Poistenie cukrovkárov

Cukrovka je jednou z najčastejších chronických chorôb Slovákov a jej liečbu výrazne skomplikovala pandémia. Ako je to so životným poistením cukrovkárov?

Doktor a peniaze-005
Diabetes mellitus, teda cukrovka, je označenie skupiny ochorení rôzneho pôvodu, u ktorých je spoločným znakom zvýšená hladina krvného cukru. Tá spôsobuje závažné poruchy v ľudskom tele a je spojená s akútnymi aj chronickými komplikáciami.

Diabetes I. typu patrí medzi autoimúnne ochorenia, kedy vlastný imunitný systém ničí funkciu pankreasu. Bol diagnostikovaný cca 7,4 % pacientov. Vyskytuje sa viac u detí a dospievajúcich.

Cukrovka II. typu je zapríčinená zníženou citlivosťou tkaniva tela na inzulín, trpí ňou viac ako 90% cukrovkárov a vyskytuje sa prevažne u dospelých trpiacich nadváhou či obezitou a u starších ľudí vo veku 65 až 84 rokov. Nástup a vývoj choroby je možné ovplyvniť správnou životosprávou a pohybom.

Liečbu diabetu skomplikovala pandémia

Podľa údajov Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI) sa na Slovensku v roku 2020 liečilo na cukrovku 352 130 pacientov. Lekári upozorňujú, že Obsah článkuliečbu diabetu výrazne skomplikovala pandémia. Protipandemické opatrenia spôsobili, že diabetici obmedzili návštevy u lekára a poľavili aj v dodržiavaní režimových opatrení. Menej sa hýbu, horšie sa stravujú a mnohí prežívajú stres z následkov krízy. To všetko vplýva na zhoršenie metabolickej kontroly a zvyšuje sa riziko komplikácií. Diabetológovia odporúčajú pacientom, aby naďalej pravidelne komunikovali so svojím lekárom, dodržiavali zásady predpísanej liečby, nezabúdali na pohyb a cvičenie, zdravú stravu a dostatok odpočinku.
„Obávame sa, že diabetes II. typu je práve jednou z diagnóz, s ktorou sa v dôsledku koronavírusovej pandémie budeme u klientov stretávať ešte častejšie,“ konštatuje manažérka poistenia osôb UNIQA Eva Trajboldová.

Čo na to poisťovne

Tento trend sledujú aj komerčné poisťovne, ktoré musia na základe dlhodobých štatistík odvodiť pravdepodobné scenáre a podľa toho upraviť svoje produkty, krytie a cenu.
Napríklad poisťovňa UNIQA rozlišuje pri poistení v súvislosti s touto diagnózou tri postupy.

Cukrovka je diagnostikovaná až v dobe poistenia

Ak je ochorenie diagnostikované až v dobe trvania životného poistenia, prípadne pripoistenia závažných ochorení, kryje toto riziko podľa poistných podmienok v prípade všetkých následkov, aké táto choroba prináša (invalidita, príp. srdcový infarkt, transplantácia obličiek, slepota a pod.). Všetky tieto situácie môžu predstavovať poistnú udalosť dohodnutú v poistnej zmluve.

Cukrovka je diagnostikovaná už v dobe začiatku poistenia

„Ak má dospelá osoba cukrovku už v okamihu dojednania poistenia, skúmajú sa podrobnejšie ďalšie údaje – samotná diagnóza nie je dôvodom odmietnutia prijatia do poistenia,“ hovorí E. Trajboldová.

Ak má osoba pri uzatváraní poistenia už aj zdravotné komplikácie, súvisiace s cukrovkou, spravidla je zmluva spojená s výlukami veľmi pravdepodobných následných zdravotných ťažkostí.

Ak komplikácie nemá, väčšinou je dojednanie zaťažené len vyšším rizikovým príplatkom.

U detí sa pri vstupe do poistenia taktiež overuje zdravotný stav. Ak dieťa nemá zdravotné problémy a diabetes nie je diagnostikovaný už pred vznikom poistenia, je krytý v plnom rozsahu v rámci poistenia kritických chorôb dieťaťa. Pokiaľ do poistenia vstupuje dieťa, ktoré sa na cukrovku už lieči, sú následky tohto ochorenia z poistenia automaticky vylúčené.

Vyberáme z Poistovne.sk

freelancer-typing-on-keyboard

Aký je rozdiel medzi oprávnenou osobou a dedičom?

Pri niektorých finančných produktoch je možné určiť oprávnenú osobu. Pozrite si, prečo sa ju oplatí určiť a aký je rozdiel medzi oprávnenou osobou a dedičom.
17.04.2024 | redakcia
Čítať viac o Aký je rozdiel medzi oprávnenou osobou a dedičom?
dentist-doing-checkup

Návšteva zubára sa predraží, ku koncu apríla sa ruší zubný benefit

Návšteva zubára sa niektorým Slovákom predraží. Ministerstvo zdravotníctva SR totiž po konzultácii s rezortom financií navrhlo revíziu v benefitoch zdravotných poisťovní. Dotkne sa pritom práve poskytovania zubného benefitu zdravotnými poisťovňami.
15.04.2024
Čítať viac o Návšteva zubára sa predraží, ku koncu apríla sa ruší zubný benefit
Doktor a peniaze-005

Zdravotné poisťovne vlani uhradili poistencom benefity za viac ako 60 mil. eur

Zdravotné poisťovne uhradili vlani svojim poistencom benefity v celkovej výške 60,8 mil. eur. Najviac z tejto sumy pripadlo na štátnu Všeobecnú zdravotnú poisťovňu, takmer 29 mil. eur, Dôvera minula na benefy viac ako 20 mil. eur a Union necelých 12 mil. eur.
15.04.2024
Čítať viac o Zdravotné poisťovne vlani uhradili poistencom benefity za viac ako 60 mil. eur

Vyberáme z banky.sk