Pri poistení karavanov a obytných áut nezabudnite na niekoľko dôležitých detailov

Ponúkame rady, na čo pri poistení nezabudnúť a ako je to s poistením v prípade, že chcete karavan prenajímať.

hands-grasping-a-steering-wheel
Obytné vozidlo môže mať ubytovaciu časť integrovanú priamo vo vnútri automobilu alebo v samostatnom prívese. Podľa zákona, v oboch prípadoch platí povinnosť uzavrieť PZP.

Najčastejšie škody

Pri karavanoch a prívesoch sa poisťovne najčastejšie stretávajú so škrabancami a poškodením plášťa, ku ktorým dochádza pri prejazde užšími miestami alebo pri cúvaní. Značné škody dokážu spôsobiť aj živly – najmä krupobitie a víchrice. Opravy plášťa karavanov a prívesov sú veľmi nákladné a často aj nerentabilné, takže v mnohých prípadoch ide o totálnu škodu.

Pozor si dajte na hmotnosť

Pri karavanoch a prívesoch ide najčastejšie o vozidlá do 3,5 tony. Upozorňujeme, že ide o hmotnosť vrátane posádky a nákladu, nie bez nich. Je totiž potrebné poznať tzv. doložnosť alebo prevádzkovú hmotnosť vozidla - teda hmotnosť všetkého, čo do auta „nastúpi alebo bude naložené“. V zahraničí polícia často prívesy váži i s posádkou a v prípade preťaženia vozidla môžete dostať pokutu alebo aj zákaz ďalšej jazdy.

PZP a havarijné poistenie pre karavány

Povinné zmluvné poistenie pre obytné vozidlá v UNIQA je fixné pre daný druh. Výslednú cenu poistenia môže ovplyvniť ešte škodová história majiteľa vozidla resp. segmentácia podľa parametrov klienta. „Cena PZP pre karavany je relatívne nízka, pretože ide o ľahšie vozidlo bez motorizácie a podľa zákona je za nehodu zodpovedné vždy ťažné vozidlo jazdnej súpravy,“ hovorí hovorí riaditeľ oddelenia Komunikácie UNIQA Oskar Sekereš.

Obytné autá sú podstatne drahšie ako bežné a tak si aj škoda, ktorú si spôsobíte sami, prípadne vám ju spôsobí živel, vyžiada vysoké finančné náklady.

Havarijné poistenie obytných vozidiel sa takisto vypočíta podľa segmentačných kritérií, hlavným kritériom je však obstarávacia cena a továrenská značka. Ceny opráv a náhradných dielov od rôznych výrobcov vozidiel sa totiž môžu líšiť. Havarijné poistenie kryje vozidlo a jeho súčasti, ktoré sú s nim pevne spojené (nábytok, drez, sprchovací kút a pod.) a tiež základnú výbavu, napríklad bežný riad. Ostatné doplnky, dodatočná výbava a prevážané veci (TV, gril, rybárske náčinie a pod.) musia byť pripoistené zvlášť až do výšky 5 % z poistnej sumy za vozidlo. Všetko však musí byť uložené vo vnútri obytného vozidla, nie na streche ani na zadnej časti auta.

Ak sú napríklad vzadu na držiaku pripevnené kolesá alebo na streche surf, havarijné poistenie sa vzťahuje na ich poškodenie alebo zničenie pri nehode obytného auta iba vtedy, ak si motorista uzavrie k havarijnému poisteniu aj poistenie batožiny, resp. doplnkovej výbavy vozidla. V takomto prípade sú pri poškodení haváriou alebo odcudzení kryté aj veci uložené v strešnom boxe vozidla, avšak iba cez deň, nie v noci medzi 22:00 a 6:00 hod.

V poisťovni Union, limitujúcim faktorom pre havarijné poistenie je poistná suma obytného automobilu max. 70 000€ s DPH a vek vozidla menej ako 12 rokov.

Čo v prípade ak karavan prenajímate?

Niektoré poisťovne (napr.UNIQA) poskytuje zľavu na poistenie v prípade, ak obytné vozidlo je využívané výhradne na súkromné ​​účely a nie je požičiavané viacerým užívateľom. V opačnom prípade platí majiteľ vyššie poistné.

Pri požičiavaní obytného auta / karavanu by mal majiteľ poskytnúť nájomcovi bielu/zelenú kartu k vozidlu. „Čo sa týka havarijného poistenia, ak majiteľ uzatvára poistenie a plánuje vozidlo aj požičiavať/prenajímať, musí to poisťovni oznámiť, aby mohla podľa toho upraviť sadzbu. Sadzba sa riadi aj tým, či vozidlo počas pôžičky riadi jeden vodič alebo či sa striedajú,“ pripomína O. Sekereš.

Karaván vám poistia všetky veľké poisťovne: Allianz, UNIQA, Komunálna poisťovňa, UNION aj Generali.

Vyberáme z Poistovne.sk

IMG_2905-R

Zdravotná poisťovňa Dôvera dosiahla vlani zisk takmer 20 mil. eur

Zdravotná poisťovňa Dôvera uzavrela minulý rok so ziskom 19,95 mil. eur. Poisťovňa z tejto sumy presunie 3,99 mil. eur do rezervného fondu, zvyšok poputuje do nerozdeleného zisku minulých rokov.
28.03.2024
Čítať viac o Zdravotná poisťovňa Dôvera dosiahla vlani zisk takmer 20 mil. eur
UNIZA_SF_1080x1080

Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Až 3x vyšší dopyt po absolventoch a 100%-ná zamestnanosť. Strojnícka fakulta UNIZA je miestom, kde sa formuje nasledujúca generácia moderných inžinierov, ktorí menia svet. Ak hľadáš životnú istotu, prelomové študijné odbory a technologických lídrov na slovenskom trhu - je to tvoja jasná voľba.
28.03.2024
Čítať viac o Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Cez Veľkú noc sa stali kuriózne poistné udalosti

Aj keď tretina Slovákov Veľkú noc neoslavuje, počas Veľkej noci sa poisťovne stretávajú s nezvyčajnými poistnými udalosťami. Prinášame vám výber tých najlepších.
28.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Cez Veľkú noc sa stali kuriózne poistné udalosti

Vyberáme z banky.sk