Daňovým dlžníkom možno budú zadržiavať vodičáky, odborníci upozorňujú na možnú stratu príjmov

Hoci daňoví poradcovia pripúšťajú, že zavedenie možnosti zadržať neplatičom daní vodičské oprávnenia môže zlepšiť daňovú disciplínu, v niektorých prípadoch to môže daňovníkov úplne odstrihnúť od ich príjmov.


Finančná správa by mohla dostať na neplatičov novú páku. Ministerstvo financií totiž predložilo do pripomienkového konania návrh novely daňového poriadku, podľa ktorého by pri daňovej exekúcii mohli neplatiči od budúceho roku prísť do vyrovnania dlhu o svoje vodičské oprávnenia. S touto informáciou prišli v utorok Hospodárske noviny, ktoré pripomenuli, že podobné opatrenie už v našom právnom systéme funguje desať rokov pri neplatení výživného.

Podrobnosti o vykonávaní tohto oprávnenia pri daňových nedoplatkoch však v zákone chýbajú. Podľa Hospodárskych novín tak nie je zrejmé napríklad ani to, pri akom daňovom nedoplatku by exekútori mohli k takémuto kroku pristúpiť. Ministerstvo financií pri návrhu hovorí o prevencii. „Uvedený inštitút má najmä preventívny charakter. V prípade výkonu daňovej exekúcie týmto spôsobom je daňový dlžník nepriamo nútený na splnenie svojej povinnosti, aby mu mohol byť vodičský preukaz vrátený,“ píše sa v návrhu novely daňového poriadku.

Daňoví poradcovia hovoria, že ak bude návrh schválený, nepôjde o príliš populárne opatrenie. „Myslím si, že názory na toto opatrenie budú určite rozporuplné,“ uviedla pre agentúru SITA Dana Droppová zo Slovenskej komory daňových poradcov. Problémom môžu byť najmä prípady, ak je povolanie daňovníka viazané na vodičské oprávnenie a jeho odobratie by znamenalo stratu príjmov.

Droppová však zároveň pripúšťa, že umožnením zadržania vodičského oprávnenia pri daňovej exekúcii sa môže disciplína pri platení daní zlepšiť. „Na druhej strane, dôsledkom takéhoto opatrenia sa dozaista výber daní zlepší. Určite by však bolo vhodné uplatniť tento postup len vtedy, keď je daňové konanie, na základe ktorého daňový nedoplatok vznikol, úplne ukončené, teda nie je predmetom súdneho konania,“ dodala.
 

Vyberáme z poistovne.sk

53665

Kooperativa získala menšinový podiel v jednej z maklérskych spoločností

Poisťovňa Kooperativa získala od holandskej skupiny UMD Group 35-percentný podiel vo firme Universal maklérsky dom.
14.03.2024
Čítať viac o Kooperativa získala menšinový podiel v jednej z maklérskych spoločností
hands-grasping-a-steering-wheel

Na čo nezabudnúť pri poistení firemných vozidiel

Väčšina poisťovní zdvihla ceny poistného na vozidlá ako reakciu na rastúce ceny energií, náhradných dielov, servisu, ako aj vyšší počet dopravných nehôd. Oplatí sa vôbec havarijné poistenie alebo pripoistenie vozidiel? Poradíme.
13.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Na čo nezabudnúť pri poistení firemných vozidiel
bankovky3

Skupina Generali v minulom roku rástla

Skupina Generali dosiahla v minulom roku hrubé predpísané poistné 82,5 miliardy eur. V medziročnom porovnaní je to nárast o 5,6 %.
12.03.2024
Čítať viac o Skupina Generali v minulom roku rástla

Vyberáme z banky.sk