Sporitelia v 1. a 2. pilieri si nemôžu byť istí výškou dôchodku

POISTOVNE.sk zaujímalo či človek, ktorí si sporí na dôchodok v prvom a v druhom pilieri môže stratiť úspory úplne alebo čiastočne.

 
Odborníci z poisťovni priznávajú, ž úspory nie sú bezpečné nikde, ale istú garanciu ponúkajú obe dôchodkové piliere. Juraj Dlhopolček, výkonný riaditeľ pre dôchodky a firemný obchod ING d.s.s, tvrdí, že môžete vplyvom negatívneho zhodnotenia krátkodobo prísť o časť svojich úspor ale nemôžete stratiť všetky úspory ani v tom prípade, ak by ste mali na svojom účte v najrizikovejšom fonde minimum prostriedkov a neprispievali by ste nepretržite desiatky rokov. „Od pripísania prvých dôchodkových jednotiek na ODÚ sa totiž sporiteľ podieľa na výnosoch a odplatách spoločnosti, keďže tieto sa viažu na majetok v každom dôchodkovom fonde. Hodnota ODÚ tak narastá alebo klesá v závislosti od toho, ako sa zhodnocuje dôchodková jednotka,“ vysvetľuje Dlhopolček.

Riziko v 2.pilieri je rôzne
Riziko straty časti úspor je odvodené od toho v akom fonde si na dôchodok sporíte. „V Konzervatívnom (dlhopisovom) fonde má sporiteľ garantovanú minimálne istinu, čiže tie peniaze ktoré mu Sociálna poisťovňa pošle do 2.piliera,“ hovorí Viktor Kouřil generálny riaditeľ VÚB Generali d.s.s. Pri ostatných dvoch fondoch (vyváženom a rastovom) váš dôchodok bude závisieť od správaní sa trhov a šikovnosti vašej DSS-ky ako dokáže investovať. DSS-k, je na vašom úspechu tiež zainteresovaná, keďže má z toho poplatky. Preto by mala spravovať vaše peniaze čo najlepšie. „Od 1.apríl. sa zákonom v týchto DF garancie rušia tak prirodzene sporitelia môžu aj stratiť,“ dodáva Kouřil. Pri rozhodovaní, v ktorom fonde si sporiť by ste mali prihliadať na svoj vek, predpokladanú dobu sporenia a hlavne na svoju averziu voči riziku. 

Prestúpiť medzi fondami dnes nie je problém. Zvyčajne stačí navštíviť ktorúkoľvek pobočku vašej DSS-ky či banky a jej zamestnanci vám zmenu vykonajú on line. Ak máte overený podpis, môžete o zmenu fondu požiadať aj cez internet z domu. Posledná možnosť je vyplniť žiadosť o prestup a zaslať ju svojej DSS-ke poštou. 

Ani štátny dôchodok nie je istota
Kto by sa chcel spoliehať iba na 1. Dôchodkový pilier mal by vedieť, že ani tam nie je istota výšky dôchodku. „Prostriedky z dôchodkového poistenia v 1. pilieri môžu byť ohrozené vplyvom demografickej alebo hospodárskej krízy. V súčasnosti nie je jasné ako bude štát vyplácať dôchodky v budúcnosti,“ myslí si Juraj Dlhopolček. Ak by ste chceli minimalizovať možnosť zlého hospodárenia štátu poisťovne radia diverzifikovať riziko a sporiť si na dôchodok aj 2. a 3. pilieri. 

Aj generálny riaditeľ VÚB Generali d.s.s. pripomína, že 1. Pilier môže byť ohrozený najmä tým, že na dôchodcov jednoducho nebude mať kto robiť, pretože mladých je stále menej a vek dožitia sa sústavne predlžuje. Lucia Muthová, hovorkyňa Allianz- Slovenskej poisťovne, pripomína na príklade Grécka, že štát nemusí vždy hospodáriť dobre. „Čo sa deje v štáte, ktorému sa nedarí hospodáriť, vidíme v prípade Grécka, kde okrem mnohých iných úsporných opatrení dochádza aj k znižovaniu dôchodkov,“ dodáva. 

Pozrite si tiež:
ING životná poisťovňa hlási pokles poistného
Allianz upravuje životné poistenie
Vláda zrušila časť garancií v 2. pilieri

Vyberáme z Poistovne.sk

Kedy za vás platí zdravotné poistenie štát

Štát platí zdravotné poistenie nielen za deti, študentov a dôchodcov. Pozrite si, za ktoré osoby platí zdratovné poistenie štát a kedy si ho musíte platiť sami.
26.04.2024 | redakcia
Čítať viac o Kedy za vás platí zdravotné poistenie štát
Auto-004

Zákon o PZP sa mení, maximálne limity v rámci škôd a aj pokuty sa plánujú zvýšiť

Zákon o povinnom zmluvnom poistení (PZP) motorových vozidiel opäť čakajú zmeny. Poslanci parlamentu novelu zákona posunuli do druhého čítania.
24.04.2024
Čítať viac o Zákon o PZP sa mení, maximálne limity v rámci škôd a aj pokuty sa plánujú zvýšiť
Záplavy_Rudno_Allianz1

Prírodné živly spôsobujú čoraz viac škôd, pri niektorých medziročne stúpli aj o stovky percent

Prírodné živly spôsobili minulý rok najviac škôd za posledných 5 rokov. Medziročne stúpol počet škôd o 185 percent, pričom povodne a záplavy spôsobili nárast škodovosti o 433 percent. Na ochranu klientov pred podpoistením Allianz aktualizuje výšku poistnej sumy nehnuteľnosti podľa vývoja cien realít.
24.04.2024
Čítať viac o Prírodné živly spôsobujú čoraz viac škôd, pri niektorých medziročne stúpli aj o stovky percent

Vyberáme z banky.sk