Cestovné poistenie a korona. Čo vám pokryjú storno poplatky? Časť 2.

Neistá doba nás núti zamyslieť sa aj nad rizikami, že na objednanú dovolenku nebudem môcť vycestovať. Dôvodov môže byť viacero - choroba, zavreté hranice či zrušené lety. Čo z toho vám preplatí poisťovňa?

busy-beach

Poistenie storno poplatkov vám pomôže

Helena Kanderková, špecialistka externej komunikácie Allianz - Slovenskej poisťovne, hovorí, že riziko korony majú zahrnuté v cestovnom poistení. „To znamená že od 10. mája 2021 je ochorenie Covid-19 automaticky kryté v rámci cestovného poistenia. Cestovné poistenie tak kryje nevyhnutné liečebné náklady a základné asistenčné služby, ktoré vzniknú z dôvodu epidemickej alebo pandemickej situácie, pričom sa riadime odporúčaniami oficiálnych štátnych orgánov, respektíve cestovateľským semaforom,“ vysvetľuje s tým, že ďalej kryje aj stornovacie poplatky z dôvodu pozitívneho testu na koronavírus poisteného, jeho blízkej osoby alebo spolucestujúceho. Ale aj z dôvodu nariadenej karantény poisteného alebo spolucestujúceho a oneskorený nástup na zájazd alebo predčasný návrat na Slovensko, aj z dôvodu ochorenia Covid-19 poistenej osoby, blízkej osoby alebo spolucestujúceho. „Aj z dôvodu nariadenej karantény poisteného alebo spolucestujúceho, a to v rámci poistenia nevyužitej cesty, ktoré je súčasťou poistenia stornovacích poplatkov. V takomto prípade vyplatíme dohodnutú sumu, respektíve % z poistnej sumy stornovacích poplatkov za každý deň nevyužitej cesty.“ Ochorenie na Covid-19 nie je vylúčené z poistenia storno poplatkov ani v poisťovni UNIQA. „Znamená to, že poistený si môže uplatniť náhradu storno poplatkov aj v prípade nákazy koronavírusom a následnej hospitalizácii, domácej liečby alebo povinnej karantény – a to v prípade, ak bol pred vycestovaním do zahraničia pozitívne testovaný PCR testom nie starším ako 72 hodín,“ objasňuje Ľubomíra Hricová,produktová manažérka cestovného poistenia UNIQA . Zároveň upozorňuje, že poistenie storna sa nevzťahuje na udalosti, ktoré nastali v dôsledku epidemiologickej situácie v cieľovej krajine alebo na Slovensku (napríklad nemožnosť vycestovať kvôli zatváraniu hraníc, zrušeniu letov a podobne). Aj pripoistenie COVID v Generali poisťovni klientov kryje ešte pred odchodom na dovolenku v prípade jej zrušenia z dôvodu ochorenia Covid-19 alebo pre nariadenú karanténu z dôvodu pozitívneho výsledku PCR testu, či nenastúpenia do lietadla z dôvodu namerania zvýšenej teploty. „Náklady, ktoré vznikli z dôvodu zrušenia cesty, pritom uhradíme klientovi aj jeho spolupoisteným osobám, s ktorými mal na dovolenku vycestovať,“ hovorí Katarína Kukurová, hovorkyňa poistovne Generali s tým, že pointou pripoistenia COVID nie je vrátiť poistné v prípade, ak nie je možné z dôvodu ochorenia covid-19 vycestovať, ale preplatiť náklady so zrušením dovolenky (zájazd, letenky, ubytovanie a podobne), ktoré klientovi a jeho spolucestujúcim vzniknú. Pripoistenie COVID kryje klienta aj v situácii, keď sa ocitne v nariadenej karanténe počas pobytu v zahraničí. „Klientovi poisťovňa uhradí náklady na ubytovanie pri predĺžení pobytu z dôvodu nariadenej karantény kvôli ochoreniu na Covid-19 a aj s tým súvisiace dodatočné cestovné náklady, napríklad na nákup letenky s neskorším dátumom odletu.“

Podmienky v jednotlivých poisťovniach sa líšia, preto odporúčame informovať sa v konkrétnej poisťovi, ktorú ste si vybrali.  
 

Vyberáme z Poistovne.sk

burst-reading-in-hospital

eRecept už funguje 10 rokov. Poznáte všetky jeho výhody?

Potrebujete lieky? Nemusíte chodiť do ambulancie, stačí zavolať.
19.04.2024 | redakcia
Čítať viac o eRecept už funguje 10 rokov. Poznáte všetky jeho výhody?
freelancer-typing-on-keyboard

Aký je rozdiel medzi oprávnenou osobou a dedičom?

Pri niektorých finančných produktoch je možné určiť oprávnenú osobu. Pozrite si, prečo sa ju oplatí určiť a aký je rozdiel medzi oprávnenou osobou a dedičom.
17.04.2024 | redakcia
Čítať viac o Aký je rozdiel medzi oprávnenou osobou a dedičom?
dentist-doing-checkup

Návšteva zubára sa predraží, ku koncu apríla sa ruší zubný benefit

Návšteva zubára sa niektorým Slovákom predraží. Ministerstvo zdravotníctva SR totiž po konzultácii s rezortom financií navrhlo revíziu v benefitoch zdravotných poisťovní. Dotkne sa pritom práve poskytovania zubného benefitu zdravotnými poisťovňami.
15.04.2024
Čítať viac o Návšteva zubára sa predraží, ku koncu apríla sa ruší zubný benefit

Vyberáme z banky.sk