Životné poistenie. Čo je dôležité zohľadniť pri výbere?

Správne nastavenie výšky poistných súm, individuálny prístup, krytie dôležitých rizík a zohľadnenie potrieb a životnej situácie. Aj toto sú veci, na ktoré pri výbere životnej poistky netreba zabúdať. Informácie nám poskytol finančný špecialista Tomáš Maga.

two-people-in-a-car-look-at-a-map-while-smiling

Ako si správne nastaviť životné poistenie a ktoré riziká by nemali v poistke chýbať?

Podstatné je kryť dôležité riziká, ako:
  • smrť
  • invalidita
  • trvalé následky
  • kritické choroby
  • práceneschopnosť
Pri životnom poistení je ďalej dôležitá klientová životná situácia a správne nastavenie výšky poistných súm, ktoré musia byť v takej výške, aby poistka plnila svoj účel.

Líši sa vhodné nastavenie rizík od záujemcu k záujemcovi? Ako nájsť správny balans medzi dostatočným krytím a nie príliš vysokou sumou?

Každý klient má inú mzdu, inú výšku úverov, niekto má rezervy, niekto nemá, niekto má väčší majetok, niekto menší. „Toto všetko hrá rolu pri nastavovaní výšky poistných súm. Vždy treba pristupovať ku každému klientovi individuálne. Cena za takéto krytie je u nás práveže nízka. Za pár desiatok eur si môže klient chrániť svoj životný kapitál a zabezpečiť tak seba a svoju rodinu. Je potrebné mať chránenú svoju schopnosť zarobiť peniaze,“ vysvetľuje Tomáš Maga s tým, že vždy treba rátať aj s náhodnou nepredvídanou udalosťou.

Ako sa nastavuje poistné napríklad pre pracujúceho zdravého človeka, ako pre staršieho človeka dajme tomu s cukrovkou a ako pre dieťa?

Deťom treba kryť trvalé následky z úrazu, kritické choroby, dorovnanie príjmu rodiča v prípade OČR a denné odškodné z úrazu. Poistné sumy by sa mali nastaviť tak, aby v prípade vážnej udalosti mali rodičia na liečbu a nezruinovalo to rodinný rozpočet (viac informácií k tejto téme nájdete tu.) Ak je niekto finančne závislý od vášho príjmu, teda ste živiteľom rodiny, budete potrebovať vyššiu sumu životného poistenia ako keby ste boli sám. Poistná suma by mala pokryť zabezpečenie rodiny, keby došlo k úrazu, chorobe či nebodaj k smrti živiteľa.

Pri výpočte poistnej sumy by ste nemali zabudnúť na vaše finančné záväzky vo forme úverov. Ak máte hypotéku či spotrebný úver a niečo sa vám stane, ich splácanie by pre vás alebo vašu rodinu mohlo byť problematické.

Čo sa týka ľudí so zhoršeným zdravotným stavom, tam je to o tom, do akej miery je poisťovňa ochotná klienta kryť a za akú cenu.

Zmena pracovných či zdravotných podmienok človeka, presťahovanie sa z bytu do domu spojené s vyššiou hypotékou, prípadne narodenie detí, to všetko by malo byť odzrkadlené v zložení životnej poistky.

Čoho sa treba vyvarovať?

Poistenie treba riešiť u odborníkov, ktorí majú životné poistky porovnané a detailne ich poznajú. Na trhu totiž neexistuje ideálny produkt a čo je dobré pre jedného klienta, nemusí byť vhodné pre druhého.

Znižovanie ceny sa môže vypomstiť

Kľúčové z pohľadu Tomáša Magu je zistiť od klienta podstatné informácie a následne mu správne nastaviť parametre poistky. „Na cenu sa ich dnes ani nepýtam, veľa ľudí robí to, že sa klientov pýtajú, koľko sú ochotní do poistenia dávať. Ja im poviem, toľko to stojí, taká je cena a neoplatí sa im kvôli úspore pár eur mesačne znižovať krytie napríklad o tretinu,“ vysvetľuje a spomína si na svoj nedávny prípad. „Mal som situáciu, že klient riešil, že chce platiť o 10 eur menej, nech mu to znížim. Odmietol som to, nakoľko ja si nevezmem na zodpovednosť to, že niečo sa stane a jemu nebudú plniť, prípadne mu príde málo peňazí a nevyrieši mu to problém. Za tých pár eur mesačne to nestojí,“ hovorí T. Maga.

Sem-tam chýba logika

Nechýbajú ani úsmevné situácie. „Raz, bolo to ešte v mojich začiatkoch, mi jedna pani na dôchodku povedala, že s poistkou na byt ešte počká, že či budú cez víkend búrky J. Tých situácií je veľa, napríklad naposledy mi písal klient, ktorý ma zaťažoval veľkým množstvom otázok a nebol schopný vypísať ani zdravotný dotazník. Alebo jedna pani odo mňa minule chcela porovnanie bánk a nedokázala pochopiť, že porovnanie úrokov jednotlivých bánk je pre ňu bezpredmetné, nakoľko jej situácia sa dá vyriešiť len v jednej banke,“ popisuje svoje skúsenosti T. Maga.

Tak, ako klienti očakávajú od finančných špecialistov profesionálny prístup, aj klienti by sa mali voči nim správať férovo. Neraz klient kontaktuje odborníka, ktorý mu pripraví riešenie na mieru, venuje tomu svoj čas a energiu a klient sa viac neozve.

Pre Poistovne.sk informácie do článku poskytol finančný špecialista Tomáš Maga.

Vyberáme z Poistovne.sk

IMG_2905-R

Zdravotná poisťovňa Dôvera dosiahla vlani zisk takmer 20 mil. eur

Zdravotná poisťovňa Dôvera uzavrela minulý rok so ziskom 19,95 mil. eur. Poisťovňa z tejto sumy presunie 3,99 mil. eur do rezervného fondu, zvyšok poputuje do nerozdeleného zisku minulých rokov.
28.03.2024
Čítať viac o Zdravotná poisťovňa Dôvera dosiahla vlani zisk takmer 20 mil. eur
UNIZA_SF_1080x1080

Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Až 3x vyšší dopyt po absolventoch a 100%-ná zamestnanosť. Strojnícka fakulta UNIZA je miestom, kde sa formuje nasledujúca generácia moderných inžinierov, ktorí menia svet. Ak hľadáš životnú istotu, prelomové študijné odbory a technologických lídrov na slovenskom trhu - je to tvoja jasná voľba.
28.03.2024
Čítať viac o Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Cez Veľkú noc sa stali kuriózne poistné udalosti

Aj keď tretina Slovákov Veľkú noc neoslavuje, počas Veľkej noci sa poisťovne stretávajú s nezvyčajnými poistnými udalosťami. Prinášame vám výber tých najlepších.
28.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Cez Veľkú noc sa stali kuriózne poistné udalosti

Vyberáme z banky.sk