Kyber poistenie vás chráni pred zneužitím osobných údajov, elektronickej platbe aj kyberšikane

Kyber poistenie vás chráni pred zneužitím osobných údajov, elektronickej platbe aj kyberšikane

hand-counting-money-in-india
„Kyber kriminalita je veľmi aktuálnou témou. Čoraz častejšie počujeme o prípadoch, kedy dochádza k osočovaniu ľudí na internete, k vytváraniu falošných profilov, šíreniu nelichotivých informácií, či krádežiam pri elektronických platbách. Ak niektorá z uvedených situácií už nastane, človek nemusí vedieť, čo robiť, ako zareagovať, na koho sa obrátiť, právne zastupovanie nie je lacnou záležitosťou a začína pomyselný kolotoč nepríjemností. Poisťovne vnímajú riziká, ktoré so sebou prináša moderný spôsob komunikácie a svet internetu, preto sa snažíme chrániť svojich klientov aj v online prostredí,“ vysvetľuje riaditeľ Úseku vývoja produktov pre Wüstenrot poisťovňu Patrik Klimko.

Poisťovňa síce nedokáže zabezpečiť ochranu v online prostredí, ale v prípade problémov a nepríjemností spojenými s kyber kriminalitou vie klientom pomôcť zvládnuť následky. Podobne, ako pri iných poistných udalostiach, buď priamo uhradí vzniknuté škody alebo klientom hradí náklady právneho zastúpenia, ktoré je pri kyber kriminalite často nevyhnutné.

Čo patrí medzi kyber kriminalitu

  • útoky v rámci elektronických platieb: ak sa stanete obeťou podvodníkov na internete a z účtu vám napr. zmiznú peniaze

  • ohrozenie virtuálnej identity: v prípade zneužitia osobných údajov na podvodné získanie pôžičky či hotovosti

  • poškodenie dobrého mena: ak sa stanete obeťou kyberšikany alebo ohovárania , poisťovňa zabezpečí tzv. „Cleaning“ - odstránenie nepravdivých a poškodzujúcich informácií na internete alebo tzv. „Flooding“ - vytlačenie takýchto informácií z predných miest vyhľadávačov.

  • riziko nákupu cez internet: v prípade že vám eshop nedoručí tovar, alebo doručený tovar je poškodený či nekompletný
Kyber zločiny môžu viesť skutočne k veľkým problémom. Najčastejšie sa človek obráti automaticky na políciu, následne začína proces dokazovania. Pri právnom zastupovaní vie pomôcť aj poisťovňa, ktorá za klienta pokryje náklady na právnika.

Nápomocné sú pre klientov aj nonstop asistenčné služby, ktoré klientom poskytnú právnu pomoc s cieľom nájsť riešenie mimosúdnou cestou, prípadne v súdnom konaní.

Ktorá poisťovňa vás poistí proti kyber zločinom

Kyber poistenie si môžete zriadiť v poisťovni UNIQA a vo Wüstenrote. Je to v podstate pripoistenie k poisteniu dománosti. Poistia vás aj v Tatra banke (poistný produkt poisťovne Uniqa).

Rozsah poistného plnenia je v oboch poisťovniach rovnaký:

cyber_risk

ČSOB

V ČSOB vás poistia proti kybernetickým rizikám, ak ste podnikateľ. Poistenie kybernetických rizík je kombináciou majetkového poistenia, poistenia zodpovednosti a asistenčnej služby. Neraz sa stáva, že útočník zablokuje počítačové systémy vo firme a následne dojde k vydieraniu. Straty kvôli prerušenej prevádzke bývajú veľmi vysoké.

Nasledujúca infografika znázorňuje, čo sa deje v prípade kybernetického útoku na firmu a ako pomôže poisťovňa:

pomoc_poistovne
(zdroj: ČSOB)

Tu je niekoľko prípadov kyber útokov, ktoré riešila ČSOB v praxi:

Hackeri napadli počítačové systémy továrne na výrobu sušienok. Použili softvér na analýzu sietí a prevzali kontrolu nad kľúčovým systémom. Zastavili výrobu a sušienkové cesto, ktoré už bolo vyrobené, zaschlo a zablokovalo prepravné potrubia. Zablokovanie bolo natoľko vážne, že potrubia museli byť rozmontované a nahradené novými, čo malo za následok prerušenie prevádzky továrne. Poisťovňa uhradila škody vzniknuté prerušením prevádzky ako aj ušlý zisk.
Hackeri získali prístup do hotelových počítačov a zašifrovali všetky dáta, vrátane zálohových dát. Podarilo sa im dokonca získať kontrolu nad elektronickým „key card“ systémom a uzamknúť všetky dvere v hoteli, takže hostia ani personál nemohli vojsť, ani vyjsť. Hackeri požadovali výkupné vo výške 3 000 € a hotelový manažment sa rozhodol zaplatiť. Spoločnosť nakoniec utrpela finančné straty bezmála 10 000 €, vrátane investícií na vylepšenie zabezpečovacích systémov. Z poistenia dostal hotel uhradené náklady na výkupné a na obnovu dát.

Tipy, ako sa chrániť na internete

  • Nevyužívajte nezabezpečené verejné internetové pripojenie.
  • Nainštalujte si antivírusový program a pravidelne ho aktualizujte.
  • Vytvorte si komplikovanejšie heslo, ktoré sa bude skladať z veľkých aj malých písmen, číslic aj špeciálnych znakov. Zároveň nemajte v každom konte vždy rovnaké heslo.
  • Ak je to možné, využívajte dvojfaktorové overenie.
  • Nikdy neotvárajte podozrivé odkazy na internetové stránky.
  • Nereagujte na podozrivé e-maily alebo SMS správy.
  • Na sociálnych sieťach využívajte možnosť zabezpečenej konverzácie.
  • Nenakupujte cez neznáme alebo podozrivé internetové obchody.
  • Nezverejňujte svoje osobné údaje na sociálnych sieťach.
  • Neposkytujte svoje platobné údaje cudzím osobám.

Vyberáme z Poistovne.sk

IMG_2905-R

Zdravotná poisťovňa Dôvera dosiahla vlani zisk takmer 20 mil. eur

Zdravotná poisťovňa Dôvera uzavrela minulý rok so ziskom 19,95 mil. eur. Poisťovňa z tejto sumy presunie 3,99 mil. eur do rezervného fondu, zvyšok poputuje do nerozdeleného zisku minulých rokov.
28.03.2024
Čítať viac o Zdravotná poisťovňa Dôvera dosiahla vlani zisk takmer 20 mil. eur
UNIZA_SF_1080x1080

Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Až 3x vyšší dopyt po absolventoch a 100%-ná zamestnanosť. Strojnícka fakulta UNIZA je miestom, kde sa formuje nasledujúca generácia moderných inžinierov, ktorí menia svet. Ak hľadáš životnú istotu, prelomové študijné odbory a technologických lídrov na slovenskom trhu - je to tvoja jasná voľba.
28.03.2024
Čítať viac o Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Cez Veľkú noc sa stali kuriózne poistné udalosti

Aj keď tretina Slovákov Veľkú noc neoslavuje, počas Veľkej noci sa poisťovne stretávajú s nezvyčajnými poistnými udalosťami. Prinášame vám výber tých najlepších.
28.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Cez Veľkú noc sa stali kuriózne poistné udalosti

Vyberáme z banky.sk