Šesťstotisíc Slovákov má vážny problém s alkoholom

„Alkohol patrí k rizikovým faktorom, ktorý sa v našom regióne často podpisuje pod choroby ako infarkt či mŕtvica, ktoré je možné zdravším životným štýlom eliminovať.“

pouring-alcohol-with-jigger
Každý deň či niekoľkokrát do týždňa konzumuje alkohol až 14 % dospelých Slovákov nad 18 rokov. Na hranici problémového pitia sa tak v prepočte nachádza viac ako pol milióna ľudí.

Týka sa to trikrát viac mužov ako žien, väčšinou ide o zosobášených ľudí, žijúcich vo väčšom meste, v strednom veku, s dlhým pracovným časom a nedostatkom spánku. Vyplýva to z rozsiahleho prieskumu lekárenskej skupiny Pilulka a výskumnej agentúry Behavio, ktorý bol realizovaný na Slovensku, v Českej republike, Maďarsku a Rakúsku na reprezentatívnej vzorke 1 000 ľudí z každej krajiny.

Detailnejší pohľad na Slovákov odhalil, že každý deň po alkohole siahajú 2 % opýtaných, 12 % tak robí niekoľkokrát do týždňa a 26 % niekoľkokrát do mesiaca, občas siahne po poháriku 37 % Slovákov. Čísla sú alarmujúce,“ opisuje výsledky Ján Šaulič, country manager Pilulka.sk.

Po alkohole siahame aj kvôli stresu

S problémovým pitím alkoholu má problém trikrát viac mužov (17 %) ako žien (6 %), niekoľkokrát do mesiaca si ho priemerne dopraje pätina Slovákov naprieč všetkými vekovými kategóriami, najčastejšie ľudia v strednom veku vo veku od 45 do 54 rokov (29 %), čo adiktológovia pripisujú rizikovej skupine obyvateľstva, ktorá prechádza mužským prechodom, resp. ženským klimaktériom. Žijeme rýchly a uponáhľaný život, hľadáme skratky, a hlavne rýchle riešenia a okamžitý relax. Či už je to materiálne zabezpečenie, alebo uspokojenie potrieb toho druhého. A to vytvára napätie a tlak. Problémom je, že alkohol, tým, že ponúka okamžité uspokojenie až euforizujúci pocit a pokoj, vie napätie rýchlo eliminovať,“ odôvodnil problémy ľudí s alkoholom adiktológ Rastislav Žemlička. Jeho slová demonštrujú aj výsledky prieskumu – až 3 % opýtaných, ktorí sú v manželskom zväzku, siahajú po alkohole každý deň, kým medzi slobodnými je to len 1 % respondentov. Zároveň po ňom častejšie pritom siahajú obyvatelia väčších miest, kde denne pijú alkohol 3 % ľudí a niekoľkokrát do týždňa je to 13 % ľudí.

Naši susedia pijú viac ako my

„Osoba, ktorá nemá vytvorený a naplnený hodnotový rebríček a záujmovú sféru, často hľadá to, čo jej ponúkne odmenu či zážitok. Preto je alkohol problémom aj u veľkej skupiny mladých ľudí,“ približuje adiktológ R. Žemlička. Z prieskumu totiž vyplýva, že tretina mladých ľudí vo veku od 18 do 24 rokov siaha po alkohole niekoľkokrát do mesiaca a až 5 % viackrát do týždňa.

Prieskum zároveň odhalil dôležitý fakt – alkohol si „aspoň občas“ dopraje až 77 % našincov, t. j. 3,4 milióna dospelých. „Ide o najnižší počet zo všetkých sledovaných krajín. Podľa výsledkov občas alkohol konzumuje 82 % Čechov, 81 % Maďarov a 80 % Rakúšanov. Zvyšok obyvateľstva v jednotlivých krajinách tvoria abstinenti,“ uzatvára J. Šaulič.

Vyberáme z Poistovne.sk

Kedy za vás platí zdravotné poistenie štát

Štát platí zdravotné poistenie nielen za deti, študentov a dôchodcov. Pozrite si, za ktoré osoby platí zdratovné poistenie štát a kedy si ho musíte platiť sami.
26.04.2024 | redakcia
Čítať viac o Kedy za vás platí zdravotné poistenie štát
Auto-004

Zákon o PZP sa mení, maximálne limity v rámci škôd a aj pokuty sa plánujú zvýšiť

Zákon o povinnom zmluvnom poistení (PZP) motorových vozidiel opäť čakajú zmeny. Poslanci parlamentu novelu zákona posunuli do druhého čítania.
24.04.2024
Čítať viac o Zákon o PZP sa mení, maximálne limity v rámci škôd a aj pokuty sa plánujú zvýšiť
Záplavy_Rudno_Allianz1

Prírodné živly spôsobujú čoraz viac škôd, pri niektorých medziročne stúpli aj o stovky percent

Prírodné živly spôsobili minulý rok najviac škôd za posledných 5 rokov. Medziročne stúpol počet škôd o 185 percent, pričom povodne a záplavy spôsobili nárast škodovosti o 433 percent. Na ochranu klientov pred podpoistením Allianz aktualizuje výšku poistnej sumy nehnuteľnosti podľa vývoja cien realít.
24.04.2024
Čítať viac o Prírodné živly spôsobujú čoraz viac škôd, pri niektorých medziročne stúpli aj o stovky percent

Vyberáme z banky.sk