Nepriamych obetí COVIDu je oveľa viac. Ľudí trápia psychické problémy i poškodené obličky.

Dlhodobý stres, pozatvárané ambulancie, odložené výkony počas pandémie sa nepriaznivo podpísali na zdraví Slovákov. Podľa štatistík ZP Dôvera, psychiatri vlani predpísali takmer o 250-tisíc liekov na duševné poruchy viac ako v roku pred pandémiou. Počet pacientov na dialýze stúpol o 27%.

woman-in-grey-sweater-wearing-disposable-face-mask

Psychické ochorenia

Počet pacientov, ktorí vyhľadali za uplynulé dva roky odbornú pomoc psychiatra, stúpol zhruba o desatinu. Výpočet nie je konečný, pretože psychiatrická liečba je stigmatizovaná: odbornú pomoc vyhľadá len časť pacientov. Mnohí sa k špecialistovi nemuseli dostať pre opakujúce sa obmedzenia. „Nedá sa povedať, že sa dušený stav pacientov rapídne zhoršil. Skôr sa chronifikoval čiže prehĺbil a pribudli noví pacienti,“ vysvetľuje MUDr. Viliam Čičvák, primár psychiatrického oddelenia Nemocnice Svet zdravia Trebišov. Len Dôvera zaznamenala za dva roky o 42-tisíc návštev psychiatrických ambulancií viac ako v roku 2019.

Príčinou nárastu je vyčerpanie vnútorných síl pri zvládaní stresu z protipandemických opatrení, zhoršenie sociálnej situácie aj neskoré vyhľadanie pomoci odborníka.

V ambulanciách pribudli najmä pacientky. Kým v roku 2019 poisťovňa zaznamenala 263-tisíc návštev žien v ambulancii psychiatra, vlani ich už bolo takmer 300-tisíc. Vysvetlenie je jednoduché: emočné prežívanie žien je intenzívnejšie a nemajú také zábrany zdieľať svoje problémy ako muži. Detských pacientov vo veku 7-18 rokov ubudlo. K poklesu mohlo podľa V. Čičváka prispieť dištančné vyučovanie, keďže škola je u detí obvykle najväčším stresorom.

Predtým depresia, teraz úzkosť

Zmenila sa aj štruktúra najčastejších ochorení. Kým v roku 2019 a 2020 bol najčastejšie vykazovanou psychiatrickou diagnózou u pacientov Dôvery depresívna epizóda, vlani to už boli úzkostné poruchy. „Úzkosť je strach z niečoho nedefinovaného. Posledné dva roky vnímam nárast neistoty — rýchle zmeny protipandemických opatrení, ktoré sprevádzal chaos, veľa negatívnych správ v médiách, lockdowny a s nimi spojená sociálna neistota. Človek sa bojí o seba, svoju rodinu, o budúcnosť. Počas covidu zomierali aj mladí produktívni ľudia bez závažnejších ochorení. Každý z nás sa musel konfrontovať s nečakanou smrťou,“ konštatuje V. Čičvák.

Stres vyvrcholil vlani

Situácia sa vystupňovala v roku 2021, keď sa už covid šíril po svete druhým rokom. Okrem protipandemických opatrení vyvolával stres aj strata príbuzných, ktorá postihla mnohé rodiny. „V roku 2021 pozorujeme vyčerpanie kompenzačných mechanizmov zvládania stresorov, ako aj pacientov, ktorí odkladali návštevu psychiatrickej ambulancie pre obavy z covidu, čím svoj zhoršený psychický stav nechali chronifikovať,“ zdôvodňuje lekár.

„Duševné zdravie je úzko spojené s fyzickým. Zdĺhavé liečenie zdravotných problémov neraz vyústi do mentálnych problémov. Môže to však byť aj naopak: ak pacient trpí psychicky, odrazí sa to na jeho fyzickom zdraví. Netreba sa preto obávať a v prípade potreby navštíviť odborníka,“ odporúča Marian Faktor, riaditeľ úseku vzťahov s poskytovateľmi zdravotnej starostlivosti a člen predstavenstva zdravotnej poisťovne Dôvera.

Pripomíname, že na návštevu psychiatrickej ambulancie pacienti nepotrebujú výmenný lístok od všeobecného lekára ani pediatra. Z verejného zdravotného poistenia je hradená aj konzultácia u psychológa, v prípade, ak má zmluvu so zdravotnou poisťovňou.

Poškodené obličky

Počet pacientov na dialýze počas posledných dvoch rokov vzrástol o 27%. Oproti obdobiu pred pandémiou ide o skokový nárast. Viac ako tretinu z týchto pacientov tvoria diabetici, no príčinou môže byť aj zle liečený zápal močových ciest, či komplikácie covidu.

Najčastejší vinník je cukrovka

U dospelých je najčastejšie za poškodením obličiek cukrovka a vysoký krvný tlak. Podľa údajov Národného centra zdravotníckych informácií je kvôli poškodeniu obličiek v nefrologickej ambulancii sledovaný každý desiaty diabetik. Nemusí to tak byť, ak má diabetik svoju cukrovku pod kontrolou. Pomocnú ruku podáva "svojim" diabetikom Dôvera cez program DôveraPomáha diabetikom. Mnohým, ktorí ho využívajú sa výrazne zlepšil zdravotný stav. „Nielen že schudli, ale znížila sa im aj hodnota krvného tlaku a glykovaný hemoglobín. Okrem iného tak u seba oddialili nástup vážnych komplikácií súvisiacich s cukrovkou,“ potvrdil Roman Mužik, šéf programu DôveraPomáha diabetikom.

Za nárastom je aj covid-19

Poškodenie obličiek môže byť aj jednou z komplikácií covidu. Už pred rokom nefrológovia predpokladali, že kvôli covidu sa počet ľudí odkázaných na dialýzu môže rozšíriť o 5 až 10 %. Z údajov Dôvery vyplýva, že takmer polovica pacientov, ktorí potrebovali vlani dialýzu, prekonala v rokoch 2020 alebo 2021 covid-19. Toto číslo môže byť však ešte vyššie, lebo nie každý s covidom navštívil lekára.

Viaceré zahraničné výskumy ukázali, že k poškodeniu obličiek dochádza najmä u pacientov s ťažkým covidom, ktorí potrebovali intenzívnu starostlivosť, ale ani tí, čo mali ľahší priebeh covidu nie sú bez rizika. „Preto by všeobecní lekári, ktorí majú v starostlivosti pacientov s anamnézou prekonaného covidu-19, mali zamerať svoju pozornosť aj na vyšetrenie možného poškodenia funkcie obličiek,“ odporúča MUDr. Branislav Koreň z Dôvery.

Vyberáme z Poistovne.sk

IMG_2905-R

Zdravotná poisťovňa Dôvera dosiahla vlani zisk takmer 20 mil. eur

Zdravotná poisťovňa Dôvera uzavrela minulý rok so ziskom 19,95 mil. eur. Poisťovňa z tejto sumy presunie 3,99 mil. eur do rezervného fondu, zvyšok poputuje do nerozdeleného zisku minulých rokov.
28.03.2024
Čítať viac o Zdravotná poisťovňa Dôvera dosiahla vlani zisk takmer 20 mil. eur
UNIZA_SF_1080x1080

Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Až 3x vyšší dopyt po absolventoch a 100%-ná zamestnanosť. Strojnícka fakulta UNIZA je miestom, kde sa formuje nasledujúca generácia moderných inžinierov, ktorí menia svet. Ak hľadáš životnú istotu, prelomové študijné odbory a technologických lídrov na slovenskom trhu - je to tvoja jasná voľba.
28.03.2024
Čítať viac o Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Cez Veľkú noc sa stali kuriózne poistné udalosti

Aj keď tretina Slovákov Veľkú noc neoslavuje, počas Veľkej noci sa poisťovne stretávajú s nezvyčajnými poistnými udalosťami. Prinášame vám výber tých najlepších.
28.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Cez Veľkú noc sa stali kuriózne poistné udalosti

Vyberáme z banky.sk