidelne dezinfikujte.

Ako vzniká kaz a čo ho spôsobuje?

Najčastejšou príčinou vzniku zubného kazu je nedostatočná ústna hygiena a zlé stravovacie návyky. „Baktérie, ktoré sú v povlaku na zube, vedia spôsobiť zubný kaz. Časom sa zubný kaz šíri hlbšie do druhej vrstvy zuba, čiže zuboviny a neskôr až do zubnej drene, kde prebiehajú cievy a nervy”, vysvetľuje zubárka. Pre detské zuby je najviac nebezpečné časté pitie sladených nápojov. Z jedál sú to lízatká, cukríky a kyslé gumenné cukríky. Čím sú sladkosti lepivejšie, tým sú pre zuby nebezpečnejšie. Stomatológovia preto odporúčajú piť iba čistú vodu, prípadne nesladený čaj.

Deti treba naučiť, že ak zjedia sladké, majú potom vypiť pohár čistej vody a nezabudnúť si zuby čistiť dvakrát denne. Na druhej strane existujú aj potraviny, ktoré majú pozitívny vplyv na zuby, napríklad kvalitné tvrdé syry.

Kliešte už len výnimočne

Pokazený zub dnes neznamená automaticky použitie trhacích kliešťov. Stomatológovia ich v súčasnosti berú do rúk len vo výnimočných, už neriešiteľných prípadoch. Základom je prevencia, teda dôkladná ústna hygiena už aj u malých detí a následne ošetrovanie zubov plombami.

Strach z bolesti sa dá v súčasnosti veľmi jednoducho riešiť, a to napríklad použitím znecitlivejúcich prostriedkov - gélov a následne injekcií, u nespolupracujúcich detí je možné aj použitie rajského plynu, sedatív alebo ošetriť dieťa v celkovej anestéze. „Aby dieťa lepšie zvládlo ošetrenie a spolupracovalo, tak je veľmi dôležité nestrašiť dieťa pred ošetrením, nehovoriť svoje zlé skúsenosti z minulosti a nikdy neklamať, že sa nebude nič robiť, ak je už naplánovaná nejaká plombička a podobne. Ak už od útleho veku chodí dieťa k zubnému lekárovi a rodičia mu pravidelne čistia zúbky, tak verím, že sa deti budú na návštevy k zubnému lekárovi tešiť”, dodáva MDDr. Veronika Hlaváčová.

Preventívnu prehliadku u zubára by mali deti absolvovať dvakrát ročne. K starostlivosti o zuby motivujú aj zdravotné poisťovne, ktoré v rámci benefitov ponúkajú príspevky na ošetrenie zubov a zubnú hygienu.

Vyberáme z Poistovne.sk

UNIZA_SF_1080x1080

Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Až 3x vyšší dopyt po absolventoch a 100%-ná zamestnanosť. Strojnícka fakulta UNIZA je miestom, kde sa formuje nasledujúca generácia moderných inžinierov, ktorí menia svet. Ak hľadáš životnú istotu, prelomové študijné odbory a technologických lídrov na slovenskom trhu - je to tvoja jasná voľba.
28.03.2024
Čítať viac o Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Cez Veľkú noc sa stali kuriózne poistné udalosti

Aj keď tretina Slovákov Veľkú noc neoslavuje, počas Veľkej noci sa poisťovne stretávajú s nezvyčajnými poistnými udalosťami. Prinášame vám výber tých najlepších.
28.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Cez Veľkú noc sa stali kuriózne poistné udalosti
918_nemocnicabory3-redakcia

Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023

Tieto nemocnice hodnotia pacienti ako najlepšie.
27.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023

Vyberáme z banky.sk