Dovolenka 2022: Najobľúbenejšie dovolenkové destinácie

Po dvoch rokoch Slováci opäť vyrážajú na prázdniny do zahraničia. Pozreli sme sa na najobľúbenejšie destinácie a pripravili zopár užitočných tipov.

summer-patio-girl
Po vynútenej turistickej prestávke z dôvodu pandémie sa zdá, že táto letná sezóna bude konečne „normálna“. „Vidíme, že klienti majú chuť cestovať, už teraz evidujeme zvýšený záujem aj o cestovné poistenie a zlepšujúca sa epidemická situácia a zmierňovanie opatrení v jednotlivých krajinách ich v tom len podporuje. Ľudia si chcú vynahradiť čas, kedy sedeli doma, aj keby mali ísť len kúsok za hranice,“ konštatuje Michal Špaňár generálny riaditeľ Unionu.

TOP dovolenkové destinácie 2022

K tomuto nadšeniu prispievajú aj cestovné kancelárie, ktoré sa snažia túto sezónu klientov presvedčiť výhodnými podmienkami ponúkaných zájazdov.
 

Najpopulárnejšie destinácie (zájazdy)

  1. Chorvátsko
  2. Egypt
  3. Taliansko
  4. Turecko
  5. Grécko
  6. Bulharsko
  7.  Česko

Najpopulárnejšie destinácie (individuálne dovolenky)

  1. Rakúsko
  2. Taliansko
  3. Česko
  4. Španielsko
  5. Poľsko
  6. Maďarsko
  7. Anglicko

Záujem vzrástol aj o exotickejšie destinácie ako napr. Spojené arabské emiráty, Maurícius, Thajsko. „Vojna ani vyššie ceny palív túžbu cestovať neovplyvnili a v cestovných kanceláriách a cestovných agentúrach zaznamenávame enormný nárast záujmu o kúpu letných dovoleniek porovnateľný s rokom 2019. Domnievame sa, že „last minute“ ponúk, na ktoré boli Slováci v minulosti zvyknutí, bude v letnej sezóne podstatne menej. Chceli by sme upozorniť cestujúcu verejnosť na to, aby si pred kúpou dovolenky overili, či je ich cestovná kancelária riadne poistená pre prípad úpadku a to na stránkach Slovenskej obchodnej inšpekcie alebo na stránkach našej asociácie“, hovorí Roman Berkes, prezident Slovenskej asociácie cestovných kancelárií a cestovných agentúr. Pozor si treba dať aj na ponuku zájazdov na sociálnych sieťach. Keďže cestovné kancelárie avízujú, že zájazdy budú mať takmer vypredané, príliš vysoké zľavy zájazdov na sociálnych sieťach môžu byť podozrivé. Aby ste sa nestali obeťou podvodu, pred zakúpením výhodného zájazdu sa uistite, kto vám tento zájazd predáva, akú má právnu formu, či je členom Asociácie cestovných kancelárií a či vôbec spĺňa podmienky, že zájazdy predávať môže.

Krach cestovky - ako sa vyhnúť problémom?

Cestovná kancelária (CK), ktorá organizuje, ponúka a predáva zájazdy je povinná súčasne so zmluvou o zájazde odovzdať klientovi doklad o povinnom zmluvnom poistení zájazdu pre prípad jej úpadku.

Podľa zoznamu Slovenskej obchodnej inšpekcie, na Slovensku je zaregistrovaných vyše 300 cestovných kancelárií. V tomto zozname je uvedená aj informácia, či CK má uzavreté poistenie proti úpadku a v akej výške. Každý rok na Slovensku skrachuje niekoľko cestovných kancelárií, minulý rok tento osud postihol veľkú cestovku FIRO tour.

Ako chráni poistenie cestovky klienta?

Poistením vzniká zákazníkovi CK právo na poistné plnenie v prípadoch, keď cestovka z dôvodu svojho úpadku:
  • neposkytne klientovi dopravu z miesta pobytu v zahraničí do Slovenskej republiky, ak je táto doprava súčasťou zájazdu,
  • nevráti klientovi zaplatený preddavok alebo cenu zájazdu v prípade, ak sa zájazd neuskutočnil,
  • nevráti klientovi rozdiel medzi zaplatenou cenou zájazdu a cenou čiastočne poskytnutého zájazdu v prípade, ak zájazd bol poskytnutý len sčasti.

Ak bude klient žiadať poisťovňu o poistné plnenie, musí predložiť poisťovni zmluvu o zájazde a ďalšie doklady, ktoré sú rozhodujúce pre posúdenie nároku i výšky poistného plnenia.

Poistenie sa nevzťahuje na

  • kvalitu poskytovaných služieb,
  • škody vzniknuté platobnou neschopnosťou inej osoby ako je cestovná kancelária
  • škody vzniknuté zlyhaním techniky, vojnou, štrajkami, prírodnými katastrofami a pod.
  • následné škody, ktoré by mohli vzniknúť zákazníkovi z dôvodu oneskoreného príchodu na územie SR

Užitočné rady pre dovolenkárov:

  • pred kúpou zájazdu si overte, či CK je poistená proti úpadku
  • ak CK nie je poistená, zvážte riziko, ktoré z toho pre vás vyplýva
  • pri problémoch primárne kontaktujte CK. Pokiaľ nekomunikuje, obráťte sa na poisťovňu, v ktorej bola CK poistená

Treba pri plánovaní dovolenky myslieť na Covid alebo opičie kiahne?

Epidemická situácia u nás aj vo svete je dobrá, ak by ste sa aj nakazili covidom, s veľkou pravdepodobnosťou budete mať ľahký priebeh. Podľa epidemiológa Petra Sabaku nie je dôvod na obavy: „Čo sa týka ochorenia COVID-19, ak človek neprekonal toto ochorenie a nie je zaočkovaný, odporúčame sa očkovať. Inak nie je potrebné dodržiavať žiadne zvláštne opatrenia. V prípade opičích kiahní je treba mať na pamäti, že vírus sa prenáša úzkym kontaktom s nakazeným. Neprenáša sa vzduchom, tak ako COVID-19. Ak sa človek nevystavuje úzkemu kontaktu s viacerými ľuďmi v oblastiach s vyšším výskytom opičích kiahní ako napríklad Londýn alebo Madrid, tak je riziko nákazy minimálne.“

Pred cestou sa však vždy oplatí pozrieť si odporúčania na stránke Ministerstva zahraničných vecí.

Vyberáme z Poistovne.sk

dentist-doing-checkup

Návšteva zubára sa predraží, ku koncu apríla sa ruší zubný benefit

Návšteva zubára sa niektorým Slovákom predraží. Ministerstvo zdravotníctva SR totiž po konzultácii s rezortom financií navrhlo revíziu v benefitoch zdravotných poisťovní. Dotkne sa pritom práve poskytovania zubného benefitu zdravotnými poisťovňami.
15.04.2024
Čítať viac o Návšteva zubára sa predraží, ku koncu apríla sa ruší zubný benefit
Doktor a peniaze-005

Zdravotné poisťovne vlani uhradili poistencom benefity za viac ako 60 mil. eur

Zdravotné poisťovne uhradili vlani svojim poistencom benefity v celkovej výške 60,8 mil. eur. Najviac z tejto sumy pripadlo na štátnu Všeobecnú zdravotnú poisťovňu, takmer 29 mil. eur, Dôvera minula na benefy viac ako 20 mil. eur a Union necelých 12 mil. eur.
15.04.2024
Čítať viac o Zdravotné poisťovne vlani uhradili poistencom benefity za viac ako 60 mil. eur
redakcia-letisko

Pozor! Cestovné poistenie pre územie Izraela a Palestíny neplatí

UNIQA pripomína, že vzhľadom na pretrvávajúcu mimoriadnu bezpečnostnú situáciu na celom území Izraela a Palestíny, ktorá vznikla v dôsledku vojnového konfliktu, nie je možné klientom cestujúcim do týchto krajín garantovať zaistenie asistenčných služieb. Z tohoto dôvodu cestovné poistenie pre dane krajiny nie je účinné.
15.04.2024
Čítať viac o Pozor! Cestovné poistenie pre územie Izraela a Palestíny neplatí

Vyberáme z banky.sk