Dobrovoľne nezamestnaná osoba a zdravotné poistenie. Aké má povinnosti?

Ako si „poriešiť“ zdravotné poistenie, ak ste z nejakého dôvodu v istom období svojho života dobrovoľne nezamestnaný? Táto situácia vás nezbavuje povinnosti platiť mesačné preddavky na poistné. Keďže vám ho však nevypočíta zamestnávateľ, ktorého momentálne nemáte, pozrieme sa na to, ako a kde si zistiť ich výšku.

 

Koho možno označiť za dobrovoľne nezamestnanú osobu?


Na úvod si zadefinujeme, kto je dobrovoľne nezamestnaná osoba. Podľa Branislava Cehlárika, PR manažéra zdravotnej poisťovne Dôvera, je ňou osoba s trvalým pobytom a zdržiavajúca sa na Slovensku, ktorá nepracuje (teda nie je zamestnanec a ani SZČO) a ktorá nie je ani poistencom, za ktorého platí poistné štát.

Za koho platí poistné štát?


Napríklad za :
- evidovaného uchádzača o zamestnanie na úrade práce
- dôchodcu
- študenta
- poberateľa dávky v hmotnej núdzi atď.

lista Neprehliadnite

Povinnosť vypočítať aj platiť je na vás


„Dobrovoľne nezamestnaná osoba“ (označovaná aj ako „samoplatiteľ“) si musí sama vypočítať a platiť mesačné preddavky na poistné v povinnej zákonom určenej minimálnej sume (tento rok 2018 je to suma 63,84 €/mesiac). „Sumu mesačného odvodu určuje zákon o zdravotnom poistení (zákon č. 580/2004 Z. z. v platnom znení),“ vysvetľuje Cehlárik s tým, že ich poisťovňa o výške odvodu informuje na svojej internetovej stránke, tiež prostredníctvom médií a aj zasielaním informačných listov, notifikácií SMS správou alebo e-mailom.

Ak ste teda z nejakého dôvodu dobrovoľne nezamestnaný, rozhodne si tieto skutočnosti čím skôr zistite. Ideálne u svojej zdravotnej poisťovne.

Lista Odporucame

Vyberáme z Poistovne.sk

freelancer-typing-on-keyboard

Aký je rozdiel medzi oprávnenou osobou a dedičom?

Pri niektorých finančných produktoch je možné určiť oprávnenú osobu. Pozrite si, prečo sa ju oplatí určiť a aký je rozdiel medzi oprávnenou osobou a dedičom.
17.04.2024 | redakcia
Čítať viac o Aký je rozdiel medzi oprávnenou osobou a dedičom?
dentist-doing-checkup

Návšteva zubára sa predraží, ku koncu apríla sa ruší zubný benefit

Návšteva zubára sa niektorým Slovákom predraží. Ministerstvo zdravotníctva SR totiž po konzultácii s rezortom financií navrhlo revíziu v benefitoch zdravotných poisťovní. Dotkne sa pritom práve poskytovania zubného benefitu zdravotnými poisťovňami.
15.04.2024
Čítať viac o Návšteva zubára sa predraží, ku koncu apríla sa ruší zubný benefit
Doktor a peniaze-005

Zdravotné poisťovne vlani uhradili poistencom benefity za viac ako 60 mil. eur

Zdravotné poisťovne uhradili vlani svojim poistencom benefity v celkovej výške 60,8 mil. eur. Najviac z tejto sumy pripadlo na štátnu Všeobecnú zdravotnú poisťovňu, takmer 29 mil. eur, Dôvera minula na benefy viac ako 20 mil. eur a Union necelých 12 mil. eur.
15.04.2024
Čítať viac o Zdravotné poisťovne vlani uhradili poistencom benefity za viac ako 60 mil. eur

Vyberáme z banky.sk