Za neodstránený ľad hrozí vodičom pokuta

Čoraz viac nehôd spôsobuje ľad padajúci z návesov nákladných vozidiel. Polícia upozorňuje vodičov na povinnosť odstrániť z vozidla a z nákladu kusy ľadu a snehu, ktoré by sa počas jazdy mohli uvoľniť. Za nesplnenie tejto povinnosti hrozí pokuta.

rusting-bumper-under-snow
V prípade, že sneh alebo ľad padajúci z nákladného auta poškodí auto iného, poškodený si takýto nárok môže uplatniť z Povinného zmluvného poistenia vodiča nákladného auta.

„Každú zimu evidujeme desiatky takýchto udalostí. Minulý rok sme v poisťovni riešili prípad, keď padajúci ľad z kamióna rozbil čelné sklo za ním idúceho auta a črepiny vážne zranili vodičku. Keďže udalosť sa stala na obchvate, ktorý je pod kamerami, polícia vedela identifikovať vodiča a škoda sa hradila z jeho PZP,“ hovorí riaditeľ likvidácie škôd z motorových vozidiel UNIQA Jiří Moravec.

Vodiči nákladných vozidiel, ktoré škodu spôsobia, totiž len málokedy zastavia a pokračujú ďalej v jazde. „Poškodeným vodičom preto odporúčame, aby v takýchto prípadoch kontaktovali políciu a ak je to možné, zapísali si ŠPZ návesu nákladiaku, ktoré spôsobilo škodu,“ radí J. Moravec. Pomôcť môže aj videozáznam z kamery v aute a pokiaľ jednoznačne preukazuje skutkový stav, ako je vinník nehody alebo osoba zodpovedná za poškodenia vozidla, určite naň poisťovňa pri plnení prihliada a takéto video môže výrazne urýchliť vybavenie poistnej udalosti. V prípade, že poškodený nevie zdokumentovať vinníka, škoda na automobile sa hradí z jeho havarijného poistenia, ak ho má uzatvorené.

Vyberáme z Poistovne.sk

male-doctor-with-stethoscope-and-clipboard

Na očkovanie proti žltačke, ovčím kiahniam, HPV vírusu vám prispeje poisťovňa

Dobrovoľné teda nepovinné očkovania sú už dávno súčasťou zdravotnej starostlivosti. Ide napríklad o očkovanie proti chrípke, žltačke, či kliešťovej encefalitíde. Koľko vám prispeje poisťovňa a ako treba požiadať o zľavu?
02.05.2024
Čítať viac o Na očkovanie proti žltačke, ovčím kiahniam, HPV vírusu vám prispeje poisťovňa

Ako poistiť bicykel

V peknom počasí sadá na bicykel čoraz viac cyklistov. Cyklistika nie je už len víkendovou záležitosťou, ale mnohí ľudia siahajú po bicykli aj pri ceste do práce. Ako si zabezpečiť bicykel pred krádežou a kto uhradí škody, ktoré spôsobíte ako cyklista? 
29.04.2024 | redakcia
Čítať viac o Ako poistiť bicykel

Kedy za vás platí zdravotné poistenie štát

Štát platí zdravotné poistenie nielen za deti, študentov a dôchodcov. Pozrite si, za ktoré osoby platí zdratovné poistenie štát a kedy si ho musíte platiť sami.
26.04.2024 | redakcia
Čítať viac o Kedy za vás platí zdravotné poistenie štát

Vyberáme z banky.sk