Aký je rozdiel medzi PCR testom a testom na protilátky COVID-19?

Veľa sa hovorí o testovaní na ochorenie COVID-19. Vysvetlíme vám rozdiel medzi PCR testom a testom na protilátky.

portrait-of-a-woman-wearing-disposable-face-mask
 
  RT-PCR test Test na protilátky
Forma: Výter z hltanu a nosohltanu Krv
Čo skúma: Prítomnosť vírusov SARS-CoV-2 Prítomnosť protilátok IgG
Protilátky sa dajú zvyčajne detekovať od 1 až 3 týždňov po infikovaní.
Výsledok: Prítomnosť vírusov indikuje, že človek je nakazený a infekčný. Prítomnosť protilátok IgG hovorí o tom, že človek už bol v minulosti nakazený COVIDom-19 a jeho telo si už vytvorilo protilátky.
Neprítomnosť protilátok IgG hovorí o tom, že človek ešte neprišiel do styku s vírusom COVID-19.
Výsledky tohto testu nehovoria to, či je človek infekčný alebo nie je infekčný.
 
Vyšetrenie hladiny protilátok IgG je zamerané na potvrdenie prekonanej infekcie. IgG protilátky proti vírusu SARS-CoV-2 sa tvoria v neskoršej fáze ochorenia COVID-19, približne od 14. dňa. Protilátky IgG sa tvoria aj u ľudí bez príznakov infekcie COVID-19. Pretrvávajú v organizme niekoľko mesiacov po infekcii, maximálna doba zatiaľ nie je známa. Protilátky hovoria o tom, že ste infekciu prekonali, či už s príznakmi alebo bez nich, a pravdepodobne zabezpečujú aj následnú imunitu proti SARS-CoV-2. Vyšetrenie je vhodné ak ste ochorenie prekonali dávnejšie (min. pred 3 -4 týždňami).
Výsledky testovania na protilátky COVID-19 hovoria, že 41% ľudí, ktorí nákazu prekonali, nezaznamenali žiadne príznaky ochorenia.
Aj pri zisťovaní kolektívnej imunity je vhodné použiť práve testy na prítomnosť protilátok. Zachytia totiž aj tých ľudí, ktorí prekonali nákazu a ani o tom nevedeli - boli bezpríznakoví. V súčasnosti kolektívnu imunitu určite nemáme, pretože kvôli prísnym opatreniam v jari, bolo šírenie vírusu veľmi obmedzené a nakazených bolo veľmi málo obyvateľov.
 
Ak chcete zistiť, či ste chorý na COVID-19 teraz, vhodný je PT-PCR test. Ak chcete vedieť, či ste COVID-19 prekonali v minulosti, zvoľte test na protilátky.

2020-09-21-testycovidOBR

Vyberáme z Poistovne.sk

IMG_2905-R

Zdravotná poisťovňa Dôvera dosiahla vlani zisk takmer 20 mil. eur

Zdravotná poisťovňa Dôvera uzavrela minulý rok so ziskom 19,95 mil. eur. Poisťovňa z tejto sumy presunie 3,99 mil. eur do rezervného fondu, zvyšok poputuje do nerozdeleného zisku minulých rokov.
28.03.2024
Čítať viac o Zdravotná poisťovňa Dôvera dosiahla vlani zisk takmer 20 mil. eur
UNIZA_SF_1080x1080

Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Až 3x vyšší dopyt po absolventoch a 100%-ná zamestnanosť. Strojnícka fakulta UNIZA je miestom, kde sa formuje nasledujúca generácia moderných inžinierov, ktorí menia svet. Ak hľadáš životnú istotu, prelomové študijné odbory a technologických lídrov na slovenskom trhu - je to tvoja jasná voľba.
28.03.2024
Čítať viac o Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Cez Veľkú noc sa stali kuriózne poistné udalosti

Aj keď tretina Slovákov Veľkú noc neoslavuje, počas Veľkej noci sa poisťovne stretávajú s nezvyčajnými poistnými udalosťami. Prinášame vám výber tých najlepších.
28.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Cez Veľkú noc sa stali kuriózne poistné udalosti

Vyberáme z banky.sk