Havarijné poistenie motorky a PZP na motorku

Bez PZP s motorkou na cesty nechoďte. Podľa policajných štatistík sa v roku 2022 stalo 266 dopravných nehôd, ktoré zavinili motocyklisti.

motorky-redakcia
Minulý rok zahynulo na slovenských cestách 15 motocyklistov. Motorkári sú oveľa zraniteľnejší a preto im pri kolízii a páde hrozia vážne zranenia s trvalými následkami alebo smrť. Ochranné oblečenie a prilba by preto mali byť samozrejmosťou. Polícia tiež každoročne vyzýva najmä mladých neskúsených vodičov, aby jazdili opatrne a radšej si pred výjazdom na cestu po zimnej sezóne urobili niekoľko tréningových jázd.

Bez PZP s motocyklom na cesty nechoďte

Každým rokom na slovenských cestách jazdí viac motocyklov, pribúdajú hlavne motorky v najsilnejšej a strednej kategórii.

Motorkári by nemali zabúdať na PZP, ktoré musí mať zo zákona uzatvorené každé motorové vozidlo s priradeným evidenčným číslom, teda aj motocykel. PZP musí mať i motorka, ktorú majiteľ využíva len na rekreačné jazdenie. „Ak by vodič nepoisteného vozidla zapríčinil dopravnú nehodu následkom ktorej by niekto iný utrpel škody na zdraví či majetku, odškodnenie by musel zaplatiť z vlastného vrecka,“ upozorňuje Oskar Sekereš, riaditeľ oddelenia komunikácie poisťovne UNIQA. Odškodnenia najmä za škody na zdraví sa šplhajú k vysokým sumám, v niektorých prípadoch poisťovňa platí z PZP dlhé roky rentu za celoživotnú invaliditu.

Navyše, ak motorkár jazdí bez PZP, hrozí mu pokuta od policajtov.

Havarijné poistenie motorky vs. pripoistenie k PZP

V prípade dopravnej nehody, škody na cudzom majetku i zdraví pokrýva PZP. Z PZP sa však nedá uhradiť škoda na vlastnej motorke ani zdravotná ujma motorkára. Ak chce motorkár poistiť seba i svoju motorku, siahnuť by mal po havarijnom poistení alebo dojednať si k PZP pripoistenie.

Úlohou havarijného poistenia motorky je nahradiť škody na vlastnom vozidle spôsobené nielen pri dopravnej nehode, ale aj živelnými udalosťami, krádežou, a zásahom inej osoby či iným motorovým vozidlom.

Ak má motorkár záujem o úrazové poistenie, môže ho uzatvoriť ako pripoistenie k PZP alebo aj k havarijnému poisteniu. Úrazové poistenie pokrýva riziko smrti (následkom úrazu) a trvalých následkov úrazu.

Poisťovne ponúkajú motorkárom aj niekoľko ďalších pripoistení, ako napríklad Pripoistenie právnej ochrany, Asistenčné služby, Batožina,...

Ako porovnať poistenie na motorky

Jeden z najčastejšie porovnávaných parametrov je cena poistenia. Poisťovne pri výpočte ceny poistného berú do úvahy objem a výkon motora, hmotnosť motocykla, vek a miesto registrácie motocykla a škodovú históriu vodiča.

Ďalej sa zamerajte na to, aké pripoistenia si môžete dokúpiť a aká je výška poistného krytia.

Tým, že motorkár je veľmi zraniteľný, poistná suma pri úrazovom pripoistení je veľmi dôležitá, hlavne keď sa jedná o živiteľa rodiny.

Ako ďalšie porovnávacie kritérium si môžete zvoliť digitálne služby poisťovne a rýchlosť likvidácie poistnej udalosti.

Aj keď motorkárska sezóna u nás trvá len pár mesiacov, odborníci odporúčajú poistiť si motorku na celý rok. Ak by ste motorku poistili len na dobu určitú, museli by ste ju dočasne odhlásiť z evidencie vozidiel a potom opäť prihlásiť, čo samozrejme vyžaduje váš čas i administratívny poplatok.

Najčastejšie príčiny nehôd na motorkách a ich prevencia

Najčastejším dôvodom kolízií s motorkármi na cestách je neprimeraná rýchlosť a nedodržanie potrebnej vzdialenosti medzi vozidlami. Zo škôd, ktoré motorkári nezavinia, býva často problém, že vodiči áut pri vchádzaní na križovatku, predbiehaní či odbočovaní si ich jednoducho nevšimnú.

Odškodnenie za škody na zdraví motoristov bývajú spravidla o desiatky percent vyššie ako v iných segmentoch. Poisťovne v posledných rokoch evidujú viacero ťažkých kolízií motocyklov s veľmi závažnými následkami, keď vodiči skončili úplne nesebestační. V takýchto prípadoch vystúpia celkové náklady za odškodnenie na státisíce až milión euro. Ak si privodí takýto závažný úraz s doživotným handicapom aj spolujazdec, vypláca poisťovňa aj niekoľko miliónové sumy.

Tu je jeden príklad za všetky: klient UNIQA si v aute pri vchádzaní na hlavnú cestu nevšimol motocykel a nedal mu prednosť. Poškodená jazdkyňa do neho narazila v plnej rýchlosti, preletela vozidlo a následne skončila o niekoľko desiatok metrov ďalej. Polámala si pri tom množstvo kostí v tele, ale najhoršie boli vážne zranenia hlavy a krčnej chrbtice. Počas dvoch rokov sa podrobila sérii operácií a hoci zlomeniny sa vyliečili, došlo k nezvratnému poškodeniu mozgu a postihnutá žena má ťažké trvalé následky, vrátane potreby nepretržitého ošetrovania a výpomoci. Náklady na odškodnenie, najmä na doživotné dorovnanie jej pôvodného príjmu a na asistenciu vyčíslila UNIQA na takmer 1,7 mil Eur.

Odborníci radia

  • Nemýľte si cestu s pretekárskou dráhou a jazdite len povolenou rýchlosťou.
  • Na primeranú rýchlosť myslite najmä ak vchádzate do zákruty, vysoká rýchlosť vás môže vyniesť do protismeru.
  • Na jar sa na cestách striedajú suché a mokré úseky, povrch býva ešte chladný a priľnavosť pneumatík horšia.
  • Najmä v noci používajte reflexné prvky, aby ste boli na ceste lepšie viditeľní.
  • Pri predbiehaní buďte predvídavý a všímajte si, či vás vodič auta registruje vo svojom spätnom zrkadle.
  • Dodržiavajte bezpečný odstup.

Skútre a malé motocykle

Fenoménom posledných rokov pre poisťovne je popularita prenájmu skútra alebo menšieho motocykla na dovolenke. Motocyklistami sa teda v lete stávajú aj ľudia, ktorí bežne riadia iba auto. Samozrejme, nemajú potrebnú bezpečnú výbavu a niekedy vyrážajú na cesty len v šortkách a šľapkách. Svoju úlohu zohráva aj neznalosť miestnych dopravných predpisov a iných dopravných návykov.

Ďalším trendom sú skútre hlavne v mestách, v poslednej dobe aj vďaka možnosti ich zdieľania. Kvôli dopravným zápcham je rýchlosť jazdy prakticky porovnateľná s autom, ale vďaka subtílnosti môže skúter v premávke lepšie manévrovať. A to je, bohužiaľ, tiež zdrojom nehôd, pretože vodiči na skútroch sa snažia prepletať medzi stojacimi alebo pomaly sa pohybujúcimi autami. Vodiči však takéto vozidlo často prehliadajú a jazdca na skútri zrazia. V dôsledku nižšej rýchlosti bývajú zranenia aj škody nižšie, ak má jazdec bezpečné vybavenie. Počet kolízií a nehôd skútrov každoročne rastie.

Vyberáme z Poistovne.sk

UNIZA_SF_1080x1080

Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Až 3x vyšší dopyt po absolventoch a 100%-ná zamestnanosť. Strojnícka fakulta UNIZA je miestom, kde sa formuje nasledujúca generácia moderných inžinierov, ktorí menia svet. Ak hľadáš životnú istotu, prelomové študijné odbory a technologických lídrov na slovenskom trhu - je to tvoja jasná voľba.
28.03.2024
Čítať viac o Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!
918_nemocnicabory3-redakcia

Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023

Tieto nemocnice hodnotia pacienti ako najlepšie.
27.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023
man-with-glasses-driving

10 najlepších autoservisov za rok 2023

Toto sú najlepšie autoservisy na Slovensku. Poznáte ich?
25.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o 10 najlepších autoservisov za rok 2023

Vyberáme z banky.sk