Toto robia pacienti s vysokým krvným tlakom nesprávne

To, že vysoký krvný tlak ľudia podceňujú a mnohí ani netušia, že ho majú, je už dlhšie známe. Zdravotné poisťovne upozorňujú na nové fakty o hypertenzii, ktorou trpia už aj deti.

grateful-patient
O pacienta s vysokým krvným tlakom sa môže starať všeobecný lekár, internista alebo kardiológ. Závisí to od náročnosti ich stavu a pridružených komplikácií. „Problém je, že pätinu všetkých návštev v kardiologických ambulanciách tvoria v súčasnosti pacienti s vysokým tlakom bez komplikácií. O mnohých z nich by sa pritom vedel plnohodnotne postarať aj ich všeobecný lekár,“ hovorí analytička zdravotnej poisťovne Dôvera Beáta Saal.

Prečo je to znepokojujúce? Ak kardiologické ambulancie zaplnia pacienti s ľahším ochorením, kardiológom zostane menej času a, žiaľ, aj neskoršie termíny pre komplikované prípady. Napríklad pre pacientov so srdcovým zlyhávaním. V ich prípade ide doslova o život. Polovica totiž zomiera do 5 rokov od diagnostiky a až jedna tretina do roka od hospitalizácie vyvolanej zhoršením ich stavu. „Pacienti so srdcovým zlyhávaním by mali ísť ku kardiológovi najneskôr šesť týždňov po hospitalizácii, no robí tak iba 40 percent z nich, do troch mesiacov iba polovica,“ upozorňuje Beáta Saal. Analýza dát Dôvery potvrdila, že zhoršená dostupnosť kardiologického vyšetrenia pre pacientov so zlyhávajúcim srdcom je práve v ambulanciách, kam chodia vo veľkom pacienti s hypertenziou bez iných zdravotných komplikácií. Ak teda máte vysoký krvný tlak, ale nemáte iné komplikácie, dôverujte svojmu všeobecnému lekárovi. Má k dispozícii všetky nástroje pre správnu liečbu. A keď už uňho ste, zaujímajte sa o stav svojich obličiek. Kontrolné vyšetrenie nebolí a vďaka nemu sa môžete vyhnúť chronickej chorobe či dokonca dialýze a transplantácii. „Približne jeden z desiatich ľudí má nejakú formu zlyhávania obličiek, 90 percent z nich o tom ani netuší. Najpočetnejšou ohrozenou skupinou sú hlavne pacienti s cukrovkou a srdcovo-cievnymi ochoreniami. Na chronické zlyhávanie obličiek môže trpieť do 20 percent ľudí s hypertenziou,“ vysvetľuje analytička. Na odhalenie poruchy obličiek pritom stačí absolvovať každý rok bežné vyšetrenie moču a krvi. Napriek tomu tak robí len tretina pacientov s vysokým krvným tlakom.

Vedeli ste, že ...

- Vysoký krvný tlak (nad 140/90 mmHg) postihuje každého 2. dospelého Slováka. Polovica o tom vôbec nevie.

- Diagnostika je zvyčajne náhodná - pri riešení iného zdravotného problému, pri preventívnej prehliadke alebo prináhlom zhoršení stavu. - Zmena životného štýlu, včasná a správna liečba vedia hypertenziu držať pod kontrolou, čím sa výrazne znižuje riziko vzniku ďalších srdcovo-cievnych ochorení.

- 9 z 10 pacientov so srdcovým zlyhávaním má aj hypertenziu.

- Neliečený vysoký krvný tlak môže zabíjať. Podpisuje sa pod 54 % prípadov cievnej mozgovej príhody, 47 % infarktov, 2,5-krát vyššie riziko rozvoja cukrovky. Okrem srdca poškodzuje mozog, obličky aj oči.

- Pacienti s hypertenziou nie sú disciplinovaní. Tretina, ktorá liečbu začne, ju neskôr na niekoľko rokov svojvoľne vysadí. V lekárni ostáva každoročne nevybratých okolo 200-tisíc predpísaných receptov na vysoký krvný tlak.

-  V Dôvere má hypertenziu diagnostikovanú 30 % všetkých poistencov nad 20 rokov, čo je 350-tisíc ľudí. Dôvera im pomáha najmä na Linke pre zdravie a systematickým vzdelávaním.

Vysokým krvým tlakom môžu trpieť aj deti

Zo štatistík zdravotnej poisťovne Union vyplýva, že už aj deti a tínedžeri trpia hypertenziou. „Vo vekovej skupine od 0-9 rokov sme mali vlani približne 100 detí s vysokým krvným tlakom. Od 9 do 19 rokov ich už bolo viac ako 900. Každé štvrté dieťa s hypertenziou musí užívať aj lieky na znižovanie tlaku. Z našich štatistík sa nepotvrdilo, že by tento problém mali len obézne deti. Naopak, len malé percento detí má nadváhu a zároveň aj vysoký tlak,“ tvrdí Beáta Dupaľová Ksenzsighová, hovorkyňa Unionu.

Symptómy, ktoré naznačujú, že dieťa trpí hypertenziou bývajú často podceňované. „Dieťa sa sťažuje, že ho bolí hlava, je unavené, potí sa, je slabé alebo krváca z nosa – toto všetko sú príznaky vysokého krvného tlaku,” vysvetľuje revízna lekárka ZP Union, Ingrid Dúbravová.

Čo robiť v prípade, že má vaše dieťa vysoký krvný tlak? V prvom rade treba upraviť stravu – znížiť príjem soli a tukov. Naopak zvýšiť treba pohybovú aktivitu, pretože zlepšením fyzickej zdatnosti sa krvný tlak upravuje.

Ako dieťa príde k vysokému tlaku? Najčastejšie za to môže genetika. V 30-50% diagnostikovanej hypertenzie sa potvrdil familiárny výskyt. Spúšťačom môžu byť aj pridružené ochorenia, obezita, málo fyzického pohybu, alkohol a stress.

Vyberáme z Poistovne.sk

woman-sits-in-front-of-computer-talking-on-the-phone

Životné poistenie: Jednorázová výplata alebo renta? Aké doklady budete potrebovať?

Ako sa vypláca poistné plnenie zo životného poistenia? Predtým, ako vám ho poisťovňa vyplatí, budete musieť predložiť niekoľko dokladov. Kedy vám vyplatia sumu jednorázovo a kedy dostanete rentu?
05.09.2024 | Katarína Macková
Čítať viac o Životné poistenie: Jednorázová výplata alebo renta? Aké doklady budete potrebovať?
girl-running

Na začiatku školského roka Allianz registruje viac úrazov detí

Denne eviduje Allianz v priemere 30 úrazov detí, v septembri a októbri je to v priemere 37 hlásení denne. Drobné poranenia stoja stovky, vážne úrazy či trvalé následky tisíce aj desaťtisíce eur. Za pád z preliezky na školskom dvore vyplatil Allianz 3 450 eur. Záujem o skupinové poistenie škôl každý rok mierne stúpa.
02.09.2024
Čítať viac o Na začiatku školského roka Allianz registruje viac úrazov detí
hands-grasping-a-steering-wheel

Treba vypnúť motor pri tankovaní?

Na čerpacích staniciach ste sa určite stretli s varovnými tabuľami, že pred začatím tankovania treba vypnúť motor. Je to skutočne pravda a nutnosť? Hrozí vám nejaké nebezpečenstvo?
02.09.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Treba vypnúť motor pri tankovaní?

Vyberáme z banky.sk