Možem si vybrať liek na predpis v zahraničí?

Ak váš liek je na Slovensku nedostupný, alebo ak ste si ho nestihli vyzdvihnúť pred cestou do zahraničia, je možné, aby ste si recept vybrali v lekárni v cudzine? Poradíme ako nato.

packaged-pink-pills-on-dusty-yellow

Ako postupovať pri výbere liekov v zahraničí?

Podľa platnej legislatívy si poistenci slovenských zdravotných poisťovní môžu zakúpiť liek v členských štátoch EÚ. Liek im bude následne preplatený, ak je hradený z verejného zdravotného poistenia na základe Zoznamu kategorizovaných liekov MZ SR. „So žiadosťami o preplatenie liekov, ktoré si poistenci zakúpili v zahraničí, sa v Union zdravotnej poisťovni stretávame. Poistencom je preplatená suma vo výške ako je hradená na Slovensku podľa Kategorizačného zoznamu liekov MZ SR,“ uvádza hovorkyňa Union zdravotnej poisťovne Kristína Baluchová.

Postup

  1. Lekársky recept je potrebné mať v papierovej forme a jeho kópiu si odložte, neskôr ju budete potrebovať. (Pozn. elektronický recept v štátoch EÚ nie je akceptovaný)
  2. Liek si vyberiete a zaplatíte za neho v lekárni v cudzine. Pozor, môžete sa stretnúť aj s odmietavým postojom v lekárni.
  3. Je potrebné ponechať si doklad o zaplatení.
  4. Následne treba zaslať do zdravotnej poisťovne žiadosť o preplatenie cezhraničnej zdravotnej starostlivosti spolu s originálom dokladu o zaplatení a kópiu lekárskeho predpisu poštou na adresu poisťovne alebo priniesť na pobočku poisťovne.
Zaslanie žiadosti neodkladajte zbytočne dlho, napríklad v poisťovni Union by ste to mali stihnúť do 6 mesiacov od zakúpenia lieku v zahraničí. Každá zdravotná poisťovňa má vlastné tlačivo Žiadosť o preplatenie cezhraničnej zdravotnej starostlivosti, ak ho nenájdete na webovej stránke, informujte sa na call centre poisťovne, určite vám pomôžu.

Vyberáme z Poistovne.sk

Ako poistiť bicykel

V peknom počasí sadá na bicykel čoraz viac cyklistov. Cyklistika nie je už len víkendovou záležitosťou, ale mnohí ľudia siahajú po bicykli aj pri ceste do práce. Ako si zabezpečiť bicykel pred krádežou a kto uhradí škody, ktoré spôsobíte ako cyklista? 
29.04.2024 | redakcia
Čítať viac o Ako poistiť bicykel

Kedy za vás platí zdravotné poistenie štát

Štát platí zdravotné poistenie nielen za deti, študentov a dôchodcov. Pozrite si, za ktoré osoby platí zdratovné poistenie štát a kedy si ho musíte platiť sami.
26.04.2024 | redakcia
Čítať viac o Kedy za vás platí zdravotné poistenie štát
Auto-004

Zákon o PZP sa mení, maximálne limity v rámci škôd a aj pokuty sa plánujú zvýšiť

Zákon o povinnom zmluvnom poistení (PZP) motorových vozidiel opäť čakajú zmeny. Poslanci parlamentu novelu zákona posunuli do druhého čítania.
24.04.2024
Čítať viac o Zákon o PZP sa mení, maximálne limity v rámci škôd a aj pokuty sa plánujú zvýšiť

Vyberáme z banky.sk