Najčastejšie škody v domácnosti zapríčinila voda

Viac ako polovicu hlásených škôd na majetku zapríčinila voda. Nejedná sa len o zatečené steny, ale aj skraty elektrických zariadení, ktoré môžu spôsobiť požiar.

woman-works-from-home-on-a-beige-colored-couch
Podľa štatistík, ktoré eviduje spoločnosť Wüstenrot, klienti v prípade škôd v domácnosti nahlasovali predovšetkým poškodenie majetku vodou. Z poistného rizika vodou z vodovodných zariadení bolo zapríčinených až 31 % škodových udalostí.

„Pri poškodených predmetoch v dôsledku vody dochádza často ku skratu elektrických zariadení v domácnosti. Práve skrat elektrospotrebičov patrí do skupiny najviac hlásených poistných udalostí a v posledných štyroch rokoch tvoril viac ako 10 percent škôd,“ uvádza Jana Kuchtová, riaditeľka Úseku underwritingu a likvidácie poisťovne Wüstenrot. Dodáva, že skrat je zároveň jednou z troch najčastejších príčin vzniku požiarov.

Na druhom mieste v rebríčku škôd v domácnosti sa umiestnilo poškodenie elektrických zariadení, čo tvorilo spolu 20 %. Dôvodom bol väčšinou spomínaný skrat. K poškodeniu majetku krádežou došlo v posledných rokoch v 8 % poistných udalostí. Medzi ďalšie príčiny patrilo pôsobenie atmosférických zrážok a spodnej vody, ale aj živly ako krupobitie, víchrice, záplavy, požiare, prepätie alebo iné technické poškodenia.

Pred nadchádzajúcou zimou poisťovne upozorňujú na pravidelné revízie elektriny, komínov a bleskozvodov, aby ľudia predišli vzniku požiarov. Zároveň by ľudia mali byť opatrní pri manipulácii s horľavými predmetmi a otvoreným ohňom. Vzhľadom na nárast cien stavebných materiálov a prác, by si ľudia mali preveriť, či nemajú nehnuteľnosť podpoistenú. Dojednaná nižšia poistná suma by v prípade poistnej udalosti mohla spôsobiť nemalé nepríjemnosti – nepokryla by potrebné náklady na opravu, kúpu alebo výstavbu novej nehnuteľnosti. Poisťovne upozorňujú, že na slovenskom trhu sú nehnuteľnosti do značnej miery podpoistené. V prípade poistnej zmluvy s podhodnotenou poistnou sumou dochádza ku kráteniu poistného plnenia, a to podľa miery podpoistenia.

Vyberáme z Poistovne.sk

freelancer-typing-on-keyboard

Aký je rozdiel medzi oprávnenou osobou a dedičom?

Pri niektorých finančných produktoch je možné určiť oprávnenú osobu. Pozrite si, prečo sa ju oplatí určiť a aký je rozdiel medzi oprávnenou osobou a dedičom.
17.04.2024 | redakcia
Čítať viac o Aký je rozdiel medzi oprávnenou osobou a dedičom?
dentist-doing-checkup

Návšteva zubára sa predraží, ku koncu apríla sa ruší zubný benefit

Návšteva zubára sa niektorým Slovákom predraží. Ministerstvo zdravotníctva SR totiž po konzultácii s rezortom financií navrhlo revíziu v benefitoch zdravotných poisťovní. Dotkne sa pritom práve poskytovania zubného benefitu zdravotnými poisťovňami.
15.04.2024
Čítať viac o Návšteva zubára sa predraží, ku koncu apríla sa ruší zubný benefit
Doktor a peniaze-005

Zdravotné poisťovne vlani uhradili poistencom benefity za viac ako 60 mil. eur

Zdravotné poisťovne uhradili vlani svojim poistencom benefity v celkovej výške 60,8 mil. eur. Najviac z tejto sumy pripadlo na štátnu Všeobecnú zdravotnú poisťovňu, takmer 29 mil. eur, Dôvera minula na benefy viac ako 20 mil. eur a Union necelých 12 mil. eur.
15.04.2024
Čítať viac o Zdravotné poisťovne vlani uhradili poistencom benefity za viac ako 60 mil. eur

Vyberáme z banky.sk