Psychické problémy a stres zažíva 77 % Slovákov

Za posledný rok sa 77 % Slovákov cítilo v strese a psychickej nepohode, z toho 17 % ľudí zažívalo takéto pocity veľmi často.

person-holding-their-head-in-their-hands-close-up
Tieto problémy sa pritom týkajú najmä mladých ľudí do 24 rokov alebo slobodných ľudí, či žien. Vyplýva to z rozsiahleho prieskumu nadnárodnej lekárenskej skupiny Pilulka.sk a výskumnej agentúry Behavio, ktorý bol realizovaný na Slovensku, v Českej republike, Maďarsku a Rakúsku na reprezentatívnej vzorke 1 000 ľudí z každej krajiny.

Za posledný rok teda často pociťovalo psychické problémy, ako smútok, stres či veľké psychické vypätie, až 17 % ľudí, ďalších 60 % opýtaných zažívalo takéto pocity občas a 23 % respondentov ich takmer nezažívalo. Často pritom s takýmito pocitmi zápasia skôr ženy (21 %) v porovnaní s mužmi (13 %). Zároveň je to približne trikrát viac slobodných ľudí v porovnaní s tými, čo žijú v manželstve. „Mladí ľudia vo veku 18 až 24 v prieskume priznali, že stres zažívajú často. Čísla ukazujú, že ide o každého tretieho mladého človeka. Vo vekovej kategórii od 25 do 34 rokov to je 22 % opýtaných, a teda približne každý piaty Slovák“ priblížil Ján Šaulič, country manager Pilulka.sk. Dodáva, že psychická nepohoda sa vekom znižuje. Pri 35 až 44-ročných je to už iba 12 % respondentov a vo veku od 45 do 54 rokov má také pocity často 13 % ľudí.

SPÚŠŤAČMI SÚ HLAVNE PROBLÉMY V MEDZIĽUDSKÝCH VZŤAHOCH

Hlavnými „spúšťačmi“ psychickej nepohody sú v súčasnosti predovšetkým problémy v medziľudských vzťahoch. „V rodine môže ísť o nedorozumenia medzi rodičmi a deťmi, osamelosť rodičov po tom, ako sa deti osamostatnia, nedostatok času dospelých detí pre rodičov alebo medzigeneračné problémy,“ vymenovala Monika Martinezová, riaditeľka Linky dôvery Nezábudka, ktorú prevádzkuje Liga za duševné zdravie. V rámci partnerských či manželských vzťahoch môže ísť podľa jej slov o rozchody, rozvody, neveru alebo násilie.

Problémy v medziľudských vzťahoch sa však môžu týkať aj vzťahov na pracovisku, keď ľudia zápasia s preťaženosťou, vyhorením alebo nespokojnosťou so sebarealizáciou. „Smútok môže súvisieť aj so stratou či úmrtím milovanej osoby alebo s rozchodom či nezáujmom zo strany dôležitých osôb,“ doplnila Martinezová. Podobné je to podľa jej slov aj pri mladých ľuďoch, ktorých okrem psychických ochorení najčastejšie trápia problémy v partnerských vzťahoch. „Osamelosť, single život a sklamania v partnerských vzťahoch, neschopnosť začleniť sa do vývinových etáp či splniť očakávania sociálneho okolia.“

LEN MÁLO ĽUDÍ RIEŠI TAKÉTO PROBLÉMY S ODBORNÍKOM

Podľa prieskumu sa len veľmi málo ľudí (13 %) pri riešení psychických problémov obráti na odborníka, teda psychológa alebo psychiatra. Najčastejšie (37 %) ľudia hľadajú pomoc u partnera či v najbližšej rodine a približne 15 % opýtaných sa zverí priateľom alebo kolegom. Ďalších 14 % si ľudí si o danom probléme na internete číta články, pozerá videá, prípadne diskutuje na fórach. Až pätina (20 %) respondentov ich však nerieši vôbec.

Podľa Moniky Martinezovej z Linky dôvery Nezábudka môžu pri psychických problémoch pomôcť najbližší, napríklad rodina, partneri a kamaráti. A to podporou a prejavom empatie či nejakou pomocou. Pri vážnych psychických problémoch je však podľa jej slov nevyhnutné vyhľadať odborníka na duševné zdravie. Prečo to ľudia neurobia? „Príčinou môžu byť predsudky, obavy, ako ich budú vnímať druhí ľudia, že budú ´označkovaní´. Zo skúseností je to hlavne nedostatočná dostupnosť odborníkov z dôvodu financií a tiež preťaženosti odborníkov pre stále narastajúci výskyt chorôb v oblasti duševného zdravia a s tým spojené dlhé čakacie termíny,“ vysvetľuje Martinezová.

SLOVÁCI SÚ NA TOM HORŠIE AKO RAKÚŠANIA

Pri porovnaní s okolitými krajinami je Slovensko na pomyselnej druhej priečke. Prieskum ukázal, že len 16 % obyvateľov Rakúska zažíva často psychickú nepohodu, nasleduje Slovensko so 17-timi % respondentov. Horšie je na tom Česká republika, kde takéto pocity priznalo 19 % opýtaných a najhoršie sú na tom obyvatelia Maďarska, kde má často psychické problémy až 27 % opýtaných.

Ak sa človek ocitne v ťažkej životnej situácii alebo v akútnej psychickej kríze, môže sa obrátiť napríklad na Linku dôvery Nezábudka, ktorá je k dispozícii 24 hodín denne. Je to bezplatná linka, ktorú prevádzkuje Liga za duševné zdravie. Volať možno na číslo na 0800 800 566.

Vyberáme z Poistovne.sk

Kedy za vás platí zdravotné poistenie štát

Štát platí zdravotné poistenie nielen za deti, študentov a dôchodcov. Pozrite si, za ktoré osoby platí zdratovné poistenie štát a kedy si ho musíte platiť sami.
26.04.2024 | redakcia
Čítať viac o Kedy za vás platí zdravotné poistenie štát
Auto-004

Zákon o PZP sa mení, maximálne limity v rámci škôd a aj pokuty sa plánujú zvýšiť

Zákon o povinnom zmluvnom poistení (PZP) motorových vozidiel opäť čakajú zmeny. Poslanci parlamentu novelu zákona posunuli do druhého čítania.
24.04.2024
Čítať viac o Zákon o PZP sa mení, maximálne limity v rámci škôd a aj pokuty sa plánujú zvýšiť
Záplavy_Rudno_Allianz1

Prírodné živly spôsobujú čoraz viac škôd, pri niektorých medziročne stúpli aj o stovky percent

Prírodné živly spôsobili minulý rok najviac škôd za posledných 5 rokov. Medziročne stúpol počet škôd o 185 percent, pričom povodne a záplavy spôsobili nárast škodovosti o 433 percent. Na ochranu klientov pred podpoistením Allianz aktualizuje výšku poistnej sumy nehnuteľnosti podľa vývoja cien realít.
24.04.2024
Čítať viac o Prírodné živly spôsobujú čoraz viac škôd, pri niektorých medziročne stúpli aj o stovky percent

Vyberáme z banky.sk