Kedy voliť kapitálové a kedy investičné životné poistenie

Pri výbere životného poistenia je dôležité zvoliť si jeho typ. Poisťovne ponúkajú bežne tri druhy poistenia, rizikové, kapitálové a investičné.


Pri rizikovom životnom poistení si zvolíte riziko, ktoré chcete mať pokryté a netvoríte si finančnú rezervu. Je lacnejšie ako iné poistenia, ale poskytuje vysokú poistnú ochranu.  Toto poistenie je vhodné pre toho, kto má úver a chce zabezpečiť rodinu pred výpadkom príjmu, pre prípad úrazu, invalidity, kritických chorôb alebo iných rizík.



lišta poistenie



Kapitálové životné poistenie má garantovanú technickú úrokovú mieru a navyše vám umožňuje investovať do finančných fondov životného poistenia. Oplatí sa vtedy, keď si chcete popri poistení aj sporiť, ale neradi by ste prišli o časť úspor. Poisťovne totiž investujú vaše peniaze do finančne stabilných produktov ako sú termínované vklady či dlhopisy, ktoré nemajú veľké zhodnotenie.


Lista Odporucame

Aj preto je kapitálové životné poistenie vhodné pre konzervatívnych ľudí. Pri tomto poistení viete vopred poistnú sumu pre prípad dožitia, ktorá môže byť ešte zvýšená o podiely na zisku.

Kapitálové životné poistenie je vhodnejšie aj vtedy, ak si chcete uzatvoriť poistenie na kratšiu poistnú dobu. V prípade dožitia sa konca poistnej doby či predčasnej smrti vám poisťovňa vyplatí dohodnutú poistnú sumu spolu s podielom na prebytku alebo formou dočasného dôchodku.

Garantovaná technická úroková miera vám zaručuje vyplatenie dohodnutej poistnej sumy v plnej výške aj so započítanými úrokmi. Je započítaná v poistnej sume pri dožití sa konca poistnej doby.

 
lišta pzp 2

 
 

Investičné životné poistenie bez garancií


Investičné životné poistenie poskytuje okrem poistného krytia aj možnosť vytvoriť si finančnú rezervu investovaním. Môže sa hodiť napríklad mladým ľuďom, ktorí nechcú, aby ich poistenie dlhodobo limitovalo a mohli ho kedykoľvek meniť.

Investičné poistenie je vhodnejšie pre tých, ktorí sú ochotní podstupovať riziko. Môže vám priniesť vyššie zhodnotenie a je výhodnejšie uzatvoriť ho na dlhšiu dobu. Pri tomto poistení by ste si mali dávať pozor na reálnosť odhadu zhodnotenia finančných prostriedkov.

Pri tomto životnom poistení môžete z dlhodobého hľadiska získať vyšší zisk ako pri kapitálovom poistení. Na druhej strane pri investičnom poistení je riziko straty aj v neskorších rokoch trvania zmluvy. Výnos je totiž naviazaný na výkonnosť podielových fondov a tá je kolísavá vždy aj na konci poistnej doby.
 

Vyberáme z Poistovne.sk

918_nemocnicabory3-redakcia

Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023

Tieto nemocnice hodnotia pacienti ako najlepšie.
27.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023
man-with-glasses-driving

10 najlepších autoservisov za rok 2023

Toto sú najlepšie autoservisy na Slovensku. Poznáte ich?
25.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o 10 najlepších autoservisov za rok 2023
60878

Aké doklady potrebujem pre poisťovňu pri hlásení poistnej udalosti?

Pri rôznych typoch škodových udalostí je potrebné predložiť rôzne typy dokladov. Pozrite si praktický prehľad, aké doklady bude poisťovňa od vás vyžadovať.
22.03.2024 | Katarína Macková
Čítať viac o Aké doklady potrebujem pre poisťovňu pri hlásení poistnej udalosti?

Vyberáme z banky.sk