Môžem uzatvoriť životné poistenie ak som COVID-19 pozitívny?

Niektoré poisťovne pridali do svojho zdravotného dotazníka otázky ohľadom ochorenia COVID-19. Snažia sa tak zistiť, či záujemca o poistenie nie je nakazený koronavírusom. Pozrite si, za akých podmienok vás poistia.

portrait-of-a-woman-wearing-disposable-face-mask
Už aj pri uzatváraní zmlúv o životnom poistení niektoré poisťovne zisťujú, či klienti aktuálne netrpia ochorením COVID-19. Do zdravotných dotazníkov pridali otázky, ktoré im majú pomôcť zistiť, či klient v čase podpisu zmluvy nemá príznaky alebo nie je pozitívny na toto ochorenie. Nové otázky nájdu klienti v zdravotnom dotazníku poisťovne Kooperativa.

Poisťovňa MetLife používa Covid-19 dotazník len v niektorých prípadoch.

Poisťovňa Allianz, ČSOB poisťovňa, Generali Poisťovňa, Uniqa poisťovňa a Wüstenrot poisťovňa svoje zdravotné dotazníky kvôli koronavírusu neupravovali. Spoliehajú sa totiž na základnú podmienku pri uzatváraní životného poistenia, podľa ktorej musí byť človek pri dojednávaní zmluvy zdravý.

Klienta s pozitívnym výsledkom COVID-19 nepoistia

Ak je klient pozitívny, poisťovňa neakceptuje návrh na uzatvorenie poistnej zmluvy životného poistenia. „Poisťovňa MetLife má pre uzatvorenie zmlúv s klientami s potvrdeným COVID-19 stanovené aj presné pravidlá: Ak bol klient v kontakte s človekom s potvrdeným koronavírusom a nemá žiadne príznaky, mal by s uzatvorením zmluvy počkať mesiac od kontaktu resp. od ukončenia karantény. Ak má klient pozitívny test, tak by na základe závažnosti príznakov, mal odložiť uzatvorenie zmluvy na mesiac až rok,“ upozorňuje Peter Mocker, poistný analytik spoločnosti Swiss Life Select Slovensko.

Po prekonaní ochorenia bez následkov, poisťovne budú k záujemcovi o životné poistenie pristupovať štandardne a poistenie bude môcť uzatvoriť.

Ak pri uzatváraní životného poistenia budete vedome klamať o svojom zdravotnom stave, vrátane toho, že zamlčíte svoju pozitivitu alebo príznaky ochorenia COVID-19, poisťovňa má právo zamietnuť poistné plnenie a vaše konanie bude považované za poistný podvod, za čo môžete byť aj trestne stíhaný.

Vyberáme z Poistovne.sk

Auto-004

Zákon o PZP sa mení, maximálne limity v rámci škôd a aj pokuty sa plánujú zvýšiť

Zákon o povinnom zmluvnom poistení (PZP) motorových vozidiel opäť čakajú zmeny. Poslanci parlamentu novelu zákona posunuli do druhého čítania.
24.04.2024
Čítať viac o Zákon o PZP sa mení, maximálne limity v rámci škôd a aj pokuty sa plánujú zvýšiť
Záplavy_Rudno_Allianz1

Prírodné živly spôsobujú čoraz viac škôd, pri niektorých medziročne stúpli aj o stovky percent

Prírodné živly spôsobili minulý rok najviac škôd za posledných 5 rokov. Medziročne stúpol počet škôd o 185 percent, pričom povodne a záplavy spôsobili nárast škodovosti o 433 percent. Na ochranu klientov pred podpoistením Allianz aktualizuje výšku poistnej sumy nehnuteľnosti podľa vývoja cien realít.
24.04.2024
Čítať viac o Prírodné živly spôsobujú čoraz viac škôd, pri niektorých medziročne stúpli aj o stovky percent
policia-redakcia

Preplatí vám poisťovňa škodu na aute spôsobenú výtlkom? Ako kedy.

Slovenské cesty o výtlky nemajú núdzu. Aj keď ich každý rok opravia, objavia sa nové. Čo robiť, ak ste na jeden z nich s autom nabehli a odnieslo si to vozidlo? Preplatí vám škodu poisťovňa?
24.04.2024 | redakcia
Čítať viac o Preplatí vám poisťovňa škodu na aute spôsobenú výtlkom? Ako kedy.

Vyberáme z banky.sk