Notebook si musíte v batožine pripoistiť

Bežné cestovné poistenie vám notebook neochráni. Treba si ho špeciálne pripoistiť.  

 
Poistenie batožiny zvyčajne kryje škody, ktoré vám vzniknú na batožine poškodením, zničením, odcudzením alebo stratou. Lenže keď mate v kufri notebook nemusíte za jeho zničenie dostať nič, ak ho nemáte špeciálne pripoistený. Prípadne dostanete len zlomok jeho hodnoty.

V Allianz- Slovenskej poisťovni si notebook nemusíte poisťovať zvlášť. Elektronické prístroje sú zahrnuté do poistenia batožiny, ktoré sa dojednáva spolu s inými druhmi poistenia v rámci balíčka. Ale ak máte drahý notebook nedostanete zaň v bežnom balíčku veľa. „ Štandardne sú limity krytia elektroniky do 335 eur na všetku elektroniku z toho 170 eur na jednu vec,“ hovorí Tóth. 

Poistenie batožiny v Union poisťovni kryje škody, ktoré vzniknú poistenému na batožine poškodením, zničením, odcudzením alebo stratou, a to do výšky 700 eur alebo pri individuálnom komplexnom cestovnom poistení až do výšky 2 800 eur, ale za jednu vec Union uhradí škodu maximálne do výšky 350 eur. 

V prípade, že si priplatíte pripoistenie batožiny nad 350 eur, poistná suma je rovná nadobúdacej hodnote danej veci. Union pripoisťuje predmety maximálne do výšky nadobúdacej hodnoty 2 450 eur.

Pri notebooku je vám však toto pripoistenie na nič. „Výpočtová technika (notebooky, obrazovky, klávesnice, tlačiarne), mobilné telefóny, ale aj profesionálne technické vybavenie potrebné na výkon povolania, nie sú predmetom poistenia batožiny,“ vysvetľuje Kristína Vašková, z oddelenia vývoja produktov cestovného poistenia, Union poisťovne.

V ČSOB poisťovni si môžete v rámci pripoistenia batožiny k cestovnému poisteniu dojednať maximálny limit poistného plnenia 330 eur alebo až 1000 eur. „Na notebook odporúčame uzavrieť k pripoisteniu batožiny aj špeciálne pripoistenie batožiny, kde je maximálny limit na jednu vymenovanú vec 1700 eur,“ radí Zuzana Eliášová, hovorkyňa ČSOB.

Škodu pýtajte od dopravcu

Ak vám notebook poškodí dopravca teda letiskoví pracovníci či vodič autobusu mali by ste si škoduvymáhať od dopravcu a nie od poisťovne. „V Allianz- Slovenskej poisťovni je poškodenie batožiny zverenej dopravcovi je kryté len v niektorých produktoch cestovného poistenia a nie v individuálnom cestovnom poistení,“ informuje Gabriel Tóth, špecialista externej komunikácie Alianz-SP.

Poisťovňa tiež zisťuje či bol notebook poškodený vašou nedbanlivosťou alebo letiskovými pracovníkmi. Ak to spôsobili pracovníci škodu by mal preplatiť dopravca. 

Keď vám z kufra na letisku ukradnú notebook tiež vám poistenie batožiny nepomôže, ani keby bol zamknutý. Opäť si musíte náhradu žiadať od dopravcu. „V prípade, že dôjde ku krádeži na letisku, je nutné túto skutočnosť oznámiť pracovníkom leteckej spoločnosti a vyžiadať si leteckou spoločnosťou potvrdený písomný doklad o vzniku a rozsahu škody,“ radí Kristína Vašková, z oddelenia vývoja produktov cestovného poistenia, Union poisťovne.

ČSOB poisťovňa vám poskytne poistné plnenie za krádež kufra na letisku iba, ak sa jedná o lúpežné prepadnutie. To však musíte preukázať oznámením na polícií. „Ak je kufor len tak niekde položený a klient si napríklad odbehne kúpiť noviny, tak poistné plnenie nebude poskytnuté,“ dodáva Eliášová.

Krajina, kde cestujete nemá veľký vplyv na cenu poistenia batožiny. Čiže či cestujete iba po Európe alebo do zámoria zaplatíte za batožinu rovnako. 

Pozrite si tiež:
Aj zmeškané dovolenkové lietadlo sa dá poistiť
Čo preplatí poisťovňa, ak mešká lietadlo
SMS poistenie sa rozširuje

Vyberáme z Poistovne.sk

53665

Kooperativa získala menšinový podiel v jednej z maklérskych spoločností

Poisťovňa Kooperativa získala od holandskej skupiny UMD Group 35-percentný podiel vo firme Universal maklérsky dom.
14.03.2024
Čítať viac o Kooperativa získala menšinový podiel v jednej z maklérskych spoločností
hands-grasping-a-steering-wheel

Na čo nezabudnúť pri poistení firemných vozidiel

Väčšina poisťovní zdvihla ceny poistného na vozidlá ako reakciu na rastúce ceny energií, náhradných dielov, servisu, ako aj vyšší počet dopravných nehôd. Oplatí sa vôbec havarijné poistenie alebo pripoistenie vozidiel? Poradíme.
13.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Na čo nezabudnúť pri poistení firemných vozidiel
bankovky3

Skupina Generali v minulom roku rástla

Skupina Generali dosiahla v minulom roku hrubé predpísané poistné 82,5 miliardy eur. V medziročnom porovnaní je to nárast o 5,6 %.
12.03.2024
Čítať viac o Skupina Generali v minulom roku rástla

Vyberáme z banky.sk