Suchý február: dôležité fakty o alkohole a alkoholizme

V alkohole ľudia hľadajú riešenie svojich problémov, utápajú žiaľ, či im pomáha zapadnúť do partie. Zdravotné poisťovne však varujú, že tento problém je omnoho väčší, ako sa na prvý pohľad zdá. Toto sú fakty, ktoré vám otvoria oči.

friends-cheers-with-shot-glasses-in-bar
  • najviac poistencov, ktorým boli diagnostikované poruchy psychiky a správania zapríčinené požívaním alkoholu, je vo veku 36 až 45 rokov (Union)
  • problémy s alkoholom sú diagnotistikované už aj 12 ročným deťom
  • nákladovosť na liečbu každý rok narastá,
  • vyčísliť náklady na liečbu je náročné, pretože alkoholici sa liečia aj na iné ochorenia, ktoré vznikajú nadmerným pitím alkoholu
  • u alkoholikov sa častejšie vyskytuje cukrovka, vysoký tlak, cievna mozgová príhoda, infarkt myokardu, ischemická choroba srdca
  • dlhodobé užívanie alkoholu môže zvýšiť aj riziko ďalších chronických ochorení ako cirhóza pečene, problémy s pankreasom či neurologické komplikácie
  • v medzinárodnej klasifikácii chorôb sa nachádza až 83 diagnóz, ktoré súvisia s užívaním alkoholu.
  • vybudovanie závislostí prechádza niekoľkými štádiami, patria medzi ich aj pocity viny, tajné pitie, racionalizácia (ospravedlňovanie) pitia, ďalšia konzumácia aj keď už nastáva poškodenie zdravia, posúvanie tolerancie (množstvo vypitého alkoholu rastie, aby konzument dosiahol „želaný“ stav), alkohol sa stáva priorita, bežné povinnosti idú bokom, falošný pocit, že alkohol má pod kontrolou
 

Štatistické údaje zo zdravotných poisťovní

Výskyt chronických ochorení, ktorí mali vykázanú diagnózu súvisiacu s užívaním alkoholu. (údaje sú z r.2022, zdravotná poisťovňa Dôvera)

chronicke_ochorenia

Poruchy psychiky a správania zapríčinené užívaním alkoholu (Union zdravotná poisťovňa):

chronicke_ochorenia_2

chronicke_ochorenia_3

Vyberáme z Poistovne.sk

Kedy za vás platí zdravotné poistenie štát

Štát platí zdravotné poistenie nielen za deti, študentov a dôchodcov. Pozrite si, za ktoré osoby platí zdratovné poistenie štát a kedy si ho musíte platiť sami.
26.04.2024 | redakcia
Čítať viac o Kedy za vás platí zdravotné poistenie štát
Auto-004

Zákon o PZP sa mení, maximálne limity v rámci škôd a aj pokuty sa plánujú zvýšiť

Zákon o povinnom zmluvnom poistení (PZP) motorových vozidiel opäť čakajú zmeny. Poslanci parlamentu novelu zákona posunuli do druhého čítania.
24.04.2024
Čítať viac o Zákon o PZP sa mení, maximálne limity v rámci škôd a aj pokuty sa plánujú zvýšiť
Záplavy_Rudno_Allianz1

Prírodné živly spôsobujú čoraz viac škôd, pri niektorých medziročne stúpli aj o stovky percent

Prírodné živly spôsobili minulý rok najviac škôd za posledných 5 rokov. Medziročne stúpol počet škôd o 185 percent, pričom povodne a záplavy spôsobili nárast škodovosti o 433 percent. Na ochranu klientov pred podpoistením Allianz aktualizuje výšku poistnej sumy nehnuteľnosti podľa vývoja cien realít.
24.04.2024
Čítať viac o Prírodné živly spôsobujú čoraz viac škôd, pri niektorých medziročne stúpli aj o stovky percent

Vyberáme z banky.sk