Ako si mám nájsť lekára? Odporúčanie zdravotnej poisťovne

Presťahovali ste sa do iného mesta alebo plánuje váš lekár odísť do dôchodku? Hľadanie nového lekára môže byť náročnou výzvou. Pozrite si zopár praktických odporúčaní ako postupovať.

woman-checking-phone
Väčšina poistencov pri hľadaní ambulantných špecialistov používa len „google“, to im však nemusí pomôcť, môžu pritom naraziť na neaktuálne informácie. Zdravotná poisťovňa Union pripravila sumár odporúčaní, ktoré pomôžu ľuďom zorientovať sa v systéme:

Takto postupujte pri hľadaní lekára

1. Ak potrebujete zistiť, ku ktorému obvodnému lekárovi, gynekológovi či zubárovi spadáte podľa vášho trvalého bydliska, využite online vyhľadávanie Kto je môj lekár na stránkach VÚC.
Všeobecní lekári (dospelí aj detskí) sú povinní podpísať dohodu o poskytovaní zdravotnej starostlivosti s osobami, ktoré majú trvalý alebo prechodný pobyt v určenom zdravotnom obvode poskytovateľa. Ak teda nemáte v mieste bydliska trvalý pobyt, nárok na všeobecného lekára vám môže vzniknúť pri nahlásení prechodného pobytu.

2. Ak sa vám nepodarí nakontaktovať na lekára - špecialistu podľa prehľadu vyššieho územného celku, kontaktujte vašu zdravotnú poisťovňu. Zdravotné poisťovne majú na svojich webových stránkach zverejnené zoznamy zazmluvnených lekárov. Ak nenájdete špecializáciu, ktorú potrebujete, neváhajte zavolať na call centrum poisťovne. 3. Ak lekár, ktorého ste si vybrali, nemá s vašou zdravotnou poisťovňou zmluvu, môžete poisťovňu požiadať o príspevok na úhradu zdravotnej starostlivosti u nezmluvného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti. Žiadosť je nevyhnutné zaslať ešte pred vyšetrením u nezmluvného lekára. Ak však ide o neodkladnú zdravotnú starostlivosť, zdravotná poisťovňa ju za vás uhradí aj u nezmluvného lekára.

Dôležité je tiež spomenúť, že mnoho ľudí sa orientuje len na takzvanú rajonizáciu, takéto obmedzenie však u ambulantných špecialistov ani pri lôžkovej zdravotnej starostlivosti nie je platné. „Poistenci si môžu pri voľbe špecialistu či pri plánovanom zákroku vybrať poskytovateľa zdravotnej starostlivosti, samozrejme, treba zohľadniť individuálnu situáciu poistenca a poradiť sa o výbere so svojím lekárom,“ dopĺňa za Union hovorkyňa Kristína Baluchová. Sú situácie, pri ktorých žiaľ nedokáže pomôcť ani zdravotná poisťovňa. Poisťovne nemajú prehľad o tom, aké poplatky si účtujú lekári za nadštandardné služby, alebo či sa u lekára dohovoríte aj inak ako po slovensky.

Vyberáme z Poistovne.sk

Kedy za vás platí zdravotné poistenie štát

Štát platí zdravotné poistenie nielen za deti, študentov a dôchodcov. Pozrite si, za ktoré osoby platí zdratovné poistenie štát a kedy si ho musíte platiť sami.
26.04.2024 | redakcia
Čítať viac o Kedy za vás platí zdravotné poistenie štát
Auto-004

Zákon o PZP sa mení, maximálne limity v rámci škôd a aj pokuty sa plánujú zvýšiť

Zákon o povinnom zmluvnom poistení (PZP) motorových vozidiel opäť čakajú zmeny. Poslanci parlamentu novelu zákona posunuli do druhého čítania.
24.04.2024
Čítať viac o Zákon o PZP sa mení, maximálne limity v rámci škôd a aj pokuty sa plánujú zvýšiť
Záplavy_Rudno_Allianz1

Prírodné živly spôsobujú čoraz viac škôd, pri niektorých medziročne stúpli aj o stovky percent

Prírodné živly spôsobili minulý rok najviac škôd za posledných 5 rokov. Medziročne stúpol počet škôd o 185 percent, pričom povodne a záplavy spôsobili nárast škodovosti o 433 percent. Na ochranu klientov pred podpoistením Allianz aktualizuje výšku poistnej sumy nehnuteľnosti podľa vývoja cien realít.
24.04.2024
Čítať viac o Prírodné živly spôsobujú čoraz viac škôd, pri niektorých medziročne stúpli aj o stovky percent

Vyberáme z banky.sk