Téma: Cestovné poistenie
Otázka:

Ak si pred cestou do zahraničia zabudnem uzatvoriť cestovné poistenie, môžem tak urobiť počas dovolenky? Od kedy mi potom poistenie začne platiť?

Odpoveď:
Poistenie si môžete uzatvoriť aj počas dovolenky, poistné plnenie sa však nevzťahuje na udalosti pred začiatkom účinnosti poistnej zmluvy.
Poistenie začína o 00:00 hod. nasledujúceho dňa po uzavretí poistnej zmluvy alebo o 00:00 hod. neskoršieho dňa dojednaného v poistnej zmluve. Je ale tiež možné dohodnúť, že poistenie začína už od času uzavretia poistnej zmluvy – v takomto prípade musí byť uvedená hodina podpisu poistnej zmluvy.
Poistné, určené na základe uzavretej poistnej zmluvy, musí byť poisťovni preukázateľne uhradené ešte pred začiatkom účinnosti poistnej zmluvy. V prípade, že účinnosť zmluvy nastáva už okamihom jej uzavretia, musí byť úhrada poistného vykonaná najneskôr do 1 hod od okamihu uzavretia poistnej zmluvy.
Poistenie končí 24:00 hod posledného dňa platnosti poistnej zmluvy. Preto odporúčam dôkladne zvážiť nielen začiatok, ale aj koniec platnosti cestovného poistenia, konkrétne, ktorý deň klient označí za posledný. Lietadlá, vlaky aj autobusy môžu meškať, autom sa klient môže rozhodnúť predĺžiť si cestu o ďalšiu zaujímavú zastávku.
Poistenie uzavreté v cestovnej kancelárii môže naviac obsahovať práve krytie meškania hromadnej dopravy, poistenie storna zájazdu alebo nečerpaných služieb.

Odpovedal: Ing. Miriam Fuňová (20.05.2015)
Späť

Vyberáme z banky.sk