Pozor na falošných predajcov s ojazdenými autami

Stále častejšie sa objavujú nespoľahliví, často falošní predajcovia ponúkajúci ojazdené vozidlá aj za polovicu ceny, než by mali stáť. Ľudia sa potom s vidinou výhodnej kúpy nechajú ľahšie oklamať. Na toto si dajte pozor.

side-view-of-an-orange-sports-car
Pre podvodníkov s ojazdenými autami je súčasná zhoršujúca sa finančná situácia kupujúcich ideálna. Kupujúci totiž radšej uprednostní kúpu lacného automobilu od neznámeho predajcu, pretože rohodujúcim kritériom je nízka cena. Toto zistenie vyplynulo z prieskumu britskej spoločnosti VSTAG medzi viac ako 2 000 kupujúcimi ojazdených automobilov vo Veľkej Británii.

A čo je alarmujúce, takmer polovica opýtaných by za auto zaplatila priamo z účtu bez toho, aby si akýmkoľvek spôsobom overila predávajúceho. „Hoci Slováci sú viac nedôverčiví ako Briti, stále častejšie počúvame, že vidina nižšej ceny nakoniec „dobehla“ nejedného kupujúceho, ktorý sa rozhodol dôverovať neznámemu predajcovi na internete, namiesto toho, aby dôveroval rokmi preverenému veľkému predajcovi,“ upozorňuje Petr Vaněček, prevádzkový riaditeľ skupiny AURES Holdings, a dodáva: „Po kúpe bytu alebo domu je auto pravdepodobne najväčším nákupným výdajom v našom živote, preto by takú kúpu nemal žiadny kupujúci uponáhľať a nedať sa nalákať na prvú kvázi výhodnú ponuku. Jedna rada je zásadná: než za vozidlo zaplatíte, prezrite si ho naživo. Pokiaľ chce predávajúci zaplatiť za auto dopredu bez toho, aby ste ho videli, malo by to byť vážnym varovaním. V prípade ponuky renomovaného predajcu, ktorý ponúkané vozidlo vlastní, nie iba sprostredkováva, máte istotu, že preberá aj plnú zodpovednosť za jeho kvalitu a za auto tak ručí. Takýto automobil je možné tiež v priebehu niekoľkých dní vymeniť za iný a môžete získať aj poistenie proti elektrickým a mechanickým vadám a hlavne doživotnú záruku legálneho pôvodu vozidla." Pri kúpe vozidla sa tak stačí riadiť niekoľkými jednoduchými radami, ktoré zostavili odborníci z AAA AUTO, aby ste sa uistili, že vozidlo skutočne existuje, je v poriadku a dá sa dohľadať aj jeho história:
  • neposielajte peniaze za vozidlo, ktoré ste nevideli
  • prehliadnite si auto pred zaplatením celej sumy
  • pokiaľ musíte, zaplaťte len zálohu, o ktorej si myslíte, že by ste o ňu mohli prísť
  • skontrolujte, či cena ojazdeného vozidla zodpovedá trhovej hodnote
  • vyskúšajte si automobil počas dostatočne dlhej skúšobnej jazdy
  • vždy si overte históriu ojazdeného vozidla

Vyberáme z Poistovne.sk

Ako poistiť bicykel

V peknom počasí sadá na bicykel čoraz viac cyklistov. Cyklistika nie je už len víkendovou záležitosťou, ale mnohí ľudia siahajú po bicykli aj pri ceste do práce. Ako si zabezpečiť bicykel pred krádežou a kto uhradí škody, ktoré spôsobíte ako cyklista? 
29.04.2024 | redakcia
Čítať viac o Ako poistiť bicykel

Kedy za vás platí zdravotné poistenie štát

Štát platí zdravotné poistenie nielen za deti, študentov a dôchodcov. Pozrite si, za ktoré osoby platí zdratovné poistenie štát a kedy si ho musíte platiť sami.
26.04.2024 | redakcia
Čítať viac o Kedy za vás platí zdravotné poistenie štát
Auto-004

Zákon o PZP sa mení, maximálne limity v rámci škôd a aj pokuty sa plánujú zvýšiť

Zákon o povinnom zmluvnom poistení (PZP) motorových vozidiel opäť čakajú zmeny. Poslanci parlamentu novelu zákona posunuli do druhého čítania.
24.04.2024
Čítať viac o Zákon o PZP sa mení, maximálne limity v rámci škôd a aj pokuty sa plánujú zvýšiť

Vyberáme z banky.sk