Kde platí poistenie do slovenských hôr a aké riziká kryje?

V niektorých prípadoch je cestovné poistenie do hôr úplne zbytočné a niekedy vám zas veľmi pomôže. Prečo do hôr nestačí zdravotné poistenie?

woman-walking-through-forest-clearing

Kedy je cestovné poistenie do hôr zbytočné

Ak idete na prechádzku do ľahkého terénu, riziko vážneho úrazu je minimálne. Ak by sa vám predsalen stal úraz, na pomoc vám prídu záchranári. Ošetrenie aj prevoz do nemocnice je plne hradený z verejného zdravotného poistenia. Leteckí záchranári majú uzatvorené zmluvy so všetkými zdravotnými poisťovňami na Slovensku. Cestovné poisteniedo hôr v takomto prípade nepotrebujete.

Kedy je poistenie do hôr naozaj užitočné

Záchranári majú výjazdy aj k ľuďom, ktorí neutrpeli žiaden úraz, ale sa stratili v náročnom teréne, alebo precenili svoje schopnosti a uviazli. Treba si uvedomiť, že poistenie do hôr platí len v horských oblastiach Slovenska, kde vykonáva činnosť Horská záchranná služba. Sú to:
 
Belianske Tatry Malá Fatra Nízke Tatry
Pieniny Stredné Beskydy Slovenský raj
Veľká Fatra Vysoké Tatry Západné Tatry
Kysucké Beskydy Moravsko-sliezske Beskydy Kysucká vrchovina
Bukovské vrchy Kremnické vrchy Javorníky
 
Turisti najčastejšie volajú HZS kvôli poraneniam horných i dolných končatín pri pošmyknutiach, časté sú nešťastné pády, poranenia chrbtice či zlomeniny, ale aj vyčerpanosť či srdcová nevoľnosť. Pokiaľ ide o poskytnutie zdravotnej starostlivosti horskými profesionálmi, pokrýva ju vaše zdravotné poistenie.

Druhou zložkou ich pomoci je technický zásah, v ktorom sa vyčísľujú náklady spojené s výkonom záchrannej činnosti, t.j. s pátraním, vyhľadávaniam a vyslobodzovaním osôb v tiesni, náklady na prepravu do zdravotníckeho zariadenia, respektíve k vozidlu záchrannej zdravotnej služby a pri tragických udalostiach aj prevoz telesných pozostatkov. Cena jedného technického zásahu horských profesionálov sa najčastejšie pohybuje v rozmedzí 300 až 600 eur (75% prípadov). Avšak v 20% prípadov sa cena za zásah pohybovala v rozmedzí 1000 až 6000 eur a zvyšných 5% nad 6000 eur.

Výnimku od platenia majú len deti do 18 rokov, kde zásah Horskej záchrannej služby prepláca štát.

Nezabúdajte, v prípade zachraňovacích akcií sú z plnenia vylúčené škody vzniknuté vplyvom alkoholu či návykových látok.

Poisťovne odporúčajú

Základom každej prípravy na turistiku je vhodná obuv, ktorá dokáže zabrániť pádom a pošmyknutiam a nepremokavé oblečenie, pretože počasie v horách vie byť zradné. Dostatok vody a malé občerstvenie v ruksaku je už samozrejmosť, ktorú netreba pripomínať. Ľudia však často zabúdajú na lekárničku s aspoň základným vybavením, ktoré dokáže pomôcť pri ľahších zraneniach či pri uštipnutí hmyzom. Pred cestou do hôr si tiež nezabudnite poriadne nabiť mobil a uložiť si čísla na záchranárov a horskú službu. Predtým než vyrazíte na hory, nezabudnite si stiahnuť mobilnú aplikáciu Horskej záchrannej služby.

Poistenie do hôr uzatvoríte online aj na poslednú chvíľu cez webovú stránku každej poisťovne.  V Allianzi a Unione môžete využiť aj SMS poistenie.  Allianz: zašlite prázdnu SMS na číslo 6611 a pokyny ako nato dostanete v sms správe. Union: zašlite sms na číslo 6655.

Vyberáme z Poistovne.sk

Záplavy_Rudno_Allianz1

Prírodné živly spôsobujú čoraz viac škôd, pri niektorých medziročne stúpli aj o stovky percent

Prírodné živly spôsobili minulý rok najviac škôd za posledných 5 rokov. Medziročne stúpol počet škôd o 185 percent, pričom povodne a záplavy spôsobili nárast škodovosti o 433 percent. Na ochranu klientov pred podpoistením Allianz aktualizuje výšku poistnej sumy nehnuteľnosti podľa vývoja cien realít.
24.04.2024
Čítať viac o Prírodné živly spôsobujú čoraz viac škôd, pri niektorých medziročne stúpli aj o stovky percent
policia-redakcia

Preplatí vám poisťovňa škodu na aute spôsobenú výtlkom? Ako kedy.

Slovenské cesty o výtlky nemajú núdzu. Aj keď ich každý rok opravia, objavia sa nové. Čo robiť, ak ste na jeden z nich s autom nabehli a odnieslo si to vozidlo? Preplatí vám škodu poisťovňa?
24.04.2024 | redakcia
Čítať viac o Preplatí vám poisťovňa škodu na aute spôsobenú výtlkom? Ako kedy.
man-driving-in-car-interior

Mobil za volantom zabíja čím ďalej tým viac ľudí. Čo nato poisťovne?

V rámci EÚ Slovensko aktuálne patrí k piatim krajinám, ktoré majú nadpriemerný počet úmrtí pri dopravných nehodách. Kým počet obetí v EÚ klesá, na Slovensku nelichotivo rastie.
22.04.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Mobil za volantom zabíja čím ďalej tým viac ľudí. Čo nato poisťovne?

Vyberáme z banky.sk