Téma: Ako si vybrať vhodné životné poistenie
Otázka:

Aké faktory mám zvažovať pri výbere životného poistenia? 

Odpoveď:
Klient by mal pri uzatváraní poistenia zvážiť, ktorý produkt je vhodný pre jeho potreby, či je niekto finančne závislý od jeho príjmu. To znamená, či je živiteľom rodiny a životné poistenie potrebuje na jej zabezpečenie, ak by prišlo napríklad k úrazu alebo chorobe, a tým k následnej pracovnej neschopnosti alebo k inej neočakávanej udalosti. Taktiež by nemal zabudnúť na finančné záväzky z úverov, ktorých splácanie by pre neho alebo pre jeho rodinu mohlo byť problémom nielen v prípade úmrtia či zhoršenia zdravotného stavu, ale aj v prípade straty zamestnania. Dôležité je aj správne nastavenie výšky poistnej sumy, aby v prípade poistnej udalosti dostatočne zabezpečila potreby klienta.

Klient by sa mal zároveň pri uzatváraní životného poistenia (ale samozrejme, aj akéhokoľvek iného poistenia), dôkladne oboznámiť s poistnými podmienkami a pravdivo zodpovedať otázky v zdravotnom dotazníku. Okrem toho by nemal zabúdať ani na variabilitu produktu, aby si mohol poistenie prispôsobovať na základe aktuálnej životnej situácie.

Pri investičnom poistení by sa mal klient zamerať na reálnosť odhadu zhodnotenia finančných prostriedkov. Mal by si byť vedomý, či ide o kapitálové alebo investičné poistenie a s tým spojených rizík.
 
Odpovedal: Branislav Jendroľ (01.03.2013)
Späť

Vyberáme z banky.sk