Poisťovnícky sektor v prvom polroku mierne rástol

 


Poisťovnícky sektor evidoval v prvých šiestich mesiacoch tohto roka mierny medziročný nárast. Technické poistné spoločností patriacich do asociácie poisťovní predstavovalo podľa predbežných výsledkov sumu 1,08 mld. eur, pričom pred rokom to bolo 1,05 mld. eur. Rástlo tak životné, ako aj neživotné poistenie. Objem v životnom poistení sa zvýšil o necelé dve percentá na 558,6 mil. eur a v neživotnom poistení o tri percentá na 521,3 mil. eur.

Najvyšší objem poistného vytvorila Allianz-Slovenská poisťovňa so sumou takmer 317 mil. eur. V medziročnom porovnaní je to však pokles o 0,7 %. Poisťovňa Kooperativa zaznamenala nárast o jedno percento na 251,1 mil. eur. Avšak celá skupina Vienna Insurance Group, do ktorej okrem Kooperativy patrí aj Komunálna poisťovňa a Poisťovňa Slovenskej sporiteľne, evidovala nárast o 3,8 % na 347,9 mil. eur. Ďalšie najvyššie poistné mala poisťovňa Generali so sumou 99,9 mil. eur pri raste o 1,3 %.

Poisťovňa Kooperativa vidí na Slovensku potenciál rastu a podľa nej nie je náš trh ešte nasýtený. Existuje potenciál rastu novej produkcie tak v životnom, ako aj v neživotnom poistení. Kooperativa bude oslovovať predovšetkým existujúcu klientelu s ponukou tých produktov, ktoré klienti nemajú a mali by mať. Nevyspytateľné poveternostné podmienky a katastrofické udalosti z roku 2010 potvrdzujú podľa spoločnosti nevyhnutnosť poistení pre občanov.

V tomto roku by spoločnosť Kooperativa chcela zvýšiť predpísané poistné zhruba o tri percentá. V neživotnom poistení očakáva nárast v predaji poistenia občanov, ako aj v poisteniach pre podnikateľov a priemysel. V životnom poistení spoločnosť plánuje nárast predovšetkým v oblasti bežne platených foriem životných poistení. Poisťovňa Allianz vo výročnej správe uviedla, že výška hrubého predpísaného poistného by sa podľa jej predpokladu mala znížiť o takmer 3 % na 506,4 mil. eur.

Jednou z hlavných priorít Poisťovne Slovenskej sporiteľne ostáva nízka miera nákladovosti, ktorú bude dosahovať prostredníctvom optimalizácie procesov a nákladovej štruktúry. Zároveň chce upevniť stabilitu a finančnú situáciu. Zameria sa tiež na riadenie rizík a bude pokračovať v prípravách na novú reguláciu Solvency II. V tomto roku firma predpokladá medziročný nárast hrubého predpísaného poistného vo výške takmer 8 %.

Union poisťovňa dosiahla v prvom polroku hrubé predpísané poistné 21,6 mil. eur pri medziročnom zvýšení o 10,6 %. Jedným z cieľov poisťovne Union je udržať si silné postavenie v tradičnom segmente cestovného poistenia a ďalej dobudovávať svoju pozíciu v tejto oblasti v Českej republike. "Poistenie motorových vozidiel je naša dlhodobá ambícia, význam tohto druhu poistenia v celkovom portfóliu razantne narastá," uviedol Union v polročnej správe. 

Vyberáme z poistovne.sk

making-a-budget-tracking-finances

Poisťovne investujú do sprostredkovateľských spoločností. Prinesie to koniec ich nezávislosti?

Keď poisťovňa majetkovo vstúpi do sprostredkovateľskej spoločnosti, môže to mať pre klientov pozitívny, no i negatívny dopad. Ostanú finanční agenti i naďalej nezávislí, alebo budú preferovať produkty danej poisťovne?
15.05.2024 | redakcia
Čítať viac o Poisťovne investujú do sprostredkovateľských spoločností. Prinesie to koniec ich nezávislosti?
zľava_Todorov-Allianz,Hercog-Škoda

Allianz doplnila firemnú flotilu o viac ako 50 áut značky Škoda

Firemnú flotilu Allianz doplní až 53 nových vozidiel značky Škoda. Do automobilového parku pribudnú modely Škoda Superb tretej generácie, Škoda Octavia a Škoda Fabia. Allianz je partnerom značky Škoda na Slovensku už takmer dve dekády, doteraz využívala viac ako 400 jej vozidiel.
13.05.2024
Čítať viac o Allianz doplnila firemnú flotilu o viac ako 50 áut značky Škoda

Cestovné poistenie pre dôchodcov. Aká je ponuka?

Majú poisťovne v týchto prípadoch vekové limity? Od akého veku dávajú prirážky? Je istý vek, od ktorého vás nepoistia vôbec? Pripravili sme vám stručný prehľad poistenia pre seniorov.
13.05.2024 | redakcia
Čítať viac o Cestovné poistenie pre dôchodcov. Aká je ponuka?

Vyberáme z banky.sk