Cestovné poistenie: Najdrahšie poistné udalosti stoja poisťovne stovky tisíc euro

Rád, na čo si dať na dovolenke pozor, je v tomto období dostatok; my sa dnes pozrieme na zopár naozaj drahých poistných udalostí, ktoré museli poisťovne riešiť v rámci cestovného poistenia.

selfie-hikers-on-cobblestone-hill

Močové kamene v USA a pád do rokliny na Aljaške

Vážne poistné udalosti, ktorých výška sa pohybuje v desaťtisícoch, rieši Allianz v rámci cestovného poistenia každý rok. Jedným z nich bol infarkt klienta v Spojených Arabských Emirátoch. Účet za zdravotnú starostlivosť a 16-dňovú hospitalizáciu sa vyšplhal na 127-tisíc eur. „Jednoznačne najväčšou poistnou udalosťou v minulom roku bolo ochorenie klientky súvisiace s močovými kameňmi v USA, kde sme za liečbu a 5-dňovú hospitalizáciu uhradili viac ako 160-tisíc eur,“ uvádza riaditeľ odboru likvidácie poistných udalostí Allianz – Slovenskej poisťovne Dárius Nógli. V inom prípade Allianz riešila ochorenie klienta na maláriu v Sudáne. Jeho prevoz do Juhoafrickej republiky, hospitalizácia a liečba vyšla na 58-tisíc eur.

„Za posledné roky bolo najväčšou poistnou udalosťou zranenie horolezca, ktorý pri výstupe spadol do rokliny na Aljaške. Za ošetrenie a hospitalizáciu v nemocnici v USA a následný prevoz na Slovensko vyplatila Allianz vyše 166 000 eur,“ hovorí Helena Kanderková, PR špecialistka poisťovne Allianz.

Operácia a hospitalizácia vyjdú draho

Kanderková ďalej vysvetľuje, že najväčšie škody v cestovnom poistení sú škody na zdraví, kde je potrebná operácia alebo hospitalizácia v nemocnici na jednotke intenzívnej starostlivosti. „Naposledy sme takto riešili poistnú udalosť, keď klient na dovolenke v Grécku upadol do bezvedomia. Privolaný lekár skonštatoval mozgovú príhodu, klient bol prevezený do nemocnice a napojený na prístroje,“ hovorí ďalej. „Okrem ošetrenia a pobytu v nemocnici sme uhradili letenky a ubytovanie pre rodinných príslušníkov a následnú repatriáciu na Slovensko. Náklady presiahli 88 000 eur.“

Najdrahšie vyjde liečba v USA

Beáta Lipšicová za poisťovňu UNIQA uvádza, že suverénne najdrahším bol prípad ťažkých kardio problémov klienta v USA, ktoré ho ohrozovali na živote. „Hospitalizácia vyšla takmer na viac ako 121 000 eur, liečenie a operácia cez 323 000 eur, spolu teda išlo takmer o 500 000 eur,“ vysvetľuje. „Aj táto poistná udalosť ukázala, že liečba v USA (Kanada) je bezkonkurenčne najdrahšia na celom svete a že sa neoplatí šetriť na poistných čiastkach, ak cestujete práve tam.“ UNIQA riešila pred dvoma rokmi ďalší veľmi komplikovaný prípad, kedy klient skončil v krajine Južnej Ameriky v nemocnici s ťažkým respiračným syndrómom SARS spôsobeným ochorením Covid-19. „Hospitalizácia s napojením na pľúcnu ventiláciu a následná komplikovaná liečba pridružených infekcií stála 226 000 eur. Žiaľ, pacient nakoniec neprežil. Repatriácia telesných pozostatkov stála takmer 9 000 eur,“ uzatvára Lipšicová.

Ešte stále váhate, či má cestovné poistenie význam?

Vyberáme z Poistovne.sk

Kedy za vás platí zdravotné poistenie štát

Štát platí zdravotné poistenie nielen za deti, študentov a dôchodcov. Pozrite si, za ktoré osoby platí zdratovné poistenie štát a kedy si ho musíte platiť sami.
26.04.2024 | redakcia
Čítať viac o Kedy za vás platí zdravotné poistenie štát
Auto-004

Zákon o PZP sa mení, maximálne limity v rámci škôd a aj pokuty sa plánujú zvýšiť

Zákon o povinnom zmluvnom poistení (PZP) motorových vozidiel opäť čakajú zmeny. Poslanci parlamentu novelu zákona posunuli do druhého čítania.
24.04.2024
Čítať viac o Zákon o PZP sa mení, maximálne limity v rámci škôd a aj pokuty sa plánujú zvýšiť
Záplavy_Rudno_Allianz1

Prírodné živly spôsobujú čoraz viac škôd, pri niektorých medziročne stúpli aj o stovky percent

Prírodné živly spôsobili minulý rok najviac škôd za posledných 5 rokov. Medziročne stúpol počet škôd o 185 percent, pričom povodne a záplavy spôsobili nárast škodovosti o 433 percent. Na ochranu klientov pred podpoistením Allianz aktualizuje výšku poistnej sumy nehnuteľnosti podľa vývoja cien realít.
24.04.2024
Čítať viac o Prírodné živly spôsobujú čoraz viac škôd, pri niektorých medziročne stúpli aj o stovky percent

Vyberáme z banky.sk