Čierne diery v zdravotníctve

V zdravotnom systéme sa už roky stretávame s tvrdením, že všade chýbajú peniaze. Kde sa zo systému strácajú?

32984_obr
Keď má pacient zaplatiť päť alebo desať eur za zdravotnú starostlivosť, väčšinou ho to finančne nezruinuje. Ale ak má zaplatiť 100-tisíc eur, prepadá zúfalstvu. Práve vtedy sa má spoľahnúť na zdravotné poistenie.

Lieky na predpis bez doplatku pre všetky deti do 6 rokov bez ohľadu na to, či žijú v chudobe alebo v luxuse. Takéto opatrenie platí na Slovensku už viac ako dva roky a zdravotné poisťovne stojí ročne desiatky miliónov eur. Hoci ho presadila vláda, ktorá už rok nevládne, stále vraciame 1-2 eurové doplatky za lieky pre deti aj rodičom s nadpriemernými príjmami. Tie potom chýbajú inde.

Lieky sa z pohľadu úhrady zdravotnou poisťovňou rozdeľujú na kategorizované a nekategorizované. Kategorizované hradia zdravotné poisťovne buď plne alebo čiastočne. Ak sú hradené len čiastočne, ministerstvo zdravotníctva určuje, aký je maximálny doplatok pacienta, a teda koľko z ceny lieku si hradí sám a koľko hradí zdravotná poisťovňa. Za všetky deti do 6 rokov však platia doplatky zdravotné poisťovne. Čiže lieky majú zadarmo.*

Odpustenie doplatkov za lieky alebo stanovenie maximálnej hranice, koľko môžu deti z chudobných rodín či nízkopríjmoví dôchodcovia zaplatiť najviac za lieky na predpis, je sociálne opatrenie. Je veľmi správne a jeho cieľom je, aby všetci mali prístup k zdravotnej starostlivosti bez ohľadu na svoj príjem. Otázne je nastavenie pravidiel. Od 1. apríla 2021 máme uzákonené, že rodičia detí do 6 rokov neplatia doplatky za lieky bez ohľadu na to, koľko zarobia ich rodičia. Vďaka tomu, zdravotná poisťovňa Dôvera uhradila za takmer 200-tisíc detí (presne 197 409) spolu necelých 10 miliónov eur (presne 9 743 411 eur). Ďalšie milióny uhradili ostatné zdravotné poisťovne.

Spravodlivosť...

Avšak z týchto takmer 200-tisíc detí má 10-tisíc aspoň jedného rodiča, ktorý zarobí najmenej 30-tisíc eur ročne. To je 2.500 eur mesačne alebo, ak chcete, približne dvojnásobok priemernej mzdy. Údaje o ich príjmoch poznáme, pretože sa z nich platia zdravotné odvody. Do vrecka teda nemajú až tak hlboko. Dovolíme si tvrdiť, že ak ich dieťa ochorie a budú musieť zaplatiť v lekárni za lieky 5 či 10 eur navyše, vôbec si to nevšimnú. Či chcú alebo nechcú, sú však prijímateľmi sociálneho opatrenia.

Ale teraz pozor. Doplatky za lieky, ktoré sme za deti týchto rodičov zaplatili za posledné dva roky sú viac ako 600-tisíc eur. Minuli sme státisíce, avšak nie celkom efektívne. Mohli sme ich použiť inak. Napr. uhradiť niekoľkým onkologickým pacientom inovatívnu liečbu.

Niekto môže namietať, že aj dobre zarábajúci človek môže mať choré dieťa, ktorého finančné nároky presahujú jeho príjmy. Dobre. Pozreli sme na to, koľkým z týchto detí (rodič s príjmom nad 30.000 ročne) sme za rok odpustili doplatky za viac ako 500 eur. Bolo ich 466. Tých, ktorým sme odpustili doplatky za viac ako 1000 eur, bolo presne šesť. Tu však treba poznamenať, že ak je uvedené sociálne opatrenie nastavené správne, aj lepšie zarábajúcim rodičom s veľmi vysokými doplatkami patrí sociálna ochrana. Vo vyspelom svete nenájdete krajinu, v ktorej by bolo zdravotníctvo celkom zadarmo. Všade funguje spoluúčasť pacientov, ktorá je dôležitým príjmom zdravotníctva, no okrem toho motivuje poistencov starať sa o vlastné zdravie. Je však smutnou realitou, že na Slovensku rozdávame peniaze aj tým, čo to až tak nepotrebujú (príklad vyššie) a pritom nemáme na liečbu, ktorá je už aj v okolitých štátoch štandardom.

Keď majú pacienti zaplatiť dve, päť alebo desať eur za zdravotnú starostlivosť, väčšinou ich to finančne nezruinuje. Ale ak má zaplatiť 100-tisíc eur, môže to zruinovať jeho, jeho rodinu alebo je pre neho liečba absolútne nedostupná. Práve toto je totiž oblasť, kde sa máme spoľahnúť na zdravotné poistenie.

Na Slovensku to však máme presne naopak. Inovatívne terapie v desiatkach tisíc eur často nehradíme, pričom dvoj-, troj-, päťeurové doplatky častokrát nezmyselne pokrývame z verejného zdravotného poistenia.

*neplatí, ak si pacienti (ich zákonní zástupcovia) vyberú alternatívu s vyšším doplatkom.
Autor blogu: Martin Kultan, riaditeľ zdravotnej poisťovne Dôvera

Vyberáme z Poistovne.sk

male-doctor-with-stethoscope-and-clipboard

Na očkovanie proti žltačke, ovčím kiahniam, HPV vírusu vám prispeje poisťovňa

Dobrovoľné teda nepovinné očkovania sú už dávno súčasťou zdravotnej starostlivosti. Ide napríklad o očkovanie proti chrípke, žltačke, či kliešťovej encefalitíde. Koľko vám prispeje poisťovňa a ako treba požiadať o zľavu?
02.05.2024
Čítať viac o Na očkovanie proti žltačke, ovčím kiahniam, HPV vírusu vám prispeje poisťovňa

Ako poistiť bicykel

V peknom počasí sadá na bicykel čoraz viac cyklistov. Cyklistika nie je už len víkendovou záležitosťou, ale mnohí ľudia siahajú po bicykli aj pri ceste do práce. Ako si zabezpečiť bicykel pred krádežou a kto uhradí škody, ktoré spôsobíte ako cyklista? 
29.04.2024 | redakcia
Čítať viac o Ako poistiť bicykel

Kedy za vás platí zdravotné poistenie štát

Štát platí zdravotné poistenie nielen za deti, študentov a dôchodcov. Pozrite si, za ktoré osoby platí zdratovné poistenie štát a kedy si ho musíte platiť sami.
26.04.2024 | redakcia
Čítať viac o Kedy za vás platí zdravotné poistenie štát

Vyberáme z banky.sk