Slovensko dalo v roku 2012 na zdravotníctvo 8,1% HDP

 

Podiel hrubého domáceho produktu, ktorý Slovensko dalo v roku 2012 na zdravotníctvo, opäť nedosiahol na priemer krajín Organizácie pre ekonomickú spoluprácu a rozvoj (OECD). Kým celkové výdavky SR predstavovali 8,1 % hrubého domáceho produktu (HDP), priemer vyspelých štátov sa pohyboval na úrovni 9,3 %. Vyplýva to zo správy OECD Health Data 2014, ktorá sa opiera o údaje z roku 2012.

Za priemerom krajín OECD sme tak zaostávali o 1,2 percentuálneho bodu, rozdiel sa však v medziročnom porovnaní o čosi zmenšil. V roku 2011 smerovalo na zdravotníctvo 7,9 % nášho HDP oproti 9,3 percentám OECD. Priemer vyspelých krajín nedosahovali v roku 2012 ani ostatné krajiny Visegrádskej štvorky. V rebríčku sa umiestnili dokonca za Slovenskom. Menšie percento HDP dávali Poľsko (6,8 %), Česká republika (7,5 %) i Maďarsko (8 %).

Na popredných miestach naopak skončili a priemer OECD tak zvyšovali USA, ktoré vynaložili na zdravotníctvo 16,9 % HDP. Za nimi nasledovali európske krajiny, Holandsko (11,8 %) Francúzsko (11,6%) a Švajčiarsko (11,4 %).

"Slovenská republika zaznamenala veľmi vysoký nárast výdavkov na zdravotníctvo v rokoch, ktoré predchádzali hospodárskej kríze, ďaleko nad priemerom OECD. Rast výdavkov v SR napokon spomalil a v rokoch 2010 a 2011 v reálnom vyjadrení klesol," konštatuje OECD v správe s tým, že v roku 2012 sa situácia začala meniť a výdavky vzrástli v reálnom vyjadrení o približne štyri percentá.

Výdavkami na jedného obyvateľa Slovensko zaostávalo za priemerom OECD o 1 379 USD, keď na hlavu pred dvoma rokmi dávalo 2 105 USD. V medziročnom porovnaní výdavky na obyvateľa u nás stúpli. Ešte rok predtým boli na úrovni 1 915 USD.

Ako sa v správe ďalej konštatuje, v mnohých krajinách OECD klesli v posledných rokoch výdavky na lieky. Slovensko nebolo výnimkou, v rokoch 2011 a 2012 sa v reálnom vyjadrení znížili o tri až štyri percentá. Tento pokles možno podľa organizácie pripísať zavedeniu referencovania cien liekov v rokoch 2009 a 2010. Vo výdavkoch na lieky sme nad priemerom OECD, z celkových výdavkov na zdravotníctvo sme v SR na ne vynaložili 26,5 percenta, naproti priemeru organizácie 15,9 percent. V prepočte na hlavu smerovalo u nás na lieky 535 USD, priemer vyspelých krajín bol 498 USD.
 

Vyberáme z poistovne.sk

male-doctor-with-stethoscope-and-clipboard

Na očkovanie proti žltačke, ovčím kiahniam, HPV vírusu vám prispeje poisťovňa

Dobrovoľné teda nepovinné očkovania sú už dávno súčasťou zdravotnej starostlivosti. Ide napríklad o očkovanie proti chrípke, žltačke, či kliešťovej encefalitíde. Koľko vám prispeje poisťovňa a ako treba požiadať o zľavu?
02.05.2024
Čítať viac o Na očkovanie proti žltačke, ovčím kiahniam, HPV vírusu vám prispeje poisťovňa

Ako poistiť bicykel

V peknom počasí sadá na bicykel čoraz viac cyklistov. Cyklistika nie je už len víkendovou záležitosťou, ale mnohí ľudia siahajú po bicykli aj pri ceste do práce. Ako si zabezpečiť bicykel pred krádežou a kto uhradí škody, ktoré spôsobíte ako cyklista? 
29.04.2024 | redakcia
Čítať viac o Ako poistiť bicykel

Kedy za vás platí zdravotné poistenie štát

Štát platí zdravotné poistenie nielen za deti, študentov a dôchodcov. Pozrite si, za ktoré osoby platí zdratovné poistenie štát a kedy si ho musíte platiť sami.
26.04.2024 | redakcia
Čítať viac o Kedy za vás platí zdravotné poistenie štát

Vyberáme z banky.sk