Silvestrovské oslavy každoročne sprevádzajú zranenia a požiare spôsobené zábavnou pyrotechnikou

Hlavnou príčinou zranení a požiarov počas silvestrovských osláv je nezodpovedná manipulácia a nedodržiavanie bezpečnostných pravidiel. Zodpovednému správaniu nepomáha ani alkohol. Ako prežiť Silvester bezpečne?

chilled-champagne-with-shining-stemware
Nezodpovedné používanie zábavnej pyrotechniky v kombinácii s alkoholom môže viesť k menším, ale aj fatálnym, škodám na majetku spôsobených požiarom. Nielen hasiči evidujú každoročne výjazdy k požiarom zapríčineným ohňostrojom, ale pravidelne dochádza aj k zraneniam ako sú popáleniny, poranenia rúk alebo očí. Okrem dodržiavania zákazov na miestach, kde pyrotechnika vôbec nepatrí, je dôležité rešpektovať aj základné pravidlá pri jej manipulácii, aby boli silvestrovské oslavy čo najbezpečnejšie.

Pri manipulácii s ohňom stačí len chvíľa nepozornosti

„Klientov upozorňujeme, aby zodpovedne manipulovali s ohňom počas celých sviatkov. Cez Vianoce ide najmä o sviečky na adventných vencoch, svietniky, lampáše či iné vianočné ozdoby. Na Silvestra zas ľudia manipulujú s prskavkami a ďalšou zábavnou pyrotechnikou ako sú petardy a domáci ohňostroj,“ hovorí Vladimír Jakúbek, vedúci oddelenia underwritingu a likvidácie v neživotnom poistení z Wüstenrotu.

"Z minulých rokov evidujeme aj prípad, kedy klient iba nechal pred vchodovými dverami rodinného domu lampáš s horiacou sviecou, pravdepodobne so zámerom sviatočnej atmosféry, za jeho neprítomnosti sa však od lampáša chytila zárubňa a čiastočne aj dvere poistenej nehnuteľnosti. Navonok nevinná situácia skončila škodou na majetku, hoci mal klient skutočne šťastie v nešťastí a následky mohli byť oveľa fatálnejšie,“ dodáva Jakúbek. Práve pre tieto prípady, by ľudia mali mať v poistení domácnosti a nehnuteľnosti zahrnuté aj riziko požiaru. Požiar totiž môže vzniknúť aj v prípade, že doma nebudú žiadnym spôsobom manipulovať s ohňom, škodovú udalosť môže počas novoročných osláv spôsobiť sused, ktorý až taký opatrný nebude. „Tiež je dôležité, aby už keď k požiaru príde, aby bezodkladne zavolali hasičov a nespoliehali sa na to, že si s ohňom možno poradia svojpomocne. Predídu tak väčšiemu rozsahu škôd a zraneniam,“ zdôzazňuje Jakúbek.

Ako prežiť Silvester bezpečne?

  • Nekupujte zábavnú pyrotechniku od pouličných predavačov a nepoužívajte pyrotechniku vyrobenú doma.
  • Pyrotechniku skladujte v pôvodnom obale na suchom mieste a používajte výhradne len podľa návodu.
  • Nezapaľujte zábavnú pyrotechniku priamo v ruke alebo v blízkosti tváre. Dávajte pozor, aby vám iskry nevleteli do oka, vlasov, pod odev alebo do bytu/domu.
  • Nevkladajte zábavnú pyrotechniku do sklenených fliaš, prípadne iných nádob.
  • V prípade, že pyrotechnika nevybuchla, nesnažte sa ju opätovne zapáliť.
  • Zapálenú pyrotechniku nevyhadzujte z okien, balkónov, terás ani v blízkosti áut.
  • Nezapaľujte pyrotechniku v tesnej blízkosti detí, nič netušiacich ľudí a zvierat. Buďte ohľaduplní a nerobte hluk ani v blízkosti nemocníc, domovov dôchodcov a škôl.
  • Nezapaľujte pyrotechniku pod vplyvom alkoholu
  • Nezapaľujte zábavnú pyrotechniku v blízkosti ohňa.
  • Rešpektujte zákon a nepoužívajte pyrotechniku na miestach, kde je zakázaná – ako sú napríklad národné parky.

Vyberáme z Poistovne.sk

man-driving-in-car-interior

Mobil za volantom zabíja čím ďalej tým viac ľudí. Čo nato poisťovne?

V rámci EÚ Slovensko aktuálne patrí k piatim krajinám, ktoré majú nadpriemerný počet úmrtí pri dopravných nehodách. Kým počet obetí v EÚ klesá, na Slovensku nelichotivo rastie.
22.04.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Mobil za volantom zabíja čím ďalej tým viac ľudí. Čo nato poisťovne?
burst-reading-in-hospital

eRecept už funguje 10 rokov. Poznáte všetky jeho výhody?

Potrebujete lieky? Nemusíte chodiť do ambulancie, stačí zavolať.
19.04.2024 | redakcia
Čítať viac o eRecept už funguje 10 rokov. Poznáte všetky jeho výhody?
freelancer-typing-on-keyboard

Aký je rozdiel medzi oprávnenou osobou a dedičom?

Pri niektorých finančných produktoch je možné určiť oprávnenú osobu. Pozrite si, prečo sa ju oplatí určiť a aký je rozdiel medzi oprávnenou osobou a dedičom.
17.04.2024 | redakcia
Čítať viac o Aký je rozdiel medzi oprávnenou osobou a dedičom?

Vyberáme z banky.sk