STK čakajú od konca augusta zmeny. Na čo si musia dať vodiči pozor?

Od septembra skončí „pandemické“ predĺženie platnosti technickej a emisnej kontroly o tri mesiace. Pred hlavnou dovolenkovou sezónou upozorňujeme šoférov, že toto slovenské špecifikum im v zahraničí policajti akceptovať nebudú.

Auto-004
Parlament zrušil opatrenie, ktoré platilo od roku 2020 počas krízovej situácie v súvislosti s ochorením Covid 19. Po novom bude o tri mesiace predĺžená platnosť už len tých kontrol, ktorým lehota uplynie najneskôr 31.08.2022. Upozornil na to Michal Hudák zo spoločnosti TÜV SÜD Slovakia.

STK si vybavte ešte pred cestou do zahraničia

Pri prevádzke vozidla v iných štátoch musíte mať platnú technickú a emisnú kontrolu. To, že u nás stále platí možnosť si túto lehotu o tri mesiace predĺžiť v cudzine nič neznamená,“ upozorňuje M. Hudák. Bez platnej STK vozidlo bude uznané za nespôsobilé na prevádzku v cestnej premávke.

Podľa platných pravidiel musia emisnú a technickú kontrolu absolvovať motorové vozidlá štyri roky od prvej evidencie. V prípade najrozšírenejších osobných automobilov spadajúcich do kategórie M1 či tzv. veľkých motocyklov potom periodicky každé dva roky od poslednej kontroly. O niečo jednoduchšie to majú prevádzkovatelia malých motocyklov, pri ktorých platí 4-ročný cyklus povinných návštev STK.

Novinkou, ktorá sa týka STK je aj možnosť vykonávať na Slovensku technické a emisné kontroly na Ukrajine evidovaných vozidiel.

Vyberáme z Poistovne.sk

burst-reading-in-hospital

eRecept už funguje 10 rokov. Poznáte všetky jeho výhody?

Potrebujete lieky? Nemusíte chodiť do ambulancie, stačí zavolať.
19.04.2024 | redakcia
Čítať viac o eRecept už funguje 10 rokov. Poznáte všetky jeho výhody?
freelancer-typing-on-keyboard

Aký je rozdiel medzi oprávnenou osobou a dedičom?

Pri niektorých finančných produktoch je možné určiť oprávnenú osobu. Pozrite si, prečo sa ju oplatí určiť a aký je rozdiel medzi oprávnenou osobou a dedičom.
17.04.2024 | redakcia
Čítať viac o Aký je rozdiel medzi oprávnenou osobou a dedičom?
dentist-doing-checkup

Návšteva zubára sa predraží, ku koncu apríla sa ruší zubný benefit

Návšteva zubára sa niektorým Slovákom predraží. Ministerstvo zdravotníctva SR totiž po konzultácii s rezortom financií navrhlo revíziu v benefitoch zdravotných poisťovní. Dotkne sa pritom práve poskytovania zubného benefitu zdravotnými poisťovňami.
15.04.2024
Čítať viac o Návšteva zubára sa predraží, ku koncu apríla sa ruší zubný benefit

Vyberáme z banky.sk