Letné cestovateľské trendy 2023

Trend skorých rezervácií (First Minute) je späť. Pozreli sme sa na najobľúbenejšie dovolenkové destinácie 2023 a pripravili zopár užitočných tipov.

dovolenka8-redakcia
Po troch rokoch reštrikcií rastie opäť záujem o skoré rezervácie (tzv. First Minute), ktoré naznačujú trendy na sezónu 2023. Podľa dát cestovnej kancelárie TUI ReiseCenter, Slováci si vyberajú dovolenku s priemernou dĺžkou pobytu 8,5 dňa a priemernými nákladmi na osobu 1 200 eur.

Viac ako 55 % dovolenkárov zo Slovenska si rezervovalo pobyt v štyri a pol až päť a pol hviezdičkových hoteloch so službou All Inclusive. A väčšina strávi dovolenku v najobľúbenejších destináciach Stredozemného mora.

Top destinácie

V rebríčku krajín sú spomedzi stredne dlhých letov na prvom mieste Turecko a za ním Španielsko s Gréckom. Do uvedených krajín smeruje spolu až 63 % hostí TUI zo Slovenska. Turecko túto sezónu oslavuje svoj návrat medzi najpopulárnejšie destinácie, v dôsledku citeľnému medziročnému nárastu počtu dovolenkárov. Ak sa pozrieme na destinácie bližšie, na prvom mieste je Antalya, pred Larnakou a Malorkou. Čoraz žiadanejšie sa stávajú dlhé lety, kde je na prvom mieste spomedzi destinácií Mexiko, nasledované nováčikom Tanzániou, Spojenými arabskými emirátmi a Maldivami.

Najobľúbenejšie destinácie na leto 2023

  1. Turecko
  2. Grécko
  3. Španielsko
  4. Chorvátsko
  5. Cyprus

All Inclusive ako megatrend

Rastie aj trend dovoleniek s ponukou All Inclusive. "Ľudia chcú istotu pevného rozpočtu, čo je v týchto časoch obzvlášť dôležité. Chcú vedieť dopredu a presne, koľko bude dovolenka stáť, čo im All Inclusive rezervácia umožňuje, keďže všetky vedľajšie náklady v hoteli sú už zahrnuté v cene," hovorí Gottfried Math, výkonný riaditeľ TUI Austria.

Dovolenkujte len s overenou cestovkou

Pozor si treba dať na ponuku zájazdov na sociálnych sieťach, hlavne na tie, ktoré ponúkajú podozrivo vysoké zľavy. Aby ste sa nestali obeťou podvodu, pred zakúpením výhodného zájazdu sa uistite, kto vám tento zájazd predáva, akú má právnu formu, či je členom Asociácie cestovných kancelárií a či vôbec spĺňa podmienky, že zájazdy predávať môže.

Krach cestovky - ako sa vyhnúť problémom?

Cestovná kancelária (CK), ktorá organizuje, ponúka a predáva zájazdy je povinná súčasne so zmluvou o zájazde odovzdať klientovi doklad o povinnom zmluvnom poistení zájazdu pre prípad jej úpadku.

Slovenská obchodná inšpekcia má na svojej webovej stránke zverejnený zoznam cestovných kancelárií a pri každej z nich nájdete informáciu, či má, alebo nemá uzavreté poistenie proti úpadku. Každý rok na Slovensku skrachuje niekoľko cestovných kancelárií, v roku 2021 tento osud postihol veľkú cestovku FIRO tour.

Nezabudnite na cestovné poistenie

Oproti sume, ktorú zaplatíte za dovolenku, cestovné poistenie zďaleka nie je takým vysokým výdavkom. Chráni vás najmä v prípade choroby a úrazu na dovolenke, dopoistiť si môžete aj batožinu, asistenčné služby, zodpovednosť za spôsobené škody, či storno zájazdu. Za komplexné cestovné poistenie na 7 dní zaplatíte v poisťovni Allianz 12,10 eur a okrem iného získate poistné krytie v prípade choroby a úrazu v neobmedzenej výške. Viac o cestovnom poistení vám ponúkame v týchto článkoch:

Vyberáme z Poistovne.sk

IMG_2905-R

Zdravotná poisťovňa Dôvera dosiahla vlani zisk takmer 20 mil. eur

Zdravotná poisťovňa Dôvera uzavrela minulý rok so ziskom 19,95 mil. eur. Poisťovňa z tejto sumy presunie 3,99 mil. eur do rezervného fondu, zvyšok poputuje do nerozdeleného zisku minulých rokov.
28.03.2024
Čítať viac o Zdravotná poisťovňa Dôvera dosiahla vlani zisk takmer 20 mil. eur
UNIZA_SF_1080x1080

Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Až 3x vyšší dopyt po absolventoch a 100%-ná zamestnanosť. Strojnícka fakulta UNIZA je miestom, kde sa formuje nasledujúca generácia moderných inžinierov, ktorí menia svet. Ak hľadáš životnú istotu, prelomové študijné odbory a technologických lídrov na slovenskom trhu - je to tvoja jasná voľba.
28.03.2024
Čítať viac o Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Cez Veľkú noc sa stali kuriózne poistné udalosti

Aj keď tretina Slovákov Veľkú noc neoslavuje, počas Veľkej noci sa poisťovne stretávajú s nezvyčajnými poistnými udalosťami. Prinášame vám výber tých najlepších.
28.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Cez Veľkú noc sa stali kuriózne poistné udalosti

Vyberáme z banky.sk