Počet psychických ochorení na Slovensku narastá, môžu viesť až k dlhodobej invalidite

Počet ľudí s psychickými ochoreniami stále rastie a podľa Svetovej zdravotníckej organizácie sa depresia stane čoskoro druhou najčastejšou príčinou práceneschopnosti vo svete.

7991
Najnovšie štatistiky hovoria, že depresia celosvetovo postihuje viac ako 300 miliónov ľudí a na Slovensku viac ako 300 000. Ďalej z nich vyplýva, že ľudia s duševnými ochoreniami zomierajú o 20 rokov skôr, je medzi nimi viac nezamestnaných a sú chudobnejší ako zvyšok populácie.

Podľa odborných analýz, každý rok zažije napríklad psychickú depresívnu epizódu zhruba 1 z 15 ľudí. Odhaduje sa, že duševné ochorenia stoja až 4% svetového HDP, teda viac ako rakovina, diabetes aj chronické dýchacie ochorenia dokopy. Napriek týmto číslam je podľa odborníkov depresia ako ochorenie na Slovensku podceňované. Dostatočne sa nehovorí o tom, prečo a kedy je potrebná liečba. Aj preto je diagnostikovaný a adekvátne liečený v priemere iba 1 z 5 ľudí trpiaci týmto psychickým ochorením.

Depresia stojí slovenskú ekonomiku ročne 71 mil EUR

V minulom roku sa liečilo cca 185 tis pacientov na jednotlivé formy depresívnych porúch, pričom ročne pribúda takmer 15 tis nových pacientov. Celkové priame náklady slovenského zdravotníctva tak činia takmer 23 mil EUR. Zdravotné náklady na duševné poruchy však tvoria zhruba tretinu celkových nákladov. Ďalším nákladom pre ekonomiku je znížená, či stratená ekonomická produktivita ľudí, ktorí kvôli duševným chorobám prestávajú chodiť do práce alebo v nej nie sú rovnako výkonní ako predtým. Zamestnanec trpiaci depresiou môže stratiť kvôli nedostatočnej produktivite až 60 pracovných dní. Odhaduje sa, že približne 162 430 pacientov na Slovensku sa nelieči a tak skutočný dopad neproduktívnej prítomnosti v práci je tak oveľa vyšší. Sociálne, teda nepriame náklady za pacientov s depresiou, tak celkovo predstavujú viac ako 48 mil EUR.

Depresia nie je jediné duševné ochorenie, ktoré nás trápi. Syndróm vyhorenia dokonca zaradila Svetová zdravotnícka organizácia minulý rok do Medzinárodnej klasifikácie chorôb. Aj Sociálna poisťovňa potvrdzuje, že nepriaznivý priebeh takejto choroby môže viesť až k invalidite. Podľa stupňa ich závažnosti je možné pri depresiách či úzkostných poruchách uznanie invalidity aj nad 40%. Aj syndróm vyhorenia je závažnou vyvolávajúcou príčinou iných psychických porúch, ktoré môžu takisto podmieňovať uznanie invalidity aj nad 40% miery poklesu schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť.

Pokiaľ máte životné poistenie, alebo uvažujete o jeho uzatvorení, zistite si, či vaša poisťovňa zahŕňa depresiu a syndróm vyhorenia medzi choroby indikujúce invaliditu.

Vyberáme z Poistovne.sk

IMG_2905-R

Zdravotná poisťovňa Dôvera dosiahla vlani zisk takmer 20 mil. eur

Zdravotná poisťovňa Dôvera uzavrela minulý rok so ziskom 19,95 mil. eur. Poisťovňa z tejto sumy presunie 3,99 mil. eur do rezervného fondu, zvyšok poputuje do nerozdeleného zisku minulých rokov.
28.03.2024
Čítať viac o Zdravotná poisťovňa Dôvera dosiahla vlani zisk takmer 20 mil. eur
UNIZA_SF_1080x1080

Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Až 3x vyšší dopyt po absolventoch a 100%-ná zamestnanosť. Strojnícka fakulta UNIZA je miestom, kde sa formuje nasledujúca generácia moderných inžinierov, ktorí menia svet. Ak hľadáš životnú istotu, prelomové študijné odbory a technologických lídrov na slovenskom trhu - je to tvoja jasná voľba.
28.03.2024
Čítať viac o Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Cez Veľkú noc sa stali kuriózne poistné udalosti

Aj keď tretina Slovákov Veľkú noc neoslavuje, počas Veľkej noci sa poisťovne stretávajú s nezvyčajnými poistnými udalosťami. Prinášame vám výber tých najlepších.
28.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Cez Veľkú noc sa stali kuriózne poistné udalosti

Vyberáme z banky.sk