Poistná doba a poistné obdobie. Aký je medzi nimi rozdiel?

Poistná doba môže ale nemusí byť zhodná s poistným obdobím.

hands-typing
Poistná doba je doba, na ktorú bolo poistenie dojednané.

Poistné obdobie je v poistnej zmluve dohodnutý časový interval, za ktorý sa platí poistné.

Napríklad v krátkododom cestovnom poistení je poistné obdobie zhodné s poistnou dobou. Poisťujeme sa na vybraný počet dní a po ich uplynutí poistná ochrana automaticky končí. „Avšak rámcové zmluvy (to sú napríklad zmluvy cestovného poistenia pre firmy) môžu byť uzatvorené napríklad na 5 rokov, čo je poistná doba, ale poistné sa platí ročne. To znamená, že poistné obdobie je jeden rok,“ vysvetľuje Beata Lipšicová, hovorkyňa poisťovne UNIQA a dodáva, že podobne je to aj pri majetkovom poistení: poistné obdobie je vždy ročné, poistná doba je stanovená na dobu neurčitú, prípadne ako ročná doba s automatickým predĺžením.

Katarína Ondra, špecialistka externej a internej komunikácie poisťovne Generali, vysvetľuje, že termínom poistná doba označujeme časový úsek, počas ktorého je poistenie v platnosti a počas ktorého sa na nás alebo náš majetok vzťahuje poistná ochrana vyplývajúca z daného poistenia. „Na rozdiel od toho je poistné obdobie časový úsek, za ktorý platíme poistné. Poistným obdobím sa zvyčajne rozumie obdobie 12 mesiacov (poistný rok), ak nie je v poistnej zmluve dojednané inak."

Vo väčšine sa zhodujú

V prípade cestovného poistenia na dobu neurčitú je zvyčajne poistným obdobím 12 nasledujúcich mesiacov odo dňa začiatku poistenia, pričom poistná doba je v tomto prípade neurčitá, ako napovedá aj názov poistenia. „Poistná doba a poistné obdobie je vo väčšine poistení totožný. Rozdiel medzi týmito termínmi je okrem cestovného poistenia aj pri niektorých životných poisteniach a pripoisteniach,“ vysvetľuje K. Ondra s tým, že životné poistenie si uzatvárame na konkrétne poistné obdobie, pričom vybrané doplnkové poistenia môžu mať špecifikovanú maximálnu poistnú dobu. „Napríklad pri doživotnom poistení smrti s možnosťou mimoriadnych vkladov je poistné obdobie ohraničené úmrtím klienta, no poistná doba je do 85. roku života poisteného.“

Vyberáme z Poistovne.sk

burst-reading-in-hospital

eRecept už funguje 10 rokov. Poznáte všetky jeho výhody?

Potrebujete lieky? Nemusíte chodiť do ambulancie, stačí zavolať.
19.04.2024 | redakcia
Čítať viac o eRecept už funguje 10 rokov. Poznáte všetky jeho výhody?
freelancer-typing-on-keyboard

Aký je rozdiel medzi oprávnenou osobou a dedičom?

Pri niektorých finančných produktoch je možné určiť oprávnenú osobu. Pozrite si, prečo sa ju oplatí určiť a aký je rozdiel medzi oprávnenou osobou a dedičom.
17.04.2024 | redakcia
Čítať viac o Aký je rozdiel medzi oprávnenou osobou a dedičom?
dentist-doing-checkup

Návšteva zubára sa predraží, ku koncu apríla sa ruší zubný benefit

Návšteva zubára sa niektorým Slovákom predraží. Ministerstvo zdravotníctva SR totiž po konzultácii s rezortom financií navrhlo revíziu v benefitoch zdravotných poisťovní. Dotkne sa pritom práve poskytovania zubného benefitu zdravotnými poisťovňami.
15.04.2024
Čítať viac o Návšteva zubára sa predraží, ku koncu apríla sa ruší zubný benefit

Vyberáme z banky.sk