Ak chcete zrušiť starú životnú poistku a uzatvoriť novú, na toto myslite vopred

V minulom článku sme sa venovali téme, či je alebo nie je možné zmeniť investičné resp. kapitálové poistenie na rizikové. V tomto článku sa pozrieme na to, či budete platiť nižšie, alebo vyššie poistné a poukážeme na najčastejšie chyby, ktoré klienti robia.

write-notes-from-laptop

Klient je starší, ako pri uzatváraní pôvodnej zmluvy

Aj v prípade ťažkej finančnej situácie je pred zrušením starej životnej poistky potrebné vždy v prvom rade zohľadniť aktuálny zdravotný stav klienta. Niekedy aj na prvý pohľad zanedbateľné zdravotné problémy môžu znamenať, že poisťovňa klienta nepoistí v požadovanom rozsahu. A teda stará poistná zmluva mu kryje aj prípady, ktoré v novej mať kryté už nebude.

Dôležitým kritériom je cena poistenia

Cena novej životnej poistky môže byť s prihliadnutím na vek klienta a jeho zhoršený zdravotný stav vyššia, ako na predchádzajúcej zmluve.

Kde robia klienti pri takýchto rozhodovaniach najčastejšie chyby?

Na takéto životné situácie je ideálne myslieť vopred. Je potrebné, aby klienti mali pre prípady výpadkov príjmu z iných dôvodov, ako zdravotných, vytvorenú krátkodobú finančnú rezervu. Túto budú môcť v nepriaznivých životných situáciách použiť a nebudú musieť pristupovať k rušeniu finančných produktov určených na iné ciele.

Čo ak už takejto situácii dôjde?

Vtedy je potrebné zrušenie životného poistenia veľmi dobre zvážiť. Pred zrušením pôvodnej zmluvy treba poznať zdravotný stav klienta, za akých podmienok a za akú cenu by ho poisťovňa poistila nanovo. Jedným z riešení môže byť aj ponechanie investičného životného poistenia a odkúpenie nasporenej časti. Klient sa tak dostane k peniazom a i naďalej ostáva poistený za výhodnejších podmienok.

Čo sa môže skomplikovať?

Je dôležité si uvedomiť, že poistenia vzťahujúce sa na choroby majú aplikované čakacie doby, ktoré pri uzatvorení nového poistenia začnú klientovi plynúť odznova, a teda klient určitú dobu nie je krytý. Niektoré poisťovne už aktuálne pre tieto prípady ponúkajú klientom, ktorí k nim prechádzajú z inej poisťovne, takzvanú akceptáciu už ubehnutých čakacích dôb. Zdravotný stav sa ale vždy berie aktuálny a naceňuje sa nanovo.

Je rozumné predčasné zrušenie?

Nie. Treba si uvedomiť, že kapitálové aj investičné životné poistenie je dlhodobý produkt určený zväčša na dôchodok a k jeho zrušeniu z dôvodu finančných ťažkostí klienta sa treba prikláňať len v naozaj nevyhnutných prípadoch a ako k poslednej z možností.

Informácie nám poskytol Maroš Ovčarik, výkonný riaditeľ spoločnosti Finančný kompas.

TIP Poistovne.sk

Trendom posledných rokov je, že klienti sa vracajú k rizikovému typu životného poistenia a investície alebo sporenie riešia inými finančnými produktami . Na trhu je pestrý výber produktov na krátkodobé sporenie, ale aj na dlhodobé investovanie. Pri správnom výbere týchto produktov, v prípade dočasného poklesu príjmu, nebude musieť človek rušiť poistnú zmluvu, aby sa dostal k finančnej rezerve. Tú bude mať totiž vytvorenú na sporiacom účte.

Vyberáme z Poistovne.sk

burst-reading-in-hospital

eRecept už funguje 10 rokov. Poznáte všetky jeho výhody?

Potrebujete lieky? Nemusíte chodiť do ambulancie, stačí zavolať.
19.04.2024 | redakcia
Čítať viac o eRecept už funguje 10 rokov. Poznáte všetky jeho výhody?
freelancer-typing-on-keyboard

Aký je rozdiel medzi oprávnenou osobou a dedičom?

Pri niektorých finančných produktoch je možné určiť oprávnenú osobu. Pozrite si, prečo sa ju oplatí určiť a aký je rozdiel medzi oprávnenou osobou a dedičom.
17.04.2024 | redakcia
Čítať viac o Aký je rozdiel medzi oprávnenou osobou a dedičom?
dentist-doing-checkup

Návšteva zubára sa predraží, ku koncu apríla sa ruší zubný benefit

Návšteva zubára sa niektorým Slovákom predraží. Ministerstvo zdravotníctva SR totiž po konzultácii s rezortom financií navrhlo revíziu v benefitoch zdravotných poisťovní. Dotkne sa pritom práve poskytovania zubného benefitu zdravotnými poisťovňami.
15.04.2024
Čítať viac o Návšteva zubára sa predraží, ku koncu apríla sa ruší zubný benefit

Vyberáme z banky.sk