Kliešte. Aké choroby prenášajú a ako sa pred nimi účinne chrániť?

Kliešte sú prenášačmi nebezpečných ochorení - lymskej boreliózy a kliešťovej encefalitídy. Ochrániť vás môže vhodný odev a použitie repelentu.

Teplé a suché podnebie vytvára vhodné podmienky pre výskyt kliešťa obyčajného. Kliešte sa vyskytujú v lesoch, ale aj v parkoch a záhradách, predovšetkým na steblách trávy a v nízkych kríkových porastoch do výšky jedného metra. Tvrdenie, že kliešte padajú zo stromov, je nepravdivé. Kliešťová sezóna trvá od apríla do októbra, zriedkavo až do novembra.

Výskyt kliešťovej encefalitídy má na Slovensku stúpajúcu tendenciu. Podľa Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky bol pre Slovákov minulý rok, čo sa týka prípadov tohto infekčného ochorenia, rekordný.
Liek na kliešťovú encefalitídu však neexistuje, ale dá sa zaočkovať. Priebeh choroby je zdĺhavý a lekári predpisujú iba lieky na zmierňovanie príznakov. Ideálne je včas myslieť na očkovanie a predísť tak nielen nepríjemnému ochoreniu, ale najmä možným trvalým následkom.

Proti lymskej borelióze nedá zaočkovať, je možné ju liečiť antibiotikami.

Poistenie kritických chorôb

Následky kliešťovej encefalitídy môžu vyžadovať dlhodobú liečbu, poisťovne radia toto ochorenie medzi kritické choroby.
Lymská borelióza tiež patrí medzi ochorenia s dlhodobou liečbou, avšak mnohé poisťovne ju medzi kritické choroby neradia. Borelióza je v zozname kritických ochorení napríklad v poisťovni Wuestenrot a NN.

>> TIP Poistovne.sk: Finančné straty pri krátkodobej i dlhodobej prácensechopnosti vám pomôže vykryť dobre nastavené životné poistenie.<<

Príznaky

Kliešťová encefalitída je akútne vírusové ochorenie. Prebieha v dvoch vlnách, na začiatku pripomína virózu s bolesťami hlavy, so zvýšenou teplotou, nádchou a pokašliavaním. Príznaky po troch až piatich dňoch ustúpia, no po týždni sa začína druhá fáza, s vysokými teplotami, bolesťami hlavy podobnými migréne, stuhnutím šije. Proti kliešťovej encefalitíde existuje očkovanie. Organizmus ochráni tri roky, po prvom preočkovaní až päť rokov. O vakcínu môžete požiadať svojho všeobecného lekára.

Lymská borelióza je ochorenie, ktoré postihuje celý organizmus. Má veľa príznakov, závisí od postihnutia rôznych orgánov. Inkubačný čas je niekoľko dní až týždňov. Liečba si vyžaduje dlhodobé podávanie antibiotík. Očkovanie neexistuje. Lymská borelióza má 3 štádiá:
  • pre prvé sú typické kožné zmeny, tzv. erythema migrans. Koža okolo miesta vpichu sčervená, začervenanie sa šíri do okolia a súčasne centrum bledne. Pridruží sa i zvýšená teplota, únava, bolesti svalov a kĺbov
  • druhé štádium - po týždňoch až mesiacoch - sa môže sa prejaviť postihnutím kože, kĺbov, nervového systému, srdca alebo svalového systému
  • do klinického obrazu tretieho štádia - po niekoľkých mesiacoch až rokoch - patrí najmä postihnutie centrálneho nervového systému, kožné zmeny, zápaly kĺbov a očnej rohovky

Základné zásady ochrany pred kliešťom:

  • vyhýbajte sa miestam s vyšším predpokladom výskytu kliešťov, ako sú okraj lesa, vysoké porasty tráv, krovie
  • noste vhodné oblečenie, hlavne dlhé nohavice, ponožky, vhodnejší je svetlý odev, na ktorom parazita skôr zbadáte
  • používajte repelenty
  • po návrate domov si dôkladne prekontrolujte celé telo

Kliešť sa najčastejšie prisaje:

  • do vlasatej časti hlavy
  • do slabín a podpazušia
  • za uši
  • do podkolennej jamky
  • na intímne miesta

Ako kliešťa bezpečne odstrániť

Ak už neželaného parazita na svojom tele objavíte, je potrebné ho čo najrýchlejšie odstrániť, najlepšie pinzetou kývavými pohybmi, bez točenia. „Nie je správne miesto okolo prisatého kliešťa potierať olejom alebo iným prostriedkom, pretože dusiaci sa kliešť do rany vyvráti obsah žalúdka a v prípade, že je infikovaný, aj veľké množstvo spirochét alebo vírusov,“ vysvetľuje docentka Strehárová. Po odstránení kliešťa je správne kožu v mieste prisatia vydezinfikovať.
 

Vyberáme z Poistovne.sk

IMG_2905-R

Zdravotná poisťovňa Dôvera dosiahla vlani zisk takmer 20 mil. eur

Zdravotná poisťovňa Dôvera uzavrela minulý rok so ziskom 19,95 mil. eur. Poisťovňa z tejto sumy presunie 3,99 mil. eur do rezervného fondu, zvyšok poputuje do nerozdeleného zisku minulých rokov.
28.03.2024
Čítať viac o Zdravotná poisťovňa Dôvera dosiahla vlani zisk takmer 20 mil. eur
UNIZA_SF_1080x1080

Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Až 3x vyšší dopyt po absolventoch a 100%-ná zamestnanosť. Strojnícka fakulta UNIZA je miestom, kde sa formuje nasledujúca generácia moderných inžinierov, ktorí menia svet. Ak hľadáš životnú istotu, prelomové študijné odbory a technologických lídrov na slovenskom trhu - je to tvoja jasná voľba.
28.03.2024
Čítať viac o Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Cez Veľkú noc sa stali kuriózne poistné udalosti

Aj keď tretina Slovákov Veľkú noc neoslavuje, počas Veľkej noci sa poisťovne stretávajú s nezvyčajnými poistnými udalosťami. Prinášame vám výber tých najlepších.
28.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Cez Veľkú noc sa stali kuriózne poistné udalosti

Vyberáme z banky.sk