Koľko a kedy vám poisťovňa zaplatí za zubný strojček?

Ak ste si nestihli dať narovnať krivé zuby do 18-ky, poisťovne vám preplatia len časť nákladov. A za strojček si z vlastného vrecka priplatíte stovky až tisíce eur.

17764

Zdravotné poisťovne na Slovensku preplácajú náklady na zubný strojček iba deťom do 18 roku. Ak by ste chceli v liečbe zubov strojčekom pokračovať v neskoršom veku, musíte žiadať poisťovňu o schválenie liečby. Tie vám zvyčajne dlhšiu alebo opakovanú liečbu schvália len z vážnych zdravotných dôvodov - ako sú vrodené chyby v ústnej dutine (rázštepy) či pooperačné stavy u onkologických ochorení.

Poisťovni musíte poslať žiadosť o dodatočnú liečbu a zdôvodniť, prečo liečba nemohla byť vykonaná v riadnom čase. K žiadosti by ste mali priložiť aj správu ošetrujúceho zubára s udaním diagnózy a doložením röntgenovej dokumentácie. Poisťovňa dá vašu žiadosť schváliť svojmu revíznemu lekárovi. „Pri recidíve čeľustnoortopedickej anomálie, ktorá je medicínsky odôvodnená, sa uhrádza aj pokračovanie pôvodnej liečby, po predchádzajúcom schválení revíznym lekárom,“ uvádza Beáta Dupaľová Ksenzsighová, hovorkyňa Union zdravotnej poisťovne.

Za strojček si doplatíte niekoľko stoviek až tisícok eur

Pri preplácaní zubného strojčeka by ste sa nemali spoliehať ani na to, že vám poisťovňa zaplatí jeho plnú cenu. Podľa zistení Poistovne.sk zo zubárskeho prostredia, poisťovne preplatia len niečo viac ako polovicu strojčeka. Poisťovne nechcú veľmi prezrádzať, koľko bežne preplácajú za strojček. Tvrdia, že cena je u každého pacienta iná a záleží od konkrétnych vykonaných výkonov a dĺžky liečby. Úkony sa preplácajú postupne. Výška jednotlivých úhrad je stanovená podľa zákona a mesačná platba lekárovi je poskladaná z vykonaných výkonov a stanovenej diagnózy.

Výška úhrady záleží od typu strojčeka, teda či je fixný alebo snímateľný. Podľa vašej diagnózy si zubár určí, či bude liečba plne hradená, alebo si priplatíte. Cena aparátu je stanovená kategorizáciou, ktorú určuje Ministerstvo zdravotníctva. Pripravte sa teda na to, že za celú liečbu strojčekom môžete doplácať niekoľko stoviek až tisícok eur.

Napríklad, toto sú ceny, ktoré za zubný strojček účtuje zubná ambulancia Orthokeepsmiling. Uvedené ceny pre poistencov sa týkajú poistencov Dôvery a Union zdravotnej poisťovne do 18 rokov.

2024-03-strojcek-na-zubvy-cennikOrthokeepsmiling.sk

Po preskúmaní cien na internete aj v iných zubných ambulanciach, za neviditeľný strojček zaplatíte od 1500 až do 5000 eur, pričom mnohé zubné ambulancie nemajú zmluvu so žiadnou zdravotnou poisťovňou a výkony si poistenec hradí v plnej výške.

Zdravotné poisťovne v rámci svojich benefitných programov ponúkajú svojim poistencom aj príspevok na zuby. Ak splníte podmienky, môžete svoju poisťovňu požiadať o príspevok.

Druhý strojček si musíte zaplatiť

Ak sa vášmu dieťaťu zuby po strojčeku po rokoch opäť skrížili a zubár odporúča ďalšiu liečbu, môžete dostať výnimku, len keď ste pri liečbe dodržiavali pravidlá. Opakovanú liečbu vám poisťovňa uhradí, len ak ste z iného ako vážneho zdravotného dôvodu neprerušili liečbu na viac ako šesť mesiacov. Teda ak strojček nenosíte poctivo a prerušujete liečbu, za ďalší vám už poisťovňa nezaplatí.

Vyberáme z Poistovne.sk

Auto-004

Zákon o PZP sa mení, maximálne limity v rámci škôd a aj pokuty sa plánujú zvýšiť

Zákon o povinnom zmluvnom poistení (PZP) motorových vozidiel opäť čakajú zmeny. Poslanci parlamentu novelu zákona posunuli do druhého čítania.
24.04.2024
Čítať viac o Zákon o PZP sa mení, maximálne limity v rámci škôd a aj pokuty sa plánujú zvýšiť
Záplavy_Rudno_Allianz1

Prírodné živly spôsobujú čoraz viac škôd, pri niektorých medziročne stúpli aj o stovky percent

Prírodné živly spôsobili minulý rok najviac škôd za posledných 5 rokov. Medziročne stúpol počet škôd o 185 percent, pričom povodne a záplavy spôsobili nárast škodovosti o 433 percent. Na ochranu klientov pred podpoistením Allianz aktualizuje výšku poistnej sumy nehnuteľnosti podľa vývoja cien realít.
24.04.2024
Čítať viac o Prírodné živly spôsobujú čoraz viac škôd, pri niektorých medziročne stúpli aj o stovky percent
policia-redakcia

Preplatí vám poisťovňa škodu na aute spôsobenú výtlkom? Ako kedy.

Slovenské cesty o výtlky nemajú núdzu. Aj keď ich každý rok opravia, objavia sa nové. Čo robiť, ak ste na jeden z nich s autom nabehli a odnieslo si to vozidlo? Preplatí vám škodu poisťovňa?
24.04.2024 | redakcia
Čítať viac o Preplatí vám poisťovňa škodu na aute spôsobenú výtlkom? Ako kedy.

Vyberáme z banky.sk