Ako predchádzať rakovine krčka maternice? Pozrite si, komu poisťovňa preplatí vakcínu

Rakovina krčka maternice je po rakovine prsníka druhé najčastejšie onkologické ochorenie žien. Ročne na Slovensku pribudne 600 prípadov, tretina sa končí smrťou. Pritom ide o typ malígneho ochorenia, voči ktorému sa dá chrániť očkovaním.

a-doctor-smiles-while-holding-her-clipboard

Spúšťač ochorenia

Spúšťačom ochorenia je najmä prítomný papilomavírus. „Až u 99 % pacientiek s rakovinou krčka maternice sa zisťuje práve Human Papilloma Virus (Ľudské paillomavírusy, HPV), najmä subtypy HPV 16 a 18,“ vysvetľuje gynekologička z bratislavskej polikliniky Frais MUDr. Miroslava Závodská. Svoju rolu zohráva aj genetika.

Nie každá infekcia HPV však vedie k vzniku rakoviny. „Len niektoré typy týchto vírusov, tzv. rakovinotvorné-vysokorizikové alebo „high risk“ HPV (HR-HPV), zohrávajú rozhodujúcu úlohu pri vzniku rakoviny krčka maternice. Infekcia HPV je častá, počas života sa vírusom nakazí až 80 % ľudí,“ upozorňuje doktorka. Imunitný systém zdravého človeka sa dokáže infekcie zbaviť. V malej časti infikovaných rakovina prepukne, ich imunitný systém nereaguje dostatočne a HPV spôsobí abnormálne zmeny v bunkách. V prípade, že toto štádium sa včas nezachytí, môžu zmeny pokračovať a spôsobiť vznik nádoru.

Príznaky a riziká

Väčšina typov HPV je neškodná, no niektoré môžu spôsobiť genitálne bradavice a niektoré môžu spôsobiť zmeny, ktoré sa môžu rozvinúť do rakoviny krčka maternice. Čo je však horšie, infekcia HR-HPV je spočiatku bezpríznaková. „HR HPV sa dá identifikovať z materiálu odobraného z krčka maternice. Posiela sa do laboratória, kde hodnotia jeho prítomnosť eventuálne aj subtypy HPV,“ vysvetľuje doktorka M. Závodská.

Rozvoj rakoviny ovplyvňujú aj rizikové faktory, medzi ktoré patrí pretrvávajúca infekcia HR-HPV, HIV a AIDS, pohlavne prenosné choroby, fajčenie, rodinná anamnéza a predchádzajúca rakovina vagíny, vulvy, obličiek alebo močových ciest.

Kým počiatočné štádiá rakoviny krčka maternice sú asymptomatické, v pokročilejšom štádiu sa môže vyskytovať abnormálne vaginálne krvácanie mimo cyklus, krácanie po sexe alebo cvičení, panvová bolesť, vaginálny výtok a problémy pri pohlavnom styku..

Kondóm nepomáha

Používanie kondómu pri prevencii prenosu vírusu nie je 100 % účinné. „Vírus totiž môže občas infikovať aj okolitú pokožku, ktorá nie je kondómom chránená,“ upozorňuje doktorka. Ako dodáva, práve očkovanie je dôležité, lebo sa imunitný systém aktivuje ihneď.

„Účinnou prevenciou je očkovanie proti HPV. Dôležité je aj preventívne gynekologické vyšetrenie, ktoré by mala žena absolvovať jedenkrát za rok,“ vysvetľuje. V rámci neho sa robí klinické vyšetrenie, pri ktorom gynekológ vyšetrí vagínu a krčok, urobí palpačné a ultrazvukové vyšetrenie malej panvy. Vykonáva aj kolposkopiu. „Je to ambulantné vyšetrenie, ktoré nám umožní podrobne prezrieť krčok pomocou veľkej lupy. Odoberá sa aj ster na cytologické vyšetrenie. Pri podozrení na zmeny na krčku, ktoré by mohli vzbudzovať podozrenie z nádorového procesu, je možné odobrať vzorky (biopsie) z abnormálnych oblastí krčka,“ vysvetľuje gynekologička Frais. Skríning rakoviny krčka maternice na Slovensku je určený pre ženy vo veku od 23 do 64 rokov. Najúčinnejšou zbraňou je však očkovanie, ktoré dokáže znížiť pravdepodobnosť vzniku tohto ochorenia. Očkovanie je optimálne podstúpiť ešte pred 1. pohlavným stykom, na Slovensku poisťovne preplácajú očkovanie proti HPV pre deti medzi 12-15 rokmi. Očkovať sa môžu ženy aj muži. Predpísať očkovaciu látku, ak nie je hradená zdravotnou poisťovňou, môže pritom ktorýkoľvek lekár.

Vyberáme z Poistovne.sk

Kedy za vás platí zdravotné poistenie štát

Štát platí zdravotné poistenie nielen za deti, študentov a dôchodcov. Pozrite si, za ktoré osoby platí zdratovné poistenie štát a kedy si ho musíte platiť sami.
26.04.2024 | redakcia
Čítať viac o Kedy za vás platí zdravotné poistenie štát
Auto-004

Zákon o PZP sa mení, maximálne limity v rámci škôd a aj pokuty sa plánujú zvýšiť

Zákon o povinnom zmluvnom poistení (PZP) motorových vozidiel opäť čakajú zmeny. Poslanci parlamentu novelu zákona posunuli do druhého čítania.
24.04.2024
Čítať viac o Zákon o PZP sa mení, maximálne limity v rámci škôd a aj pokuty sa plánujú zvýšiť
Záplavy_Rudno_Allianz1

Prírodné živly spôsobujú čoraz viac škôd, pri niektorých medziročne stúpli aj o stovky percent

Prírodné živly spôsobili minulý rok najviac škôd za posledných 5 rokov. Medziročne stúpol počet škôd o 185 percent, pričom povodne a záplavy spôsobili nárast škodovosti o 433 percent. Na ochranu klientov pred podpoistením Allianz aktualizuje výšku poistnej sumy nehnuteľnosti podľa vývoja cien realít.
24.04.2024
Čítať viac o Prírodné živly spôsobujú čoraz viac škôd, pri niektorých medziročne stúpli aj o stovky percent

Vyberáme z banky.sk