Prekonali ste Covid-19? Za týchto podmienok vás poistia

Ak ste prekonali Alphu, Deltu, či Omicron, závažné postcovidové problémy, môže poisťovňa vyhodnotiť ako prekážku v poistení. Alebo vás poistí, ale zaplatíte si za to viac.

portrait-of-a-woman-wearing-disposable-face-mask
Pandémia koronavírusu nás sprevádza už viac ako dva roky a zareagovali na ňu aj komerčné poisťovne. Ak si chcete uzatvoriť životné poistenie, v zdravotnom dotazníku sa stretnete s otázkou, či ste prekonali ochorenie Covid-19. Samozrejme, iba jeho prekonanie nemá vplyv na poistenie, jeho cenu či prípadné plnenie poistenia. Ako však upozorňuje Ivan Huspenina, garant pre životné poistenie spoločnosti UNIVERSAL maklérsky dom, ak má budúci klient vážnejšie následky, ktoré Covid-19 spôsobil, môže poisťovňa zvážiť rizikovosť takéhoto klienta: „Môže sa tak stať napríklad pri vážnom poškodení pľúc.“

S výlukou či za viac peňazí

Poisťovňa môže v prípade vážnych následkov rozhodnúť aj o neprijatí klienta do poistenia. Problémom to môže byť napríklad pri uzatváraní životných poistiek pri hypotékach.

Alternatívou k odmietnutiu klienta je prijatie klienta s výlukami. V takom prípade pri chorobe, ktorá by mala súvis s diagnózou pred vstupom klienta do poistenia, by poisťovňa takúto udalosť neplnila.

Ďalšou možnosťou je, že by síce poisťovňa poistila žiadateľa bez výluk, avšak s vyššou platbou za poistku.

Pomôžu pripoistenia

Samotná diagnóza Covid nie je zaradená komerčnými poisťovňami medzi závažné choroby, no môže spôsobiť závažné ochorenia, vyžadujúce si dlhotrvajúcu liečbu, alebo diagnózu, ktorá je zaradená medzi závažné choroby, kde už je možné žiadať poisťovňu o plnenie pri pripoistení iných kritických diagnóz.

Ku kritickým diagnózam môže patriť napríklad vážne zlyhanie pľúc, konečné štádium zlyhania pľúc, strata sebestačnosti a podobne.

Ak by v dôsledku korony došlo k vážnemu poškodeniu zdravia a Sociálna poisťovňa vás uzná za invalida, máte tiež nárok na poistné plnenie v prípade, že máte dojednané pripoistenie invalidity. Obdobne poisťovňa plní v prípade, že máte dojednané pripoistenie PN. PN-ka musí byť vypísaná lekárom z dôvodu choroby. „Samozrejme, je nutné, aby boli splnené poistné podmienky, najmä požadovaná doba liečby,“ dodáva odborník.

Odborníci na poistenie radia, že poistením by ste mali mať pokryté tie riziká, ktoré majú na váš život najväčší finančný dopad. „Práve tieto tri pripoistenia – pripoistenie PN, závažných chorôb a invalidity patria medzi najdôležitejšie pripoistenia,“ upozorňuje I. Huspenina.

V prípade toho najhoršieho, teda ak by komplikácie mali za následok smrť, poisťovne vyplatia poistku pozostalým. Žiadna poisťovňa nemá vo výlukách smrť, ktorá by nastala v prípade COVID-19.

Vyberáme z Poistovne.sk

burst-reading-in-hospital

eRecept už funguje 10 rokov. Poznáte všetky jeho výhody?

Potrebujete lieky? Nemusíte chodiť do ambulancie, stačí zavolať.
19.04.2024 | redakcia
Čítať viac o eRecept už funguje 10 rokov. Poznáte všetky jeho výhody?
freelancer-typing-on-keyboard

Aký je rozdiel medzi oprávnenou osobou a dedičom?

Pri niektorých finančných produktoch je možné určiť oprávnenú osobu. Pozrite si, prečo sa ju oplatí určiť a aký je rozdiel medzi oprávnenou osobou a dedičom.
17.04.2024 | redakcia
Čítať viac o Aký je rozdiel medzi oprávnenou osobou a dedičom?
dentist-doing-checkup

Návšteva zubára sa predraží, ku koncu apríla sa ruší zubný benefit

Návšteva zubára sa niektorým Slovákom predraží. Ministerstvo zdravotníctva SR totiž po konzultácii s rezortom financií navrhlo revíziu v benefitoch zdravotných poisťovní. Dotkne sa pritom práve poskytovania zubného benefitu zdravotnými poisťovňami.
15.04.2024
Čítať viac o Návšteva zubára sa predraží, ku koncu apríla sa ruší zubný benefit

Vyberáme z banky.sk