Ak vás poškodí auto a vinník z miesta nehody ušiel, takto by ste mali postupovať

Útek vinníka z miesta nehody nie je ničím výnimočným. Dôvodom býva strach prevziať zodpovednosť za náhradu škody, chýbajúce poistenie PZP či alkohol. Poradíme vám, ako v takýchto situáciách správne postupovať.

IMG_20180706_154126_HDR
Najmenej vážne, no o to častejšie bývajú poškodenia na parkovisku, škrabnutie na dverách, preliačina na plechoch či poškodené bočné zrkadlo. V lepšom prípade si človek nájde za stieračom aspoň telefonický kontakt, v tom horšom len poškodené auto. Na slovenských cestách sa totiž stále pohybuje mnoho vozidiel bez PZP poistenia. Pod hrozbou pokuty za nesplnenie zákonnej povinnosti či pre strach z prevzatia zodpovednosti za spôsobenú škodu sa vodiči v niektorých prípadoch rozhodnú radšej utiecť.

Ako v takejto situácii postupovať?

Ak vaše vozidlo poškodí neznámy vinník, ktorý z miesta činu ušiel bez zanechania akéhokoľvek kontaktu, je potrebné, aby ste na miesto privolali políciu, a to aj v prípade, ak odhadovaná škoda nie je vyššia ako 3 990 eur. Zároveň sa poobhliadnite po okolí a oslovte okoloidúcich, či niečo nevideli. Aj informácie o farbe a type vozidla môžu byť nápomocné. Nezabudnite si vypýtať od svedkov aj kontakt. Všetky zhromaždené informácie odovzdajte polícii. „Je dôležité, aby si poškodený spôsobené škody na svojom vozidle dôkladne fotograficky zdokumentoval, pričom odporúčam odfotiť aj časti, ktoré na prvý pohľad nejavia známky viditeľného poškodenia. Táto fotodokumentácia bude neskôr užitočná pri žiadosti o náhradu škody v poisťovni,“ odporúča Juraj Páleš, riaditeľ Úseku poistných udalostí poisťovne Generali. Odhad vzniknutej škody nemusí byť vždy jednoduchý. Stáva sa, že isté poškodenia poškodený zistí až neskôr pri dôkladnejšej obhliadke v servise alebo pri používaní vozidla.

Kto vám preplatí škodu? Možností je viacero.

  • Preplatenie škody z PZP vinníka

Aj keď vinník z miesta nehody ušiel, neznamená to, že sa mu podarilo beztrestne vyhnúť sa zodpovednosti. Polícia dokáže v mnohých prípadoch vinníkov vypátrať vďaka záznamom z bezpečnostných kamier či svedectvám očitých svedkov. „Ak sa polícii podarí dopátrať vinníka a ten má platné poistenie PZP, preplatenie škôd si môžete nárokovať u jeho poisťovne. Platnosť jeho PZP poistenia si viete jednoducho overiť prostredníctvom ŠPZ vozidla vinníka cez stránku Slovenskej kancelárie poisťovateľov,“ radí Juraj Páleš.

Vodič, ktorý odišiel z miesta škodovej udalosti, sa však dopustil priestupku, za čo mu môže hroziť pokuta vo výške od 300 do 1 300 eur, ale aj zákaz viesť motorové vozidlo na 1 až 5 rokov.
  • Garančný fond SKP

V niektorých prípadoch však vinník z miesta nehody utečie práve z dôvodu neplatného alebo ani neuzatvoreného poistenia PZP. Ak polícia vypátra vinníka a ten nemá platné PZP poistenie, náhradu škody vám poskytne Slovenská kancelária poisťovateľov zo svojho garančného fondu. Pozor, podmienka je, že vinník je známy. Prečítajte si skúsenosti nášho čitateľa s preplatením škody cez garančný fond.
  • Havarijné poistenie

Ak sa však polícii nepodarí vinníka nájsť, poškodený si bude musieť opravu vozidla hradiť z vlastného vrecka. Ak máte uzatvorené havarijné poistenie, môžete ho využiť a škodu vám preplatí vaša poisťovňa. Poisťovňa bude od vás ako poškodeného potrebovať nahlásenie poistnej udalosti, podrobnú fotodokumentáciu vzniknutej škody a zápis polície z miesta nehody.

Pri škodách menšieho rozsahu je potrebné vziať do úvahy výšku spoluúčasti, ktorú máte dohodnutú v havarijnej poistke. Nakoniec, menšiu škodu možno budete musieť uhradiť aj tak z vlastného vrecka.

Vyberáme z Poistovne.sk

burst-reading-in-hospital

eRecept už funguje 10 rokov. Poznáte všetky jeho výhody?

Potrebujete lieky? Nemusíte chodiť do ambulancie, stačí zavolať.
19.04.2024 | redakcia
Čítať viac o eRecept už funguje 10 rokov. Poznáte všetky jeho výhody?
freelancer-typing-on-keyboard

Aký je rozdiel medzi oprávnenou osobou a dedičom?

Pri niektorých finančných produktoch je možné určiť oprávnenú osobu. Pozrite si, prečo sa ju oplatí určiť a aký je rozdiel medzi oprávnenou osobou a dedičom.
17.04.2024 | redakcia
Čítať viac o Aký je rozdiel medzi oprávnenou osobou a dedičom?
dentist-doing-checkup

Návšteva zubára sa predraží, ku koncu apríla sa ruší zubný benefit

Návšteva zubára sa niektorým Slovákom predraží. Ministerstvo zdravotníctva SR totiž po konzultácii s rezortom financií navrhlo revíziu v benefitoch zdravotných poisťovní. Dotkne sa pritom práve poskytovania zubného benefitu zdravotnými poisťovňami.
15.04.2024
Čítať viac o Návšteva zubára sa predraží, ku koncu apríla sa ruší zubný benefit

Vyberáme z banky.sk