Poistenie: Čo je to indexácia?

Indexácia poistnej zmluvy slúži na zachovanie hodnoty poistného krytia; zvyšuje sa pri nej platba poistného, ale zároveň aj poistné krytie.

30994_obr
Je potrebné poistnú zmluvu po pár rokoch revidovať, ak máme indexáciu? Helena Kanderková, špecialistka externej komunikácie poisťovne Allianz, vysvetľuje, že to nie je potrebné, lebo je pravidelne aktualizovaná práve indexáciou. V Allianzi je indexácia súčasťou nových poistných zmlúv privátneho majetku Môj domov.

V poisťovni UNIQA v súčasnosti tiež ponúkajú klientom poistenie s automatickou indexáciou. „Dochádza pri nej k úprave výšky poistnej sumy na základe zmeny indexu cien stavebných prác a materiálov a spotrebiteľských cien za uplynulý kalendárny rok, zverejneného Štatistickým úradom SR,“ hovorí Beata Lipšicová, hovorkyňa poisťovne UNIQA. Indexácia sa pre poistenie nehnuteľnosti vykoná na základe zmeny indexu cien stavebných prác a materiálov a pre poistenie zariadenia domácnosti na základe zmeny indexu spotrebiteľských cien. „Vykonáva sa ku dňu začiatku poistného obdobia, a to na základe rozhodnutia poistiteľa a nárastu indexov oproti predchádzajúcemu poistnému obdobiu. Indexácia sa nevzťahuje na predmety poistenia, pre ktoré je v poistnej zmluve uvedený limit plnenia v absolútnej hodnote, čiže v peňažnom vyjadrení v príslušnej mene.“ Indexáciou si klienti zabezpečia aktualizáciu poistnej hodnoty svojho majetku, a tým aj ochranu poistného krytia pred možným podpoistením, ktoré by z dlhodobejšieho hľadiska mohlo nastať. „Revidovať poistnú zmluvu so zvolenou indexáciou odporúčame v prípadoch, kedy sa u našich klientov výrazne zmenila hodnota ich majetku napríklad z dôvodu prístavby, prestavby, alebo interiérovej alebo exteriérovej rekonštrukcie.“

Indexácia sa vykonáva pre poistenie nehnuteľnosti, aj pre poistenie zariadenia domácnosti nasledovne:

  • pre poistenie nehnuteľnosti na základe zmeny indexu cien stavebných prác a materiálov,

  • pre poistenie zariadenia domácnosti na základe zmeny indexu spotrebiteľských cien.

Cena nehnuteľnosti sa časom môže výrazne zmeniť

Mať podpoistenú nehnuteľnosť je vždy riziko; stáva sa to však pomerne často. „Pri likvidácii škodových udalostí sa ešte stále stretávame s problémom starých poistiek, kde sú nehnuteľnosti poistené na nižšie sumy, ako je ich aktuálna hodnota,“ vysvetľuje Lipšicová. „Ľudia sú potom sklamaní, keď pri poistnej udalosti nedostanú plnú sumu, ktorú od poisťovne požadovali. Treba si uvedomiť, že ak mala nehnuteľnosť pred 30 rokmi hodnotu 15 000 eur, dnes to môže byť 150 000 eur." Najmä v čase záplav sú staré poistky s nízkymi sumami veľkým problémom, napriek značným škodám sa potom poistné plnenie kráti pomerom, akým je nehnuteľnosť podpoistená. „V takýchto prípadoch sa môže stať, že poistné plnenie nepokryje výdavky na obnovu bývania.“

Aj Kanderková v tejto súvislosti hovorí, že ide o najčastejší problém v rámci privátneho poistenia majetku. „V prípade podpoistenia bude klientovi pri vzniku poistnej udalosti uhradená len pomerná časť vzniknutej škody a nebude si môcť svoj majetok obnoviť do pôvodného stavu.“ Poistná suma by mala vždy dosahovať takú výšku, aby pokryla aktuálnu hodnotu všetkého hnuteľného a nehnuteľného majetku, ktorý chce mať klient poistením krytý.

Zreálnite si poistnú sumu

Poisťovne klientom odporúčajú skontrolovať si staré zmluvy a zreálniť poistné sumy na základe ich aktuálnej hodnoty. Klientov na problém starých poistiek poisťovne aj upozorňujú a navrhujú ich revíziu. Nové poistky klientom už garantujú, že ak uviedli správnu rozlohu nehnuteľnosti, nedôjde k podpoisteniu. „Poistná suma nehnuteľnosti je stanovená poisťovňou na základe údajov o rozlohe nehnuteľnosti, ktoré nám uvedie klient, a poistenie sa dojednáva s automatickou indexáciou poistnej sumy. Znamená to, že v prípade vzniku škody sa poistné plnenie nezníži z dôvodu uplatnenia koeficientu podpoistenia, nakoľko hodnota nehnuteľnosti je správne stanovená,“ uzatvára Lipšicová.
 

Okrem poistenia nehnuteľnosti sa indexácia využíva aj v životnom poistení. „Jej úlohou je zachovať reálnu hodnotu poistenia v súvislosti s infláciou. Ide o voliteľnú zložku poistenia a je na klientovi, či si ju pri uzatváraní poistenia zvolí a alebo nie,“ dodáva na záver Lipšicová.

Vyberáme z Poistovne.sk

IMG_2905-R

Zdravotná poisťovňa Dôvera dosiahla vlani zisk takmer 20 mil. eur

Zdravotná poisťovňa Dôvera uzavrela minulý rok so ziskom 19,95 mil. eur. Poisťovňa z tejto sumy presunie 3,99 mil. eur do rezervného fondu, zvyšok poputuje do nerozdeleného zisku minulých rokov.
28.03.2024
Čítať viac o Zdravotná poisťovňa Dôvera dosiahla vlani zisk takmer 20 mil. eur
UNIZA_SF_1080x1080

Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Až 3x vyšší dopyt po absolventoch a 100%-ná zamestnanosť. Strojnícka fakulta UNIZA je miestom, kde sa formuje nasledujúca generácia moderných inžinierov, ktorí menia svet. Ak hľadáš životnú istotu, prelomové študijné odbory a technologických lídrov na slovenskom trhu - je to tvoja jasná voľba.
28.03.2024
Čítať viac o Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Cez Veľkú noc sa stali kuriózne poistné udalosti

Aj keď tretina Slovákov Veľkú noc neoslavuje, počas Veľkej noci sa poisťovne stretávajú s nezvyčajnými poistnými udalosťami. Prinášame vám výber tých najlepších.
28.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Cez Veľkú noc sa stali kuriózne poistné udalosti

Vyberáme z banky.sk