Pri celoročnom cestovnom poistení si dajte pozor na maximálnu dobu nepretržitého vycestovania

Vedeli ste, že celoročné poistenie neplatí nepretržite? Po istej dobe sa totiž musíte vrátiť späť na Slovensko, inak vám poistenie prestane platiť. Porovnali sme tieto doby nepretžitého pobytu vo všetkých poisťovniach.

packed-and-ready-to-go
Po celoročnom cestovnom poistení siahajú ľudia, ktorí často cestujú do zahraničia a je pre nich pohodlné uzatvoriť si jedno poistenie na celý rok, ako zakaždým si dojednávať krátkodobé cestovné poistenie. Druhou skupinou ľudí, pre ktorých je výhodné celoročné cestovné poistenie, sú digitálni nomádi, teda ľudia, ktorí sú pracovne nezávislí na lokalite a na svoju prácu potrebujú len počítač a pripojenie na internet.

Pri celoročnom poistení je okrem iného dôležitý aj parameter, ako dlho môžete nepretržite ostať v cudzine, tzv. maximálna doba nepretržitého vycestovania. Po jej uplynutí je potrebné vrátiť sa na Slovensko, pretože inak poistenie stráca platnosť. Samozrejme, záleží od vašich úmyslov, či chcete ostať v cudzine nepretržite niekoľko mesiacov, alebo sa plánujete vracať domov každý mesiac. Čím dlhšie budete v zahraničí, tým väčší si dajte pozor na maximálnu dobu vycestovania. Hovorí Tomáš Kalivoda, riaditeľ komerčnej poisťovne Union: „Keďže my v Unione sledujeme trendy, nastavili sme túto lehotu v rámci poistenia UniTravel na 180 dní nepretržite a sme presvedčení o tom, že to ocení každý digitálny nomád.“ Po tejto lehote je potrebné docestovať na Slovensko, ak chcete, aby sa platnosť poistenia obnovila.
 
  Doba nepretržitého vycestovania
Europska_cestovna_poistovna 45 alebo 90 dní
Allianz slovenska sporitelna 90 dní
Uniqa 45 alebo 90 dní
Union zdravotná poisťovňa 60 alebo 180 dní
Generali nove 90 dní
CSOB poistovna 60 alebo 90 dní
Komunalna poistovne 90 dní
wustenrot nove logo 45 dní

Nenechajte sa zlákať mylnou predstavou, že poisťovňa predsa nevie, či ste sa na Slovensko vrátili pred uplynutím max. doby vycestovania. „Pri likvidácii poistných udalosti všetky poisťovne štandardne požadujú rôzne doklady, ktoré dokazujú dĺžku pobytu v zahraničí. Či už to bude pečiatka v pase, palubné lístky, výpisy hovorov od mobilného operátora, potvrdenie od lekára o jeho návšteve alebo od zamestnávateľa o trvaní dovolenky,“ vysvetľuje Beáta Dupaľová Ksenzsighová, hovorkyňa Unionu.

Neplánujete sa počas roka vrátiť vôbec? Aj na to je riešenie

Ak sa chystáte na cestu do zahraničia dlhšiu, ako je max. doba nepretržitého pobytu, vtedy paradoxne siahnite po krátkodobom cestovnom poistení. To vám totiž bude platiť nepretržite po celú dobu, na akú si poistenie dojednáte. Samozrejme, bude drahšie, ako je celoročné, no môže sa vám aj tak oplatiť. Napríklad v prípade, ak cena spiatočnej letenky na Slovensko prevyšuje rozdiel v cene medzi celoročným a krátkodobým poistením.

Pri dlhších pobytoch nezabudnite na Sociálnu poisťovňu

Podľa Európskej legislatívy, osoba je sociálne a zdravotne poistená len v štáte, v ktorom reálne vykonáva činnosť. Ak teda budete dočasne vykonávať činnosť mimo územia Slovenska (ako zamestnanec/živnostník) na území iného členského štátu (alebo viacerých členských štátov súčasne), potom je potrebné podať žiadosť o vystavenie formulára PD A1 z dôvodu vyslania, prípadne žiadosť o určenie uplatniteľnej legislatívy príslušnej pobočke Sociálnej poisťovne.

„Pri vystavovaní formulárov PD A1 sa nerozlišuje medzi prácou v zahraničí, ktorá trvá tri mesiace a prácou, ktorá trvá aj viac ako po roka mimo Slovenska. Pokiaľ ide o obdobie, sleduje sa, či dĺžka činnosti prekročí hranicu 24 kalendárnych mesiacov alebo nie. Okrem obdobia sa tam sledujú aj ďalšie podmienky,“ vysvetľuje Lucia Haraštová, riaditeľka odboru správy aplikácií poistného a pohľadávok Sociálnej poisťovne. V roku 2023 bolo Sociálnej poisťovni doručených 139 357 žiadostí o vystavenie PD A1. O PD A1 je možné požiadať aj elektronicky – v prípade správneho vyplnenia má klient výsledok k dispozícii do 24 hodín: www.socpoist.sk/pda1-ziadost

Vyberáme z Poistovne.sk

woman-sits-in-front-of-computer-talking-on-the-phone

Životné poistenie: Jednorázová výplata alebo renta? Aké doklady budete potrebovať?

Ako sa vypláca poistné plnenie zo životného poistenia? Predtým, ako vám ho poisťovňa vyplatí, budete musieť predložiť niekoľko dokladov. Kedy vám vyplatia sumu jednorázovo a kedy dostanete rentu?
05.09.2024 | Katarína Macková
Čítať viac o Životné poistenie: Jednorázová výplata alebo renta? Aké doklady budete potrebovať?
girl-running

Na začiatku školského roka Allianz registruje viac úrazov detí

Denne eviduje Allianz v priemere 30 úrazov detí, v septembri a októbri je to v priemere 37 hlásení denne. Drobné poranenia stoja stovky, vážne úrazy či trvalé následky tisíce aj desaťtisíce eur. Za pád z preliezky na školskom dvore vyplatil Allianz 3 450 eur. Záujem o skupinové poistenie škôl každý rok mierne stúpa.
02.09.2024
Čítať viac o Na začiatku školského roka Allianz registruje viac úrazov detí
hands-grasping-a-steering-wheel

Treba vypnúť motor pri tankovaní?

Na čerpacích staniciach ste sa určite stretli s varovnými tabuľami, že pred začatím tankovania treba vypnúť motor. Je to skutočne pravda a nutnosť? Hrozí vám nejaké nebezpečenstvo?
02.09.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Treba vypnúť motor pri tankovaní?

Vyberáme z banky.sk