Ako riešiť nehodu ak vinník nemá PZP? Kedy dostanete náhradu z Poistného garančného fondu?

Ak pri dopravnej nehode zistíte, že vinník nemá uzatvorené povinné zmluvné poistenie, odporúčame ihneď privolať políciu.

redakcia-nehoda1
Tým, že zavoláte políciu predídete komplikáciám, napríklad keď sa vinník začne vyviňovať a prekrúti fakty proti vám. Mimochodom, za jazdu s vozidlom bez povinného zmluvného poistenia hrozí pokuta vo výške niekoľko tisíc eur. Keď nehodu zdokumentuje polícia, môžete sa obrátiť na Slovenskú kanceláriu poisťovateľov, aby ste si uplatnili nárok z poistného garančného fondu.

Pri škodových udalostiach, kedy vinník z miesta nehody ušiel, musíme rozlišovať dve situácie - či je vinník známy, alebo neznámy. Ak je známy, poznáte jeho evidenčné číslo prípadne máte svedkov udalosti, kontaktujte políciu a po dokázaní viny si môžete nárok uplatniť z poistenia škodcu, v prípade nepoisteného vozidla z poistného garančného fondu, alebo súdnou cestou. V druhej situácii, keď je vinník neznámy a vy si nájdete už len poškodené vozidlo, ste v horšej situácii. Vzniknutú škodu si môžete uplatniť z havarijného poistenia (môžete platiť spoluúčasť) alebo ju celú zaplatíte z vlastných peňazí.

Kedy môžem čerpať preplatenie škody z garančného fondu?

Slovenská kancelária poisťovateľov (SKP) spravuje Poistný Garančný fond, ktorý je definovaný v §24 zákona č. 381/2001 Z. z. Do tohto fondu prispievajú poisťovne a vyplácajú sa z neho škody definované v zákone. Z Poistného garančného fondu je možné poskytnúť poistné plnenie za škodu len v nasledovných prípadoch:

Podľa paragrafu 24

  • pri ujme na zdraví a náklady pri usmrtení spôsobené prevádzkou nezisteného motorového vozidla,
  • za škodu spôsobenú prevádzkou motorového vozidla, za ktorú zodpovedá nezistená osoba
  • za škodu, za ktorú zodpovedá osoba bez poistenia zodpovednosti,
  • za škodu spôsobenú prevádzkou motorového vozidla, za ktorú zodpovedá osoba, ktorej zodpovednosť za túto škodu je poistená v poisťovni, ktorá z dôvodu platobnej neschopnosti nemôže túto škodu uhradiť,
  • za škodu spôsobenú prevádzkou cudzozemského motorového vozidla, za ktorú zodpovedá osoba, ktorej zodpovednosť za túto škodu je poistená hraničným poistením,
  • za škodu spôsobenú prevádzkou cudzozemského motorového vozidla vodičom, ktorému nevzniká pri prevádzke tohto motorového vozidla na území SR povinnosť uzavrieť hraničné poistenie.

Podľa paragrafu 24a

  • ak do 3 mesiacov odo dňa oznámenia poškodeného o škodovej udalosti poisťovňa alebo jej likvidačný zástupca zodpovedný za náhradu škody neposkytol poškodenému písomné vysvetlenie k nárokom na náhradu škody
  • alebo poisťovňa so sídlom v inom členskom štáte neurčila v SR likvidačného zástupcu zodpovedného za náhradu škody.

Podľa paragrafu 24b

  • ak nie je možné zistiť motorové vozidlo, ktorého prevádzkou bola na území iného členského štátu spôsobená škoda
  • alebo do 2 mesiacov od vzniku škody spôsobenej prevádzkou motorového vozidla nie je možné zistiť poisťovňu zodpovednú za náhradu škody.

Vyberáme z Poistovne.sk

male-doctor-with-stethoscope-and-clipboard

Na očkovanie proti žltačke, ovčím kiahniam, HPV vírusu vám prispeje poisťovňa

Dobrovoľné teda nepovinné očkovania sú už dávno súčasťou zdravotnej starostlivosti. Ide napríklad o očkovanie proti chrípke, žltačke, či kliešťovej encefalitíde. Koľko vám prispeje poisťovňa a ako treba požiadať o zľavu?
02.05.2024
Čítať viac o Na očkovanie proti žltačke, ovčím kiahniam, HPV vírusu vám prispeje poisťovňa

Ako poistiť bicykel

V peknom počasí sadá na bicykel čoraz viac cyklistov. Cyklistika nie je už len víkendovou záležitosťou, ale mnohí ľudia siahajú po bicykli aj pri ceste do práce. Ako si zabezpečiť bicykel pred krádežou a kto uhradí škody, ktoré spôsobíte ako cyklista? 
29.04.2024 | redakcia
Čítať viac o Ako poistiť bicykel

Kedy za vás platí zdravotné poistenie štát

Štát platí zdravotné poistenie nielen za deti, študentov a dôchodcov. Pozrite si, za ktoré osoby platí zdratovné poistenie štát a kedy si ho musíte platiť sami.
26.04.2024 | redakcia
Čítať viac o Kedy za vás platí zdravotné poistenie štát

Vyberáme z banky.sk