Téma: Ako si vybrať vhodné životné poistenie
Otázka:

Aké životné poistky dnes poisťovne vlastne ponúkajú? Aké sú základné rozdiely medzi nimi?

Odpoveď:
Na Slovenskom poistnom trhu dnes nájdeme pomerne širokú škálu rôznych druhov životného poistenia. Medzi tie najčastejšie dostupné poistenia patrí rizikové životné poistenie, kapitálové životné poistenia a investičné životné poistenie. Jednotlivé druhy poistenie sa líšia predovšetkým v tom, či zahŕňajú v sebe aj povinné sporenie a čo sa vypláca klientovi na konci poistenia. Rizikové životné poistenie chráni pozostalých v prípade straty živiteľa rodiny a neobsahuje povinné sporenie. Investičné životné poistenie okrem poistenia pre prípad úmrtia ponúka aj sporenie v rôznych investičných fondoch a stratégiách, a to podľa výberu klienta. V kapitálovom životnom poistení má klient spolu s poistením pre prípad úmrtia dojednanú aj garantovanú výplatnú sumu v prípade dožitia sa konca poistenia. Primárnou úlohou samotného životného poistenia spoločnou pre všetky druhy je však zabezpečiť klientovi potrebné financie, ak dôjde k nepredvídanej životnej udalosti – napríklad vážnej chorobe, úrazu s trvalými následkami alebo nebodaj úmrtiu. Čo sa týka investovania a zhodnocovania financií v rámci životného poistenia, klient si sám môže vybrať medzi garantovaným zhodnotením alebo investovaním prostredníctvom finančných fondov.

V snahe o lepšie pokrytie konkrétnych potrieb klientov ponúka každá poisťovňa i poistenia, ktoré sú zamerané na špecifickú sociálnu skupinu – dobrým príkladom je detské poistenie. Takéto produkty majú tiež svoje špecifiká, orientované na svoju cieľovú skupinu. Pri detskom poistení je to napríklad finančná zábezpeka v prípade zdravotnej ujmy, úmrtia rodičov alebo príprava kapitálu do vlastného života dieťaťa. Práve tieto výhody ponúka aj detské poistenie ŠTART od Aegonu.

Okrem základných poistení je tu celá plejáda doplnkových poistení (pripoistení). Tie sú opäť väčšinou zamerané tak, aby zvýšili požadovanú ochranu v prípade zdravotného poškodenia v konkrétnej špecifickej oblasti – napríklad úrazové doplnkové poistenia, doplnkové poistenie pre prípad invalidity či doplnkové poistenie najčastejších závažných chorôb. Ako vyplýva už z ich samotného názvu, doplnkové poistenie je možné dojednať ako doplnok k hlavnej zmluve životného poistenia.
Odpovedal: JUDr. Dana Macková (13.10.2016)
Späť

Vyberáme z banky.sk